Prima procesiune cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur şi ale Sfinţilor Constantin şi Elena, în Ilfov

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Protoieria de Ilfov Nord, cu sprijinul Primăriei orașului Otopeni, a organizat în zilele de 7 și 8 septembrie, prima procesiune în județul Ilfov, cu moaștele Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur și ale Sfinților Constantin și Elena.   

Slujbe impresionante săvârșite de un sobor de preoți condus de Preasfinţitul Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, au prăznuit hramul Bisericii Nașterea Maicii Domnului din Otopeni. La toate rânduielile bisericești, alături de Preasfințitul Părinte Timotei, s-au aflat preoți și diaconi ai delegației Patriarhiei Române, preotul Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului de Ilfov Nord și toți preoții din parohiile Protoieriei Ilfov Nord. 

 

Pelerinajul, prilejuit de hramul Parohiei Nașterea Maicii Domnului

Rânduielile bisericești au adunat mii de cre­dincioși la închinare și rugăciune. Cele două zile de sărbătoare consacrate Născătoarei de Dumnezeu au adus bucurie nemărginită în sufletele celor ce au prăznuit-o și au slăvit-o cu mare cinste. Moaștele Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur, de la Reședința Patriarhală și cele ale Sf. Constantin și Elena, de la catedrala Patriarhală, au fost purtate, pentru prima dată, în procesiune la toate cele trei biserici din orașul Otopeni. În fiecare lăcaș de cult, sfintele moaște au fost așezate la loc de cinste spre închinarea credincioșilor. Din seara zilei de 7 septembrie până în după-amiaza zilei de 8 septembrie, raclele cu cinstitele moaște au fost depuse spre închinare într-un baldachin special amenajat în curtea Parohiei Nașterea Maicii Domnului.

 

Rugă și speranță la moaștele făcătoare de minuni

Odată cu prăznuirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, credincioșii l‑au comemorat și pe Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur, păstorul de suflete căruia Biserica Ortodoxă Română i-a rânduit ca acest an să fie anul comemorativ. Pelerini de pretutindeni au adus mulțumire și s-au rugat cu stăruință, s-au închinat cu evlavie și multă credință înaintea icoanelor Maicii Domnului și a moaștelor celor trei sfinți, luminători și făcători de minuni. Mici și mari, tineri și vârstnici, suferinzi, nevoiași sau oameni în toată puterea, s-au rugat cu inimile curate ca prin puterea Bunului Dumnezeu să‑i ocrotească, să-i ferească de primejdii, să le binecuvânteze inimile, casele și familiile, deopotrivă. Gurile lor s-au umplut de lauda Domnului, două zile la rând. Cu mare bucurie, credincioșii împreună cu preoții care au oficiat slujbele speciale au adus recunoștință, au slăvit și au vestit prin rugăciuni și frumoase cântări bisericești, puterile și minunile Preacuratei Fecioare Maria și ale celor trei sfinți care-i ocrotesc la vreme de necaz. Cu acest prilej, tânărul teolog Dumitru Sorin Stoian a fost hirotonit diacon, urmând a fi hirotonit preot pentru a sluji ca preot la Parohia Dragomirești Deal.

