Oamenii din spatele scenei
Mogoșoaia
Mogoşoaia este strâns legată de numele domnitorului Constantin Brâncoveanu şi era inevitabil ca, odată ce Biserica Ortodoxă Română a hotărât ca anul 2014 să fie an omagial dedicat Sfinţilor Martiri Brâncoveni, manifestările culturale şi religioase să nu aibă loc şi în comuna Mogoşoaia. Şi s-a întâmplat pe 17 august când moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu s-au întors acasă, la Palatul Brâncovenesc din Mogoşoaia, după 300 de ani. Câteva ore de ceremonie în spatele cărora stă o muncă de câteva săptămâni pentru ca totul să fie fără de cusur.
„Echipa”- punctul forte al organizării
Curajul asumării unei noi provocări, studiile şi evenimentele de succes deja organizate la Mogoşoaia, l-au ajutat pe primarul Paul Precup să nu ezite în a o desemna pe Ştefana Mireţ, responsabila relaţiilor publice din Primăria Mogoşoaia, drept persoana care să se ocupe în mod direct de toate detaliile legate de organizarea evenimentului de duminică 17 august. Primarul însă a secondat-o pentru că are atribuţiile specifice mandatului, după cum a facut-o şi Mihai Staicu, administratorul public al comunei. „ În fapt, echipa îi include şi pe toţi colegii din primărie care, după cum vedeţi şi azi, în zi de sărbătoare a Sfintei Marii, sunt la lucru. Şi, cu siguranţă, după consumarea evenimentului de duminică, una dintre cele mai frumoase experienţe pe care, iată, domnitorul Constantin Brâncoveanu mi-o oferă peste 300 de ani, este aceea a echipei, a sudării relaţiilor între noi, la nivel de primărie. Fiecare dintre colegii mei are un rol important în desfăşurarea evenimentelor de duminică, rol asumat pe baza a ceea ce ştie să facă fiecare la nivel personal sau rol desemnat. Evenimentul are loc într-un moment de concedii şi de sărbătoare cu zi liberă acordată de guvern şi nimeni dintre cei rămaşi la primărie nu s-a scuzat spunând că nu poate ajuta pe motive de timp sau altceva. Apoi, echipă foarte bună am făcut cu forţele de poliţie-locală, rutieră, cu jandarmii, cu Primăria Bucureşti în privinţa Palatului care, administrativ aparţine de ei. Pe partea religioasă am colaborat foarte bine cu reprezentanţii Patriarhiei, cu părintele protopop Mihai Burcea de la Protopopiatul Ilfov Nord şi cu preotul Vrăjitoru de la biserica Sf. Gheorghe din cadrul Ansamblului Brâncovenesc de la Mogoşoaia.”
Pas cu pas, punct cu punct
Şi, cu harta localităţii pe birou, am povestit cu Ştefana Mireţ pas cu pas toate detaliile referitoare la organizarea unui asemenea eveniment amplu: transport, asigurarea sănătăţii şi a integrităţii pelerinilor şi a invitaţilor, curăţenie etc. Ce spune Ştefana Mireţ:
„Întâi de toate, traseul întregii manifestări l-am stabilit în colaborare cu Poliţia, Jandarmeria, Primăria Bucureşti, Palatul Brâncovenesc şi noi, Primăria Mogoşoaia. Şi avem: traseu pentru moaşte, traseu pentru oficialităţi şi invitaţi şi traseu pentru pelerini. Pentru că sunt convocaţi toţi preoţii din Protopopiatele Ilfov Nord și Sud care vor veni cu autocare cu pelerini, prima problemă a fost aceea a parcării autocarelor. Împreună cu tot comitetul de organizare ne-am dat seama că singura variantă logică este aceea a parcării lor pe Şoseaua Bucureşti-Târgovişte, dar în sensul de la Mogoşoaia către Bucureşti. Aşa că, am apelat la Poliţia Rutieră care, înţelegând demersul nostru, a aprobat ca sensul de mers către Bucureşti să fie închis temporar circulaţiei şi astfel să se parcheze autocarele. Apoi, alt aspect important: restricţionarea temporară a traficului a presupus anunţarea din timp a cetăţenilor şi pentru aceasta am trimis 2.400 de notificări care au fost distribuite în cutiile poştale ale fiecăruia dintre cei care locuiesc în apropiere. Această parcare ne aduce un alt beneficiu pe planul asigurării siguranţei: pelerinii nu vor mai fi obligaţi să traverseze. Cum coboară din autocare, vor merge exact pe partea unde se află parcul comunei, fac dreapta şi intră apoi Parcul Brâncovenesc. Astfel, am evitat din start eventualele situaţii neplăcute. Am solicitat ca fiecare autocar să aibă în parbriz însemne clare asupra localităţii de provenienţă. Tot pentru asigurarea transportului, strada Valea Parcului construită în paralel cu aleea lungă a parcului, va fi închisă circulaţiei şi staţionarea oricărui vehicul va fi interzisă. Aceasta este o măsură de siguranţă pentru cazul în care ambulanţa trebuie să iasă rapid la Şoseaua Bucureşti-Ploieşti. Cu atâtea mii de oameni care s-au anunţat, era absolut obligatoriu să avem o astfel de ieşire de urgenţă. În privinţa celorlalte parcări, la palat există 3 parcări: stânga, dreapta plus parcul nou. Cei care vin pe cont propriu cu autoturismele personale, le vor putea lăsa pe străzile comunei Mogoşoaia, adiacente sensului de mers către Buftea, adică Poieni, Ariei etc. Există forţe suplimentate la toate nivelurile, jandarmi şi poliţie, este mobilizare generală la Mogoşoaia, ca să spun aşa.”
