Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au fost misionarii bunăvoinței și în 2018. Din dragoste pentru semenii lor, prin activitățile social-filantropice pe care le-au desfășurat sub coordonarea părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, aceștia au salvat numeroși oameni din ghearele morții și au ajutat mulți alții să ducă o viață mai ușoară și mai frumoasă.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 435, ediția print

Anul trecut, ca și în alți ani de altfel, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) au continuat și seria de acțiuni „Sănătate pentru sate” și „Prevenție și educație pentru sănătate”. Astfel, aproximativ 8.000 de oameni fără venituri sau cu venituri mici au beneficiat de servicii de asistență medicală primară și analize gratuite, realizate de medici specialiști. De asemenea, 12.000 persoane, în special copii și tineri de la sate, au primit sfaturi privind prevenirea îmbolnăvirii și recomandări pentru o viață sănătoasă.

Aparatură medicală de 72.000 de euro, donată centrelor de transfuzii

Anul trecut, voluntarii au luat parte și la ample proiecte de dotare a Centrelor de Transfuzii din București, Ploiești, Constanța. Pentru aceste unități sanitare ei donat aparatură medicală în valoare totală de 72.000 euro. Despre implicarea Bisericii în sprijinirea actului medical, voluntarul coordonator Alina Jiga Scurtu a spus că nu se limitează la ceea ce fac cei de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, ci există numeroase acțiuni în întreaga țară, la nivel de eparhii și protopopiate, care nu au fost contorizate în acest calcul.

Tot în 2018, Patriarhia Română, prin voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a continuat și campania „Donează sânge, salvează o viață”, începută în aprilie 2013. Concret, aceștia s-au implicat în organizarea de campanii de donare, susținerea centrelor de transfuzii din București și Ploiești cu produse alimentare pentru donatori și participarea la dotarea centrelor cu aparatură medicală. În plus, anul trecut, Centrul de Transfuzii Ploiești a fost sponsorizat săptămânal cu produse de patiserie (19.600 de cornuri), iar Centrul de Transfuzii al Spitalului Militar din București a fost sponsorizat cu produse de patiserie pentru anumite campanii de donare de sânge.

În cei șase ani de desfășurare a campaniei „Donează sânge, salvează o viață”, voluntarii Paraclisului CMN au venit în sprijinul actului medical cu peste 16 tone de sânge. Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale desfășoară activități sociale constant, în mai multe direcții. Unele s-au concretizat în adevărate campanii, altele au loc frecvent, sau izolat. Toate activitățile social-filantropice ale acestora sunt coordonate de părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru: „Sângele prelevat ajută la operații grele” 

În cadrul campaniei, au fost recoltate mii de pungi cu sânge, transformate fiecare, în două sau trei produse, care au salvat zeci de mii de vieți. „Inițiativa campaniei de donare de sânge aparține Patriarhului Daniel! Desfășurăm campanii de donare de sânge într-un mod constant și regulat și ne bucurăm de un număr mare de credincioși. Sângele prelevat ajută la operații grele, operații care cândva nu se făceau în țară, acum se fac, mă refer la cele de transplant de rinichi, de inimă, de ficat, operații în care pacientul pierde o mare cantitate de sânge și trebuie înlocuită. Campania de donare de sânge, cel puțin la nivel de București, are o continuitate și o flexibilitate destul de constantă și ne bucurăm de prezența ciclică în număr mare a credincioșilor la care facem apel pentru campaniile de donare de sânge. Mulți oameni nu donează pentru că nu știu, nu se cultivă o astfel de inițiativă, dar este în firescul lucrurilor și este o normalitate a Bisericii și o normalitate a societății de a dona sânge pentru că cel care donează sânge salvează trei vieți”, a menționat Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru.
Campania „Donează Sânge, Salvează O viață!” se desfășoară din anul 2013 cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Vă lăsăm în cele ce urmează, să urmăriți câteva imagini surprinse de noi, în timpul unor acțiuni de acest gen, desfășurate în localități din Ilfov și în împrejurimi.