Nu moștenim pământul de la înaintași, ci îl împrumutăm de la copiii noștri. Pare o dilemă. Dar nu e. De fapt, oricare opţiune e capătul dublu al aceluiași adevăr. Nu e ori una, ori alta. E și una și alta. În același timp.
Pentru prilejul special de 1 și 2 iunie din acest an, un om, o echipă, o instituţie și mulţi voluntari din Afumaţi au decis, în favoarea celei de-a două variante: prioritate neîntârziată ofertei de bucurii! De departe, acolo a fost unul dintre cele mai frumoase locuri, dedicate sărbătorii.
Tradiţia – miezul înnoirii
Ai zice că dintotdeauna, tradiţia ar înseamna „așa a fost să fie”. Cumva, impersonal. Dar la Afumaţi nu a fost deloc astfel. Celor aproape 1 500 de copii de aici, primarul Gabriel Dumănică le-a dat prilejul să-și arhiveze bucuriile vârstei, în memoria prezentă.
Conturul a ceea ce voia să facă era trasat încă de pe timpul cât fusese consilier local, în două mandate. La puţin timp după ce oamenii i-au încredinţat prima misiune de primar, în 2009, au debutat ediţiile „Zilelor Comunei” și sărbătorirea copiilor de 1 Iunie. Între multe altele. Începutul? Dificil, ca orice lucru pornit de la zero. Organizarea a fost truda care i-a ocupat energia și priceperea. Unii îl priveau sceptici. Poate justificat. Nu fuseseră obișnuiţi să se afle în centrul atenţiei celor care gospodăreau existenta comunei. De atunci, festivităţile au ajuns la a cincea ediţie. Cu fiecare an, lucrurile au mers mai bine, puse pe roate mai profesionist. Desfășurarea de forţe a fost mai aproape de așteptările celor sărbătoriţi. Iar răspunsul participării lor, n-a întârziat.
Orășel de poveste, ca pentru oraș
Nicidecum ca de comună. Prezenţa lui începe cu ani în urmă, când la „Școala Mare”, așa cum o numesc locuitorii din Afumaţi (acum Școala Gimnazială nr 1, cu clasele I-VIII), terenul întins – amenajat cu tribuna de acum – era un maidan acoperit cu tone de gunoaie. Ce am văzut la Afumaţi, rivalizează cu oricare orășel al copiilor, dintr-un urbe mare – și de ce nu – chiar din Capitală.
Mai vreţi miracole? Cred că sunt de ajuns mugurii de pom, bucuria și râsetele de copii. Lumea nouă începe cu fiecare dintre ei, când îi descoperă tainele.
Două zile cu personaje și decoruri de basm
Cei mai impresionaţi de surprize au fost localnicii noi, din Afumaţi. Cei mai vechi, poate s-au obișnuit cu dospirea, an de an, a atenţiei cu care sunt înconjuraţi de primarul Dumănică și cei din consiliu.
Ediţia acestui an a adunat: tobogane, parc de joacă gonflabil, teren de fotbal, taur mecanic, cetăţi gonflabile uriașe, ateliere de creaţie, face painting, mașinuţe electrice, magicieni, personaje și decoruri Disney, vată de zahăr, floricele, îngheţată, apă minerală, sucuri, toate la discreţie, saltele elastice, baloane de săpun, mascote uriașe, ponei, baloane modelabile, clovni, muzică. Totul a fost gratuit, cheltuielile fiind acoperite integral de către Primărie și Consiliul Local. Locul au fost supravegheat discret de jandarmi, care oricum, n-au avut motive să intervină.
După copilăria fiinţei, vine cea a inimii
La 40 de ani, Gabriel Dumănică are două fete: Daria Maria, de 1,9 ani și Corina Bianca, ce va implini 15.
Îi are în grijă însă pe toţi copiii din Afumaţi, care sunt aidoma amintirilor lui.
„În fond, toate câte mi le-am dorit eu în copilărie, vor și ei. Au acest drept. Și, îl îndeplinesc cu drag”, zice el. Lângă toţi apropiaţii lui din consiliu și cei peste 30 de tineri voluntari din comună, trudește onest pentru binele din jurul lor.
Acum, regret că n-am mai stat acolo o vreme. Să mai fi copilărit și eu puţin.