“Întrucât ne doream ca anul acesta să fie sfințită biserica mare cu hramul Nașterea Maicii Domnului, dar întârzierile lucrărilor de pictură au amânat lucrul acesta, am hotărât, cu prilejul praznicului, să marcăm într‑un mod frumos această sărbătoare închinată Maicii Domnului, drept pentru care ne-am gândit să organizăm un pelerinaj în orașul Otopeni. Am gândit că ar fi potrivit pentru credincioșii noștri să se bucure de binecuvântarea Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur, întrucât anul acesta este consacrat de către Patriarhia Română ca An comemorativ al acestui sfânt și ai marilor păstori din Eparhii. Pentru ca binecuvântarea să fie deplină și pentru că avem în oraș o biserică ce poartă hramul Sf. Împărați Constantin și Elena și, de asemenea, edilul orașului nostru Silviu Gheorghe poartă și numele Sfântului Constantin cel Mare, am solicitat binecuvântarea pentru a aduce aici și moaștele celor doi sfinți, din Catedrala Patriarhală. Trebuie să specific că racla cu moaștele Sf. Ioan Gură de Aur se află în Paraclisul Palatului Patriarhal și nu sunt expuse permanent la închinare. Moaștele au fost aduse la ora 15.00 la Parohia Odăi, unde au fost întâmpinate de un grup de preoți și de credincioși din această parohie. Pe tot parcursul închinării credincioșilor la sf. moaște, preoții au rostit în biserică Acatistul Sf. Constantin și Elena, care sunt și ocrotitorii lăcașului sfânt, Acatistul Sf. Ioan Gură de Aur și Acatistul Sf. Martiri Brâncoveni, care constituie al doilea hram și care, de asemenea, sunt protectorii parohiei. La orele 17.00, delegația cu cele două racle, s-a deplasat cu mașina la Parohia Otopenii de Jos, unde a fost întâmpinată de toți preoții din protopopiat și de foarte mulți credincioși. La această biserică ce poartă hramul Sf. Nicolae, s-a săvârșit slujba Vecerniei, după care, la orele 19.00, după ce toți credincioșii s-au închinat la sfintele moaște și s-au așezat în procesiune în mod ordonat, într-o atmosferă de rugăciune, au purces către biserica din centrul orașului, Parohia Nașterea Maicii Domnului, unde s-a săvârșit slujba Litiei și Slujba Privegherii”, ne-a spus preotul Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului de Ilfov Nord, la finalul pelerinajului.

Procesiune pe 1,5 km

Procesiunea s-a desfășurat pe o distanță de 1,5 km pe următorul traseu: str. Sofia, Drumul Gării Otopeni, str. 23 August, str. Mureș, str. Nalbei. Pe parcursul pelerinajului, Corul Protopoiatului Ilfov Nord a interpretat, împreună cu toți credincioșii, troparele sfinților și alte cântări bisericești. Procesiunea a fost deschisă de o maică cu o toacă. În timpul procesiunii, tineri ai LTCOR (Liga Tinerilor Creștini Ortodocși din România), filialele Otopeni, Buftea și Voluntari, au purtat pe brațe, o cruce, ripidele (n.r. – obiect liturgic, în formă de paletă împodobit cu imaginea unui serafim și folosit la ceremonii religioase), care simbolizează prezența Sfântului Duh, făclii și icoanele sfinților. Moaștele au fost purtate pe brațe de preoți îmbrăcați în veșmintele speciale de procesiune. După tradiție, în cele mai importante intersecții, s‑au făcut opriri pentru rugăciune. S-au rostit Acatistele Sfinților și ectenii pentru popor, pentru biserici și slujitorii lor.

“Aducerea acestor sfinte moaște în localita­tea dvs. este o binecuvântare. Pelerinajul a fost un moment de bucurie și nădejde în Dumnezeu. Maica Domnului și cei trei sfinți sunt modele pentru noi cei grăbiți, care căutăm tot mai rar spre Cer și spre sfinții din Cer. Poporul acesta trăiește o dramă, a despărțirii de Dumnezeu. Aceștia ne aduc binecuvântare și ne învață că trebuie să avem prieteni, poruncile dumnezeiești. Drept măritori creștini, vă mulțumim că v-ați rugat împreună cu noi! Am adus rugăciune și smerită închinare Celei ce este mai înaltă decât Cerurile, Fecioara îmbrăcată cu stelele. Să vă aduceți aminte de acest ceas de rugăciune!”, le-a spus credincioșilor Preasfințitul Timotei Prahoveanul, în cuvântul său de învățătură, adresat la finalul evenimentelor dedicate hramului Parohiei Nașterea Maicii Domnului din Otopeni. 

„Am avut deosebita onoare de a primi în orașul nostru sfintele moaște. Este o bucurie unică să ne putem închina, aici, la Otopeni, în fața Împărătesei Elena, a Sf. Constantin și a Sf. Ioan Gură de Aur, de la care am învățat ce înseamnă dreapta credință și valorile creștine. Să fim smeriți în fața acestor sfinți și să ne facem semnul Crucii. Să nu ne lepădăm de Cruce pentru că prin ea vom învinge”, a spus primarul Silviu Gheorghe.