Ziua Națională a Contabilului Român, la cea de-a XVIII-a ediție

◉ Mai bine de 100 de ani

◉ Topul local 2022 al membrilor Filialei Ilfov a CECCAR

◉ Mesajul presedintelui CECCAR Filiala Ilfov, Marcel Vulpoi

h4>Profesia contabilă din România, rezonând cu cea de la nivel mondial, s-a reinventat, adaptându-se continuu la modelele de afaceri bazate pe cei trei piloni care asigură competitivitatea, respectiv – tehnologia, globalizarea și sustenabilitatea

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) – organismul profesional care gestionează profesia contabilă în România – a organizat, pe 13 iulie, cea de-a XVIII-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român, în cele 41 de județe și în municipiul București.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 609

 

La București, cel mai important eveniment din România dedicat profesiei contabile s-a desfășurat sub sloganul ”Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!” și s-a bucurat de prezența a numeroși oaspeți din rândurile partenerilor instituționali ai profesiei – instituții și autorități de reglementare, mediul de afaceri și mediul educațional, care au transmis mesaje de felicitare, iar împreună cu aceștia, profesioniștii contabili au dezbătut, în panel, tema evenimentului: ”Business… reloaded. Rolul profesionistului contabil în asigurarea rezilienței afacerilor”.

Și cum Ziua Națională a Contabilului Român reprezintă și un prilej de a evidenția în mod public rezultatele muncii experților contabili și contabililor autorizați, aceștia au fost premiați în cadrul ”Topului local al membrilor ­CECCAR”. Astfel, au fost recunoscute performanțele societăților de expertiză contabilă și de contabilitate, precum și ale experților contabili și contabililor autorizați, în semn de apreciere a contribuției acestora la dezvoltarea profesiei și a mediului de afaceri, în interes public.

”Stimate doamne și stimați domni, îmi revine deosebita onoare de a vă felicita pentru întreaga dumneavoastră activitate, depusă în cadrul organizațiilor, atât private, cât și publice, pentru seriozitatea de care dați dovadă în abordarea problematicii financiare a acestora. În opinia mea, dumneavoastră, ca veritabili profesioniști, asigurați conturarea strategiei organizației, oferiți consultanța necesară pentru ca fiecare organizație să își reducă riscurile la care poate fi expusă în contextul economic actual. În calitatea mea de reprezentant al Guvernului României în teritoriu țin să reamintesc și cu această ocazie că sunt încântată de faptul că prin experiența și contribuția dumneavoastră profesionale aduceți un aport important la modelarea politicii fiscale care are un impact semnificativ major asupra populației. Experiența cunoștințelor dumneavoastră ajută fiecare conducător din sectorul public să poată proteja interesul public cu ajutorul încrederii publice ce vă este acordată. De aceea consider că, dumneavoastră, prin valorile de integritate, obiectivitate, competență profesională, confidențialitate și comportament profesional de care dați dovadă în fiecare zi, veți contribui și în viitor la creșterea rolului pe care îl aveți de a transmite cunoștințele, abilitățile și bazele etice ale profesiei către generațiile următoare. La mulți ani!”, a transmis prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, prezentă la eveniment.

”Sărbătorim astăzi începutul celui de-al doilea secol de când profesia contabilă a fost recunoscută ca o profesie de valoare pentru economia României, sărbătorim profesionistul contabil, care întotdeauna va rămâne pionul principal în dezvoltarea unei afaceri, sărbătorim ”omul”, expertul contabil și contabilul autorizat care, ”bombardat” de modificări legislative, va pune profesia pe primul loc, iar competența lui se va identifica mereu cu performanțele colaboratorilor și cu satisfacția că rolul lui este esențial într-o economie bazată pe valoare”, a transmis, la rândul său, Florentina Pantazi, director executiv CECCAR Filiala Ilfov.

Mai bine de 100 de ani

Pe 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I aproba, prin Decret Regal, Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili, însă istoria nu a fost una blândă cu profesia contabilă reglementată, cu liber-profesioniștii care o practicau și cu organismul profesional care o gestiona. Pentru că, după anii de glorie ai perioadei interbelice, a urmat perioada comunistă în care statul de drept nu mai avea valoare. Astfel, după naționalizarea principalelor mijloace de producție, în anul 1948, preluarea de către stat a gestionării majorității activității economice și a gestionării profesiei contabile, a urmat, în anul 1951 – la treizeci de ani de la creare -, desființarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili. Experții contabili au fost trecuți în subordinea directă a statului. Iar ei și-au continuat activitatea în zona expertizei contabile judiciare și în perioada de după 1951, fiindu-le însă afectată independența profesională, fapt care însă nu contravenea principiilor promovate de statul totalitar. În 1994, în noul context politic stabilit prin Revoluția de la 1989, prin OG 65 a fost reînființat CECCAR. Experții contabili aflați la acel moment în subordinea Ministerului Finanțelor au fost fondatorii corpului profesional, constituind filialele Corpului, recăpătându-și, astfel, statutul de liber-profesioniști. Această reorganizare într-un corp profesional autonom era impusă de necesitatea asigurării independenței profesionale a expertului contabil, în contextul trecerii la economia de piață și reintroducerii unui sistem judiciar specific societăților democratice.

Topul local 2022 al membrilor Filialei Ilfov a CECCAR

Categoria ”Experți contabili”

1. Marcel Vulpoi

2. Georgeta Cuzea

3. Andreea Neacșu

4. Georgeta Rose-Marie Prisăcaru

5. Andreea Lorena Șerban

6. Nicoleta Miclea

7. Valeria Drăghici

8. Teodora Andreea Crăciun

9. Dumitra Geru

10. Elena Daniela Modrescu

Categoria ”Contabili autorizați”

1. Carmen Zoița Tița

2. Elena Carmen Popa

3. Nela Contora

4. Daniela Mimulici

5. Maria Gheorghe

6. Lucia Stoian

7. Nicoleta Georgeta Panaitescu

8. Mariana Iacob

Categoria ”Societăți de expertiză contabilă”

1. Vulpoi&Toader Management SRL

2. Nexia ABS Financial Services SRL

3. Accountess Profile SRL

4. Elite House Conta SRL

5. AS Fin Expert Partners SRL

6. Accounting & Audit Consulting SRL

7. Adias Accounting SRL

8. Avocont SRL

9. EV Cont Expert G&I SRL

10. Algemi Consult SRL

Categoria ”Societăți de contabilitate”

1. A.M.I. Expert Solutions SRL

2. A.M.I. Conta Solutions SRL

3. DSE Cont Expert SRL

4. Financial Outsourcing Expert SRL

5. Contmar ’99 SRL

Diplomele au fost acordate de conducerea filialei ilfovene a CECCAR, alături de prefectul prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, subprefectul Andrei Scutelnicu și primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol.

Mesajul presedintelui CECCAR Filiala Ilfov, Marcel Vulpoi

În ultimii ani se constată o tendință din ce în ce mai accentuată de liberalizare a profesiei în adevăratul sens al cuvântului. Contabilii din toată țara au început în număr tot mai mare să lucreze în cabinete individuale, asigurând astfel servicii din ce în ce mai profesionale și cu un grad de independență ridicat. Astăzi, de Ziua Contabilului le transmit tuturor colegilor mult succes în continuarea acestei tendințe, iar celor care au văzut întotdeauna în contabili un partener, le dorim să prospere și, să nu uite faptul că un contabil este întotdeauna ca soția: te ridica sau te coboară!