Comuna Mogoșoaia organizează în perioada 16-21 aprilie 2018 un eveniment dedicat curățeniei. „Mogoșoaia curată” este o lecție de voluntariat, de educare și de responsabilizare cetățenească, indiferent de vârstă sau de categoria socială din care facem parte.

Articol apărut în nr. 391 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

„Ne înarmăm cu timp și cu răbdare și mai ales cu dorința ca primăvara lui 2018 să găsească Mogoșoaia mai verde ca niciodată. Ne dotăm cu toată recuzita necesară și vom porni la drum alături de toți cei care vor să se implice și de partenerii noștri, printre care se enumeră organizații sau instituții cu experiență în protejarea mediului precum: Greenitiative și Let’s Do It Romania. Sperăm ca, în curând, câți mai mulți operatori economici care își desfășoară activitatea pe raza comunei noastre să dorească să participe activ la acest eveniment”, spun edilii din Mogoșoaia.

Toate materialele și uneltele necesare cură­țeniei vor fi asigurate de comuna Mogoșoaia împreună cu firma Consiliului Local Mogoșoaia, SC Colectare Deșeuri Mogosoaia SRL, acestea constând în: saci de gunoi, mănuși, greble, lopeți, roabe. De asemenea, ridicarea deșeurilor colectate va fi asigurată de Comuna Mogoșoaia, din punctele prestabilite ce vor fi anunțate în curând.

Înscrieri în proiect, pe site-ul primăriei

Cei care doresc să se alăture acestei acțiuni importante pentru mediu, vor putea să se înscrie la eveniment, începând cu data de 15 martie 2018 pe site-ul www.primaria.mogosoaia.ro, prin formularul pus la dispoziție în secțiunea „Mogoșoaia curată”. Acesta va fi structurat în așa fel încât oamenii să își poată alege atât perioada sau ziua de participare la eveniment, cât și zona în care doresc să facă curățenie sau modul în care doresc să participe. Înscrierea se poate face atât la nivel de persoană, fizică sau juridică, cât și ca echipă. Ca exemplu, dacă o firmă sau un grup de prieteni sau o asociație de locatari dorește să formeze o echipă, aceasta se poate forma și denumi în acest fel.

”Totul a început cu o zi dedicată curățeniei. De la an la an, comunitatea se implică mai mult pentru că a înțeles ca un astfel de eveniment înseamnă o gură de oxigen pentru noi toți și că ajutorul fiecărei persoane contează. Este acel tip de acțiune care te face să te simți util, care îți oferă și motivație și admirație. Fă un pas mare în timp și vei vedea că fiecare astfel de eveniment ne va transforma într-o societate mai aproape de civilizația la care cu toții visăm”, spun organizatorii.

„Mogoșoaia curată” înseamnă: curățarea deșeurilor din spațiile publice, colectarea deșeu­rilor din gospodării (DEEE-uri, resturi vegetale, de­șeuri vo­luminoase, mobilier vechi etc), informarea cetă­­țenilor și a elevilor despre tot ce presupune colectarea selectivă a deșeurilor, grija față de mediul înconjurător și importanța implicării cetățenilor în păstrarea unui mediu curat.

Din păcate, deșeurile existente pe raza comunei Mogoșoaia nu sunt numai deșeuri provenite de la locuitorii comunității, acestea provenind și din surse externe, fiind abandonate în diverse locuri din comună și în cantități destul de mari.

Cetățenii pot alege unde să facă curățenie

În perioada 16-20 aprilie cetățenii comunei pot alege să facă curățenie pe strada pe care locuiesc, în fața porții sau a blocului, iar angajații firmelor ce își desfășoară activitatea în Mogoșoaia, în zonele sediilor lor.

În ultima zi a evenimentului, 21 aprilie, ce­tățenii care vor dori vor participa la curățarea unor zone stabilite de Comuna Mogoșoaia (zone de interes public ce prezintă un grad ridicat de deșeuri depozitate ilegal).

Și pentru că, după muncă, toată lumea are nevoie și de puțină distracție și relaxare, în seara zilei de 21 aprilie va fi organizat un spectacol dedicat comunității din Mogoșoaia. Acest moment va fi prielnic și pentru recunoașterea meritelor voluntarilor sau echipelor de voluntari care vor participa la acțiunea „Mogoșoaia Curată”.