Sâmbătă, 24 iunie, trei sărbători din timpuri vechi și noi au fost prilej de mare forfotă la Piscu, pe strada Câmpului nr. 45 B, la Troița Olarilor. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele și Ziua Universală a IEI au strâns lume multă și veselă, în autenticul sat românesc din apropierea Bucureștiului.

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 357

24-page-001

În calendarul de evenimente săteşti, Ziua Universală a Iei este un prilej de mare sărbătoare pentru comunitatea sătească și pentru toți iubitorii de sat și patrimoniu cultural local.
Ne-am bucurat și noi la Piscu de frumusețea iei și am intrat în acea stare sărbătoarească pe care ne-o aduce ea. Sărbătoarea a început cu ceremonia de punere a pietrei de temelie pentru Muzeul Oalelor de Pisc, un proiect de suflet al soților Adriana și Virgil Scripcariu, oameni de cultură, din 2004, piscaşi autentici și întemeietori ai Școlii de la Piscu.

Muzeul Oalelor de Pisc va fi un loc în care oamenii se vor întâlni și vor avea șansa de a experimenta și învăța tehnicile tradiţionale de olărit sau de ţesut. Muzeul-școală are nevoie de 100 metri cubi de lemn pentru a putea fi constituit, iar campania de solidarizare a prietenilor şi iubitorilor oalelor de lut “Metrul tău pentru Muzeu” a fost lansată de Şcoala de la Piscu. În 2017, Piscu a primit titlul de sat cultural al României. O mie de lei este costul unui metru cub de lemn, cu taxe şi transport. Fiecare donator/sponsor este invitat împreună cu 10 prieteni la un workshop de olărit la Piscu. Vor afla poveşti despre sat şi despre meşteşug, vor privi colecţia de oale, vom vizita locul unde se ridică muzeul, vor experimenta lucrul la roata olarului alături de un olar.

Satul românesc de altădată

Am admirat ii vechi de la Piscu și din alte colțuri ale țării și ne-am simțit mândri că am avut ocazia de a fi astfel alături de toți românii din țară și din diaspora care se bucură de Ziua Iei și își amintesc de rădăcinile lor. Arșița nu i-a speriat pe copii. Cei mici au fost antrenați în privitul, lucratul, înțelesul iei și al altor meșteșuguri tradiționale și s-au „bătut” să prindă un loc la atelierele organizate pentru ei. Au aflat tainele cusăturilor tradiționale românești, au ascultat povești, au învățat să facă coronițe de Sânziene cu Iulia Iordan, s-au jucat românește cu Școala de Joacă și au descoperit ce înseamnă olărit, fierărie și linogravură, copiat după ie cu ajutorul specialiștilor Școlii de la Piscu. Teatrul de păpuși „Vasilache și Mărioara”, mânuite cu talent de Liviu Berehoi, a înveselit și mai mult atmosfera. Copii și adulți au privit și au ascultat fermecați intrigile cu tâlc specific românesc, ce i-au purtat în lumea satului de altădată. Formația Trei Parale și Taraful lui Caliu din Clejani au întregit atmosfera tradițională de altădată, în timp ce oamenii puteau admira sau cumpăra oale de Piscu, obiecte de ceramică, figurine și cărți despre patrimoniul cultural românesc.