Detalii mici cu importanţă mare
Pentru că de la Bucureşti moaştele domnitorului sunt transportate până la intrarea în parcul comunei, a fost prevăzut un microbuz Mercedes Vito până la Monumentul Eroului şi apoi vor fi preluate de 4 preoţi şi mutate pe trăsura special confecţionată cu roţi de lemn. „Însă, racla are patru mânere şi a trebuit să avem grijă de acest detaliu la construirea căruţei care a trebuit să fie îmbrăcată cu un anume material, de o anume culoare, aprobată de Patriarhie. Trăsura va merge pe aleea lungă a parcului care era, de fapt, drumul principal pe care îl folosea domnitorul Brâncoveanu când venea de la Bucureşti. Trăsura va fi trasă de cai şi va fi îmbrăcată ca în perioada respectivă plus actorii care sunt costumaţi ca la 1700. Apoi, conform planificării, trăsura cu preoţii şi enoriaşii în spate ajunge la palat, trăsura cu preoţii intră pe o parte iar pelerinii vor merge pe partea stângă cea cu lacul. Acolo este restricţionat şi jandarmii vor lăsa numai câte doi pelerini să treacă de bariere şi să vină să se închine la moaşte. Scena este amplasată cu spatele către parcul nou construit de palat, lângă scenă este cortul iar protocolul este lângă cuhnie. Oficialităţile şi invitaţii vor sta pe scaune, nu va exista cort care să restricţioneze vederea enoriaşilor spre slujba Sfintei Liturghii care va avea loc pe scenă. Se va sluji în sobor, va sluji şi Prea Fericitul Părinte Daniel şi apoi, tot Prea Fericitul va sfinţi pictura interioară a bisericii Sf. Gheorghe. Va fi transmisiune live pe un ecran amplasat pe clopotniţă. După o scurtă ceremonie de acordare a unor diplome, la orele 15 moaştele se reîntorc la Bucureşti şi pelerinii vor putea să treacă prin altarul bisericii Sf. Gheorghe”, povesteşte Ştefana scenariul discutat în zeci de ore de şedinţe cu primarul şi echipade organizare.
Medici şi ambulanţe, apă, toalete
Ştefana Mireţ spune că cea mai mare grijă pe care a avut-o în organizarea evenimentului a fost aceea referitoare la starea de sănătate a pelerinilor. „ Vremea caniculară, vârsta pelerinilor şi experienţa deja dobândită a evenimentelor de aici a făcut să avem 4 ambulanţe de la Puls, 2 ambulanţe de la BGS, 3 puncte de acordare a primului ajutor şi un punct de verificare a tensiunii. Avem şi un Smurd pe fir direct cu noi. Ambulanţele vor fi repartizate pe sectoare. BGS-ul vine cu pat de spital, targă, tot ce trebuie pentru o situaţie nefericită. Legea spune că pentru astfel de evenimente trebuie să ai ambulanţe dotate cu medic şi defribilator. Am prevăzut foarte multă apă la dispoziţie, vor fi 5 puncte de distribuire, 38 de toalete, amplasate în două locuri cu însemne peste tot ca lumea să le găsească repede. Şi nu în ultimul rând am suplimentat coşurile de gunoi. Apoi, toată lumea va avea ecusoane, pe culori ca să ne fie uşor să distingem oamenii şi să-i îndrumăm: verde este pentru invitaţi (plus presa), roşu pentru oficialităţi, miniştri etc, galben pentru oranizatori şi negru pentru tehnic.”. Gândită până în cele mai mici detalii, festivitatea de duminică este, pentru Ştefana Mireţ, şi una de suflet: „ Am vrut ca acest eveniment să-i ajute pe toţi să se bucure şi nu să fie nervoşi că nu au apă, că nu găsesc toalete sau un medic. Să vină aici la Mogoşoaia şi să-şi dea seama, într-un final că ne-am gândit toţi cu drag la ei”.