Valentine’s Day, locul 8 în topul sărbătorilor

Aproximativ 28.000 de români vor merge în vacanţe în ţară de Valentine’s Day, dar evenimentul este doar pe locul opt în topul sărbătorilor care atrag turişti, după Revelion, 1 Mai, Paşte, Crăciun, Sf. Andrei şi 1 Decembrie, Adormirea Maicii Domnului şi 8 Martie, potrivit datelor Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Valentine’s Day (14 februarie) ocupă locul opt în topul sărbătorilor, atrăgând aproximativ 28.000 de români în diferite destinaţii turistice, printre care staţiunile montane sau balneare, în special cele de pe Valea Prahovei sau Valea Oltului. Cei care aleg să treacă graniţele preferă Veneţia sau Parisul.

Sărbătoarea românească a dra­gostei, Dragobetele (24 februarie), este celebrată de mai puţină lume decât concurentul ei american, de obicei cu o ieşire în oraş, la un restaurant sau club. Numărul turiştilor care îşi planifică minivacanţe cu aceasta ocazie nu depăşeşte 18.000 de persoane.

Sărbătoarea Mărţişorului şi Ziua Femeii sunt încă un prilej de planificare a unor minivacanţe. Preferinţele românilor s-au îndreptat către Valea Pra-hovei şi staţiunile balneare. În afara graniţelor, sunt preferate Parisul şi Praga. Turiştii care îşi fac planuri de vacanţă cu ocazia sosirii primăverii sunt estimaţi de FPTR la 25.000 de 1 martie şi 30.000 de 8 martie.

De 1 Mai au fost în excursii în ţară aproape 80.000 de români, iar cei mai mulţi dintre ei au ales litoralul. Cele mai căutate staţiuni au fost în 2012 Mamaia şi Vama Veche, unde gradul de ocupare a fost de 100% din numărul de locuri pregătite. Românii care nu au mers la mare au ales staţiunile montane şi pensiunile. Peste 4.500 de persoane au optat pentru destinaţii predominant europene, în topul preferinţelor find Bulgaria.

Sfântul Andrei şi 1 Decembrie au atras în vacanţe în ţară aproximativ 35.000 de români, iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) a fost inclusă în planurile de concediu de circa 32.000 de persoane.

 Perioada Crăciunului este încă o ocazie pentru români să îşi facă planuri de călătorie. Cu ocazia acestei sărbători au ales să plece de acasă aproximativ 58.000 de persoane, iar cele mai solicitate destinaţii turistice au fost pensiunile rurale, unde gradul de ocupare a depăşit 80%. Franţa şi staţiunile din Alpi au fost printre cele mai căutate destinaţii externe.

Revelionul a atras anul trecut aproape 98.000 de turişti români în staţiunile şi oraşele din ţară, fiind pe primul loc în topul sărbătorilor. Cei mai mulţi români au căutat zonele rurale, zonele montane, staţiunile balneare şi oraşele mari. În afară de aceştia, alţi aproape 8.000 de români au ales destinaţii din străinătate.