Pandemia de COVID-19 este un motiv în plus pentru a ne întări sistemul imunitar în această perioadă. Poate mai mult decât oricând, se impune să renunţăm la obiceiurile alimentare nesănătoase şi la stilul de viaţă dezechilibrat, pentru a ne îmbunătăţi tonusul considerabil. Iată câteva gesturi mărunte care ne ajută să fim mai sănătoşi şi să trecem cu bine peste aceste vremuri grele! 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 573, ediția print

1.Mâncăm un măr pe zi fără să-l decojim 

Un măr pe zi ne ţine departe de medic, dacă nu-l decojim. Specialiştii de la Universitatea Cornell din Statele Unite ale Americii atrag atenţia asupra faptului că în coajă se află partea cea mai bună din fruct. Aceasta are capacitatea de a combate dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul pieptului, colonului şi ficatului.

2. Adăugăm puţin fistic în salate 

Este cunoscut faptul că un nivel ridicat de colesterol ne îmbolnăveşte inima. 30 de grame de fistic, adăugate în salate în loc de sosurile grele ne ajută să scădem colesteroul cu 14%. Este nevoie să consumăm fistic cel puţin patru săptămâni consecutive. 

3. Consumăm mai multe ouă 

Morcovul, zarzavaturile, fructele şi legumele verzi sunt ideale pentru a avea o vedere bună. Dar organismul absoarbe mai bine substanţele din ouă, ne explică specialiştii de la Universitatea Tufts, din SUA. 

4. Mirosim lavandă şi rozmarin

Medicii au descoperit că uleiul esenţial din aceste plante este elixirul tinereţii. Mirosind timp de cinci minute lavandă şi rozmarin vom avea somnul mult mai liniştit peste noapte şi vom fi mai calmi în timpul zilelor aglomerate de lucru. Să nu uităm că organismul are nevoie de somn mai mult decât de mâncare. Odihna insuficientă ne face vulnerabili în faţa bolilor. În plus, concentraţiile mari de roz­marin şi cele ­mici de lavandă ne ajută organismul să lupte cu radicalii liberi responsabili de îmbătrânirea precoce. Asta înseamnă că, în acest mod, ne menținem tineri mai mult timp. 

5. Ne sărutăm partenerul mai des 

Sărutul este sănătate curată aşa că, dacă avem un partener de viaţă, nu trebuie să lăsăm să treacă nici măcar o zi fără ­să-l sărutăm. Saliva curăţă dinţii de bacteriile care duc la apariţia cariilor. Cei care nu au un iubit, pot apela la guma de mestecat fără zahăr. Efectul este aproape acelaşi. 

6. Stăm aproape de prieteni 

Cele mai recente cercetări în domeniu arată că persoanele care îşi ţin prietenii aproape sunt cu 25% mai fericite decât cele care păstrează legătura cu aceştia doar pe internet sau vorbind la telefon. 

7. Ne facem timp şi pentru noi 

Este extrem de important să ne rezervăm un pic de timp numai pentru noi. Ritmul alert în care trăim şi mai ales stresul generat de situația pandemică din ultimii doi ani, ne fac să uităm de noi, să pierdem conexiunea cu propriul suflet. De aceea, trebuie să învăţăm să ne ascultăm pe noi înşine, să ne clarificăm nevoile şi dorinţele proprii. 

8. Ne verificăm pulsul şi ne relaxăm 

Verificarea pulsului în fiecare zi, este obligatorie în această perioadă. Pulsul neregulat apare după un atac de cord, lucru care trebuie să ne trimită de urgenţă la medicul cardiolog. De asemenea, relaxa­rea este esenţială. Zilnic, trebuie să ne retragem într-un loc liniştit în care să ne gândim doar la ceea ce ne relaxează, poate la valurile marii, la o plajă pustie, o pădure încântătoare, ciripitul păsărilor etc. 

9. Ne detoxifiem organismul cât mai des 

Purificarea organismului cât mai des este esenţială. În plus, trebuie să consumăm cât mai multe alimente bogate în fibre pentru ca aparatul digestiv să funcţioneze normal. Detoxifierea ne ajută şi la prevenirea anumitor tipuri de cancer. 

10. Facem exerciţii de memorie 

Indiferent de vârstă, stimularea memoriei trebuie să reprezinte o preocupare tot mai frecventă pentru noi, mai ales dacă lucrăm sau învăţăm de acasă şi suntem tentaţi să ne ocupăm doar de serviciu şi de treburile gospodăreşti. De exemplu, putem rezolva un puzzle, putem încercă să învăţăm ceva nou, cum ar fi, croitorie, fotografie digitală ş.a.m.d., putem citi cărţi, ne putem testa abilitățile de profesori, învăţându-i pe alţii lucruri pe care noi le ştim deja, putem învăţa să cântăm la un instrument, să dansăm etc.