Medicii avertizează că în perioada ime­diat următoare, numărul cazurilor de gripă ar putea creşte alarmant. Deşi, la momentul actual, gripa nu crează probleme locu-itorilor din judeţul Ilfov, specialiştii se aşteaptă să diagnosticheze şi să trateze tot mai ­mulţi bolnavi odată cu schimbarea vremii. Tocmai de aceea, recomandă vaccina-rea antigripală.

Direcţia de Sănătate Publică Ilfov a anunţat că în acest sezon, nu au fost raportate cazuri de gripă în judeţ. „În ţara noastră, doar în cazul a două persoane a fost confirmat virusul gripal. Asta nu înseamnă că epidemia de gripă care e de 10 ori mai virulentă în SUA, faţă de anul trecut, nu va ajunge şi la noi. Cel mai probabil, asta se va întâmpla la începutul lunii februarie, însă virusurile vor fi mai puţin agresive”, atenţionează dr. Dănuţ Crăciun, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov (DSP Ilfov). În acest context specialiştii sfătuiesc în special persoanele care suferă de boli cronice pulmonare, hipertensiune arterială, diabet să meargă la cabinete-le medicilor de familie să li se administreze vaccinul antigripal.  

Epidemia are o intensitate mult mai mare decât în anii trecuţi 

Potrivit datelor DSP Ilfov, gripa face ravagii în 41 de ţări. În Statele Unite ale Americii, peste 2.200 de persoane au avut nevoie de internare, iar 18 copii au murit. Se pare că în iarna 2012-2013, epidemia de gripă are o intensitate mult mai mare decât decât în anii precedenţi. E bine să cunoşti simptomele bolii să poţi face diferenţa între gripă şi viroză. 

Până acum adresabilitatea pen­tru imunizarea antigripală a fost redusă. Bine ar fi ca oamenii să conștientizeze că trebuie să se vaccineze ca să își asigure o protecţie cât mai bună împotriva bolii”

Dr. Dorin Dogăreci, medic de familieîn comuna Afumaţi

Semnele gripei:

 Debut brsuc, cu febră mare 38,5 – 40 de grade Celsius; 

 Frisoane;

 Dureri de cap;

 Tuse seacă: numărul de consultări la camerele de gardă, solicitările la salvare, cererea de medicamente sunt foarte ridicate.

Semnele virozei:

 Debut gradual; 

 Febră sub 39 de grade Celsius (în jur de 37,5 – 38 de grade Celsius);

 Tusea are o durată mai scurtă (câteva zile, o săptămână).

Iată cât ești de predispus să te îmbolnăvești

Categoriile cu risc crescut sunt: 

 Gravidele 

 Vârstnicii

 Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 5 ani 

 Bolnavii cronici 

 Personalul medico-sanitar. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii acordă cea mai mare prioritate imunizării acestor persoane.

Transmiterea gripei poate fi evitată astfel:

 Bolnavul trebuie să tuşească şi să strănute ţinând batista la nas şi la gură

 Spălarea frecventă a mâinilor 

 În cazul febrei, se impune izolarea la domiciliu până la dispariţia febrei.