În România, copiii cu dizabilităţi trăiesc o adevărată dramă. Dacă nu au norocul să se nască în familii cu posibilităţi financiare şi materiale, care să le pună la dispoziţie cele necesare îngrijirii, creşterii şi educaţiei conform nevoilor lor, rămân în umbra societăţii.

Mulţi nu ajung să termine o şcoală, iar la terapia de recuperare pe care trebuie să o urmeze toată viaţa au acces doar periodic. Ca și cum toate acestea nu ar fi de ajuns, birocraţia îi poartă pe drumuri fără să se ţină cont că sunt nevăzători sau captivi în propriul corp, ca să le acorde anumite drepturi. 

“Suntem în număr foarte mare şi avem nevoie de persoane care să ne reprezinte. De asemenea, legea persoanelor cu dizabilităţi trebuie să fie elaborată în conformitate cu nevoile reale ale noastre şi să fie respectată. Toate mijloacele de transport trebuie adaptate persoanelor cu dizabilităţi (există autobuze cu rampe defecte, iar în multe situaţii, şoferii nici nu doresc să le coboare). Legea educaţiei trebuie să fie pentru toţi. Astăzi, unii copii cu asemenea probleme de sănătate sunt respinşi de la şcoală pentru că profesorii nu fac faţă în lucrul cu ei, nu-i lasă părinţii să frecventeze cursurile unei instituţii de învăţământ sau nu se pot adapta. Mi se pare umilitor că statul ne dă 10 zile de recuperare pe lună când noi avem nevoie zilnic de terapie. E umilitor că ni se cere reevaluarea stării de sănătate anual când noi suferim de un handicap pe viaţă. Vrem să fim protejaţi şi integraţi în societate”, ne-a mărturisit Andreea Dăncinescu, preşedinta Asociaţiei pentru Copii şi Adulţi cu Handicap Psihomotor „Cutezătorii” din Iaşi (foto). O tânără de 20 de ani care a venit pe lume cu parapareză spastică, afecţiune ce o ţintuieşte în scaunul cu rotile. 

Strigătele lor de ajutor, auzite de Camera Deputaţilor, Ministerul Muncii şi UNICEF 

Luna iunie este dedicată în totalitate problemelor copiilor. Şi una dintre cele mai arzătoare probleme este cea a micuţilor cu dizabilităţi. Din fericire, strigătele lor de ajutor nu au fost în zadar. Vocea lor a fost auzită până la Camera Deputaţilor, Ministerul Muncii şi UNICEF care, pentru a veni în sprijinul lor, au lansat marţi, 4 iunie, la Palatul Parlamentului, publicaţia Starea copiilor lumii 2013 – Copiii cu dizabilităţi. Lucrarea subliniază modul în care societăţile pot integra ­aceşti copii pentru că în acest mod, toată lumea are de câştigat. “Modernizarea ca­drului legal referitor la drepturile copiilor cu dizabilităţi şi integrarea lor în societate reprezintă unul dintre punctele principale ale Parteneriatului pe care Camera Deputaţilor îl are începând din acest an cu UNICEF. Vom depune toate eforturile pentru ca legislaţia românească să se alinieze la standardele ONU şi la standardele politicilor publice europene stabilite prin Strategia Europeană privind Dizabilitatea”, a declarat Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, cu prilejul lansării publicației.


Deputat Cristina Nechita, președinte RENINCO Ecaterina Vrășmaș, ministrul muncii Mariana Câmpeanu, președintele Camerei Deputaților Valeriu Zgonea, reprezentant UNICEF Sandie Blanchet, băiețelul Vlăduț Stamate și mama lui, Dorina Stamate