În plină criză economică, reprezentantele sexului frumos din Ilfov îşi pot găsi mai uşor un loc de muncă. Dacă deţin o specializare într-un domeniu care nu mai este la mare căutare printre angajatori sau, pur şi simplu au absolvit studiile obligatorii şi vor să facă bani din muncă, se pot califica gratuit în meseria de baby-sitter.

Proiectul “Oportunităţi de formare profesio­nală pentru femeile din mediul rural în domeniul serviciilor la domiciliu” le oferă posibilitatea doamnelor şi domnişoarelor din judeţul Ilfov să urmeze cursuri gratuite de baby-sitter. Programul prin intermediul căruia localnicele învaţă de la specialişti să devină „mame de schimb” este realizat cu bani din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Investeşte în oameni! “Proiectul a fost gândit pornind de la o nevoie reală şi foarte stringentă: aceea a tinerelor mame din mediul de afaceri din Bucureşti care s-au lovit de mari probleme în găsirea unei baby-sitter calificate. Oferta pe piaţă este formată în general din persoane care nu au o calificare în acest sens, lucrează aplicând propria lor experienţă care deseori nu este cea mai potrivită. Ne-am propus ca prin acest proiect să formăm un personal de o calitate ridicată, care să beneficieze de un program de formare modern, corelat cu nevoile şi tendinţele actuale, oferind un suport de curs foarte aplicat, acoperind şi partea de copii cu nevoi speciale dar şi cei superdotaţi pentru care baby-sitterele trebuie să aibă cunoştinţe speciale ridicate. Trebuie cu toţii să fim de acord ca într-o lume foarte dinamică în care părinţii petrec foarte mult timp la birou iar bunicii nu sunt întotdeauna disponibili să stea cu nepoţii, este foarte important ca educaţia făcută copiilor încă din primii ani de viaţă să fie de cea mai bună calitate, baby-sitterul având posibilitatea de a le modela benefic personalitatea”, a explicat Ioa­na Simoaica, managerul proiectului, într-o conferinţă de presă. 

1.000 de femei informate, consiliate și calificate pentru o nouă slujbă 

Potrivit organizatorilor, proiectul urmăreşte informarea a peste 1.000 de persoane cu privire la oportunităţile de pregătire şi angajare în profesia de baby-sitter, bonă sau menajeră. Cursul certificat de baby-sitter constă în parcurgerea a 360 de ore din care 1/3 teorie şi 2/3 practică. Acesta are o durată de minim trei luni şi maxim şase luni. La cursuri, femeile vor învăţa tot ce trebuie să ştie despre ocupaţia de baby-sitter, despre familie şi valorile ei. În plus, viitoarele “mame de schimb” vor învăţa cum să comunice cu familia copilului. Acestea vor studia drepturile copilului, creşterea şi dezvoltarea lui, dezvoltarea psihică şi emoţională a minorului, dezvoltarea comportamentului şi a abilităţilor lui sociale. De asemenea, ele vor afla despre disciplinarea pozitivă, rolul jocului în dezvoltarea minorului şi vor lua lecţii privind adaptarea lui la grădiniţă şi la şcoală.  

Certificatele sunt recunoscute în UE 

La finalul orelor de curs, fiecare participantă pleacă acasă cu un certificat de calificare ANC/CNFPA pentru meseria alea­să. Acesta este recunoscut şi în statele membre ale Uniunii Europene. Mai mult, absolventele be­neficiază de consiliere, pregătire şi suport la angajare. Pentru mai multe detalii puteţi accesa site-ul www.amazon­business.ro

Localităţile prioritare incluse în program 

Afumaţi  Cernica  Ciorogârla  Cornetu  Dascălu  Domneşti  Dobroieşti  Dărăşti  Mogoşoaia  Periş  Petrăchioaia  Tunari

Condiţiile de ­participare

 femeia care dorește să se înscrie la curs trebuie să aibă domiciliul în mediul rural al judeţului Ilfov

 să fie inactivă sau să se afle în căutarea unui loc de muncă

 să fi absolvit minim 8 clase

 să treacă evaluarea iniţială realizată de consilierii din cadrul proiectului

 ulterior, trebuie să completeze un formular și să aducă actele de înscriere.