În comuna Mogoşoaia, ziua de 1 decembrie 2013 nu a fost sărbătorită nici prin defilări sau marşuri, nici prin organizarea unei popote publice. Primăria din Mogoşoaia a ales o altă variantă care ţine de fiinţa românească: atelierul de confecţionat păpuşi cu modele populare 

Cruciuliţa, soarele şi funia

Modelele tradiţionale care se regăsesc încă pe iile, cămăşile şi ilicele care fac parte din costumul popular au fost aduse sau desenate copiilor, dar mai ales explicate. Copiii şi părinţii au aflat despre cruciuliţe, soare sau funie şi le-au identificat pe materialele puse la dispoziţie de primărie. Apoi, sticle de plastic au fost transformate în păpuşi de echipele alcătuite prea frumos din copii şi părinţii lor.

De ce s-a sărbătorit astfel Ziua Naţională a României, ne spune Ştefana Mireţ, responsabilul cu evenimentele al Primăriei Mogoşoaia: «Ne-am consultat şi am discutat mult cu primarul Paul Precup şi am ajuns la concluzia că trebuie să explicăm întâi copiilor ce este cu fiinţa naţională. Şi, este dovedit, deja, că prin joc micuţii asimilează cel mai bine orice fel de informaţie, cu atât mai mult cele referitoare la portul tradiţional şi modelele specifice diferitelor zone ale ţării. I-am stimulat la acest atelier să fie creativi, să descopere şi să combine culorile şi, nu în ultimul rând, să înveţe şi noţiunea de echipă».

Desigur, odată păpu­şile terminate, a venit şi rândul părinţilor să se des­tindă, tot prin joc, adică prin hore dansate pe muzica interpretată de Lui­za Popescu, alături de trompetistul Emil Bîzgă şi pianistul Bogdan Zamfir.

Se deschide Ambasada Moşului!

Dar, la Mogoşoaia, sur­prizele nu contenesc, altfel că, sâmbătă, 7 decembrie în Târguşorul Brân­­covenesc al comunei se deschide «Ambasada Moşului», deschisă zilnic  în perioada 7-24 decembrie de la orele 12.00 la orele 21.00.

Iată şi programul Ambasadei unde sunteţi aşteptaţi alături de copiii voştri:

Sâmbătă, 7 decembrie – Deschiderea oficială, orele 17.00: Concert de colinde/orele 18.00: Aprin­derea luminiţelor;

Duminică, 8 decembrie: orele 14.00: co­linde/ orele 15.00: Atelierele lui Moş Crăciun;

Sâmbătă, 14 decembrie: orele 14.00: co­linde/ orele 15.00: Atelierele lui Moş Crăciun​;

Duminică, 15 decembrie: orele 14.00: colinde/ orele 15.00: Atelierele lui Moş Crăciun​;

​Sâmbătă, 21 decembrie: orele 10.30: Grand Prix Forest Run, înscrieri pe www.forestrun.ro/ orele 14.00: colinde/ orele 15.00: Atelierele lui Moş Crăciun​;

Duminică, 22 decembrie, orele 14.00: Spectacol surpriză cu acces gratuit avându-i ca pro­tagonişti pe Americanu’ şi Costel Jurcă din serialul «La Bloc».

Foto: Primăria Mogoşoaia