Majoritatea persoanelor căsătorite aleg să se separe de partenerii lor de viață în preajma vârstei de 40-44 de ani, conform rezultatelor unui studiu pe tema divorțurilor desfășurat în Anglia și Țara Galilor.

Oficiul Național de Statistică (ONS) din Marea Britanie a desfășurat o analiză a tuturor divorțurilor înregistrate în 2015, cel mai recent an pentru care sunt disponibile date complete.

În urma studiului s-a aflat că 101.055 de cupluri heterosexuale au ales să divorțeze în 2015, o descreștere cu 9,1% în comparație cu anul 2014 și o descreștere cu 34% față de un vârf înregistrat în 2003.

Vârsta medie a bărbaților și femeilor care au divorțat în 2015 a fost de peste 40 de ani, ceea ce face ca această grupă să se afle pe primul loc în topul vârstei la care persoanele aleg să facă acest pas în viață, scrie Agerpres.ro.

Media de vârstă a partenerilor de viață care aleg să se separe a crescut anual între 1985 și 2015, fiind cu peste opt ani mai mare, atât în cazul bărbaților cât și al femeilor, notează sursa citată.

De asemenea, analiza a luat în calcul și informații cu privire la cuplurile homosexuale din Anglia și Țara Galilor care au ales să se separe. ”În premieră, cifrele cuprind date pe un an întreg privind divorțurile cuplurilor de același sex, în 2015 înregistrându-se 22 de divorțuri — 12 cupluri feminine și 10 masculine”, a notat Nicola Haines din cadrul ONS.

Comportamentul neconform a fost cel mai des invocat motiv de divorț în rândul cuplurilor de același sex, printre practicile reclamate fiind și angajarea în relații sexuale cu alte persoane, a adăugat ONS.

Adulterul, unul dintre motivele comune de divorț, este recunoscut legal numai atunci când este comis în relațiile heterosexuale, precizează Xinhua.

În același an în care 101.055 de cupluri au ales să divorțeze, 248.000 de cupluri și-au unit destinele.

Potrivit ONS, scăderea numărului de divorțuri ar putea fi explicată prin faptul că din ce în ce mai multe cupluri aleg să trăiască împreună fără a se căsători.

Numărul divorțurilor din 2015 în rândul cuplurilor heterosexuale a depășit cu peste jumătate rata separărilor legale înregistrate în 1993, conform cifrelor ONS.

”Schimbarea de atitudine cu privire la coabitare ca alternativă la căsnicie sau înaintea căsătoriei, în special în rândul tinerilor, a fost cel mai probabil un factor care a contribuit la descreșterea ratei divorțurilor din 2003. Frecvența coabitării a crescut în această perioadă, în timp ce numărul persoanelor căsătorite a scăzut”, precizează ONS.

Potrivit instituției, vârsta persoanelor care aleg să se căsătorească este foarte posibil să fie îndeaproape legată de riscul de divorț, cei care aleg să își unească destinele la începutul vârstei de 20 de ani având cel mai mare risc de divorț.

Datele arată de asemenea că vârsta medie a celor care aleg să se căsătorească a crescut treptat din 1970, atât în rândul bărbaților cât și al femeilor.