ONGFest, în Parcul Herăstrău, din Capitală

„Bâtrâne, lumea asta e plină de oameni!”, observa suprins şi cu umor, amicul meu. Ce priveam? O imagine extrem de amplă. Şi sincer? – neaşteptată. De la intrarea în Herăstrău, pe o parte şi alta a aleilor cu statui.  Până către lac. Ce se vedea cu ochiul liber?  Un camping uriaş. Bucureştiul la „picnic”? Nu părea. O mare de corturi albe. Aliniate. Sute. Nu răsărite din senin şi împrăştiate la iarbă verde. Ci jalonate – ca armata organizată a unui imperiu în culmea gloriei, gata de cuceriri noi. Ce ar fi de învins, acum? Izolarea comunităţilor în societate, inerţia socială, sărăcia unor decizii în beneficiul public, lipsa comunicării.

Ambianţa? Mai mult decât prietenoasă.

Mulţimea – în toi, la promenadă. Mişcare domoală, în valuri, prin faţa „adăposturilor” albe. De pe scena montată la intrare răzbat prin aer acorduri muzicale. O forfotă, plină de culoare şi vârste. Animată şi intensă. De o parte – dorinţa cordială a celor de la corturi a captării atenţiei oaspeţilor trecători. De alta, curiozitatea publicului purtată agale, pentru aflarea unor răspunsuri utile, oferite fiecăruia cu atenţie şi interes. 

„Sădim idei. Comunităm”!

Aceste trei cuvinte au concentrat spiritul festivalului din Herăstrău, pe 9 și 10 mai. Participante? Peste 130 de organizaţii neguvernamentale din România şi 33, din ţări europene. Adică Bulgaria, Croația, Grecia, Letonia, Norvegia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria.

Cum mă aşteptam, nu puteau lipsi de la un asemenea eveniment important prietenii noştri, toţi voluntari ai „Asociaţiei Club Sportiv VK Soccer”, instalaţi în Ilfov – la Mogoşoaia, dar şi în Capitală. 

Educaţie prin sport

Fotbalul e regele neîncoronat al competiţiilor sportive. Iar dacă ăsta e statutul său confirmat, al iubirii publice, nu rămâne decât să fie transformat în vehicul educativ. Ţinta? Reinserţia socială a unor tineri proveniţi din medii defavorizate, familial, şcolar, ori social. De ei se ocupă intens, cu rezultate concrete, Vorel Kraus jr., Gabriela Popescu, Leo Toader, dar şi tinerii membri ai Ligii Studenţilor din UNEFS – Daniel Ene, împreună cu Silviu Mitu Ianis. Ultimii doi sunt acum antrenori ai echipelor de fotbal,  compuse din jucători ajunşi în Liga a IV-a, a acestui sport.   

VK Soccer – sub patronajul Curţilor Regale

„Cupa Regelui”  la fotbal, e acum o tradiţie a celor din asociaţie, sub distinsa ocrotire a Casei noastre Regale. Cel mai nou şi onorant sprijin a venit în martie, anul acesta, ca parte a programului mondial – iniţiat de prinţul Filip, Duce de Edinburgh, soţul reginei Elisabeta a II-a, a Angliei. El se materializează prin intermediul patronajului Principesei Margareta, a României. Programul, susţinut de familia regală britanică a fost instituit în România, încă din anul 1999. El se adresează tinerilor, cu vârste între 14 şi 24 de ani, indiferent de mediul din care provin. Şi urmăreşte deprinderea unor abilităţi de viaţă, care să îi ajute în dezvoltarea individuală  şi viitorul profesional. 

Onoarea reconstrucţiei de destine

Viorel Kraus jr. spune: „VK Soccer a primit cu onoare licenţierea, ca membru al acestui programului amintit, intitulat  „The Duke of Edinburgh’s International Award”, pentru România. Iar noi, reîntoarcem în societate acest sentiment al demnităţii morale. Metode?  Cele de educaţie nonformală,  sportivă, prin fotbal. Ţinta noastră? Reintegrarea şcolară şi socială a copiilor care, în special, provin din medii defavorizate. Avem peste 85 de astfel de tineri, membri ai clubului nostru, care iau parte în mod constant la viaţa noastră competiţională, pe diferite nivele, potrivit vârstei lor”, conchide preşedintele asociaţiei.

Voluntariatul exemplar al celor de aici demonstrează – aşa cum spunea părintele Stăniloae – că „Lumea şi viaţa nu sunt doar daruri, ci şi o sarcină pentru oameni”.

Proiecte de vară şi toamnă

Am mai aflat că pentru lunile următoare, ei vor să inaugureze un alt program, numit „Şcoala vieţii prin fotbal”, la Nucet, în judeţul Dâmboviţa. Alte proiecte vor lua fiinţă şi în Argeş. În paralel va continua cel intitulat „Nouă ne pasă. Implică-te şi tu!”, desfăşurat cu succes la Mogoşoaia.  Iar de curând,  cei de la VK Soccer şi-au deschis o nouă filială în Ilfov, la Chiajna.

Promovare, în publicaţia proprie

Succesul trebuie comunicat lumii. Iar copiii care muncesc la această asociaţie şi au performanţe deosebite merită asta, din plin. Tot din vară, Gabriela Popescu, secretarul general al asociaţiei vrea să înfiinţeze o publicaţie on-line a copiilor şi tinerilor de aici, sub titlul „Jurnalul de Sport.ro” . Asta, cu sprijinul Colegiului Tehnic Media, din Capitală. Şi dacă lucrurile vor merge bine, ediţii viitoare vor cunoaşte lumina tiparului. Pentru început au căpătat promisiuni de îndrumare şi iniţiere din partea unor profesionişti ai presei scrise, actuale. Ziarul nostru se află şi el, printre invitaţi.