„A fi patriot nu e un merit, e o datorie”. (G. Topârceanu)
A fost un privilegiu. Şi m-am bucurat de el cu gânduri, între altele mii, ale participanţilor. Din vechime, mica aşezare din Ilfov a marcat istoria zbuciumată a acestui popor de frontieră, lângă imperii dezlănţuite. Secole în şir, jertfele luptei valahilor au devenit aici borne istorice. Contemporanii ştiu şi mai ales, preţuiesc asta.
Rezistenţa îndârjită şi patriotismul înaintaşilor au dus la înfăptuirea momentului strălucit: 1 Decembrie, 1918 – Marea Unire, de la Alba Iulia.
Alţii comemorează independenţa, eliberarea sau victoria. Noi celebrăm armonia unirii. E cel mai frumos sens dat unei sărbători a neamului.
Nu poţi trece, fără să iei aminte
Totul s-a petrecut în aşezarea de azi, unde voievodul Radu de la Afumaţi şi-a stabilit Cetatea Domnească (1522-1529). E cel care a condus 20 de războaie, împotriva otomanilor. Statuia lui stă astăzi în faţa primăriei, pe DN 2.
La mică distanţă, e ridicat monumentul în amintirea eroilor de aici, căzuţi în războiul pentru reîntregire. România Mare s-a făurit imediat după armistiţiu. Era cu 95 de ani în urmă.
O dimineaţă pioasă
„Patria sunt eu, esti tu. E tot ceea ce iubim. E tot ce va fi, cand nu vom mai fi”, scria un înţelept. În ce ne priveşte, de aici pleacă totul.
La biserica nouă Sf.Dumitru, sute de enoriaşi au umplut lăcaşul de cult. Au oficiat înalta slujbă preotul Cristian Burcea, protopop al Protopopiatului Ilfov Nord, preotul paroh Florin Ionică şi părintele Mircea Popescu Argeş.
Vrednici, contemporanii
Primarul Gabriel Dumănică i-a înmânat inventatorului Mircea Tudor „Diploma de Cetăţean de Onoare”, al localităţii. “Este personalitatea unică în lume ce a obţinut în două rânduri cele mai înalte premii la Salonul de Inventică, de la Geneva. Şi a fost finanţatorul celei mai mari investiţii pentru această biserică (150.000 de lei), făcute vreodată în comuna noastră de către o persoană particulară”, a spus primarul.
Cuvinte, la solemnitate
Gabriel Dumănică, primarul comunei: „Mulţumesc preoţilor parohiilor din Ilfov, că au ales să ne fie oaspeţi de onoare, de Ziua noastră, Naţională. Tot cea am realizat aici este rodul parteneriatului între scoală, biserică, primărie și cetăţeni. Așa ne-am situat între localităţile de frunte ale judeţului, în ultimii 5 ani. În final, vă anunţ că la fel ca în fiecare an, după ceremonii, vă așteptăm pe toţi la stadionul comunei. Am pregătit o masă tradiţională și o scenă pentru muzică. Vă mulţumesc tuturor și La Mulţi Ani ! La Mulţi Ani, România“ !
Preotul Cristian Burcea: „Ieri, biserica noastră ortodoxă l-a prăznuit pe Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul acestui neam. Astăzi pomenim 95 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România. Iubirealui Dumnezeu care s-a propovăduit din sfintele altare se răsfrânge în inimile noastre. La Mulţi Ani, întregului popor român ! Mulţumim dlui primar că s-a ostenit atât de frumos, că este atât de apropiat de biserică și credincioși“.