O comună care a căpătat aspec­tul unei localități de secolul XXI este ­Gruiu. Grație actualului primar, Ion Samoilă, în doar un an, vorbim aici de 2000-2011 și nu de campania electorală, a reușit să introducă gaze naturale și apă în toată comuna, asfaltarea tuturor străzilor dar și iluminatul public. După părerea noastră, asta înseamnă să fii un adevărat edil.

Pe lângă cele enumerate mai sus, una dintre principalele preocupări ale primarului este educația. Pe parcursul unui an, a renovat 6 grădinițe, 4 școli   cu clasele I-IV și 3  școli cu clasele I-VIII cu mobilier, material didactic, centrale termice etc, asta pentru că, după cum spune primarul Samoilă, ”viitorul înseamnă educația celor ­mici”. Iar în acest sens, toți copiii  de la clasele 1-8 au fost deja ­într-o ex­cursie la castelul Peleș, iar de 1 iunie îi așteaptă cadouri și o mare serbare. Chiar dacă sunt mulți părinți care nu au posibilități financiare, nu se face nicio diferențiere între cei mici și toți au parte de cadouri de Moș Crăciun, de spectacole de teatru și circ, toate prin străduința primarului.
Nici cei cu credință în Dumnezeu nu au fost dați uitării. Instituția bisericească a fost sprijinită prin diverse forme de donații care au avut ca scop principal renovarea bisericilor și întoarcerea oamenilor către spiritualitate. Pe lângă sănătatea spirituală, nici cea fizică nu a fost dată uitării,  primarul ocupându-se atent de renovarea celor trei dispensare dar și de  înființarea a trei farmacii și a trei cabinete stomatologice.