Sărbătorirea zilei unei localităţi reprezintă un efort de zile întregi al unei echipe care ia în calcul ca invitaţii să se simtă bine, să fie în siguranţă, să poată primi ajutor în caz de nevoie şi să se relaxeze. S-a întâmplat şi la Moara Vlăsiei, unde primarul Andrei Filip, viceprimarul Florin Cucu şi consilierii locali au stat în priză de dimineaţă până la căderea nopţii pentru ca totul să fie perfect! Şi a fost!

6 ani de Festival al Vlăsiei

În Moara Vlăsiei, locuitorii din comună şi din satul Căciulaţi se adună, de 6 ani, la fiecare 15 iunie, la festivalul dedicat aniversării comunei. Beneficiind de un loc generos, de 12 hectare, în zona denumită „la canton”, primarul Andrei Filip şi echipa de organizare au stabilit ca acela să fie locul în care să se întindă corturile comercianţilor de tot felul şi al impozantei scene. Locul e de două ori frumos: odată pentru că e într-o zonă complet nepoluată şi plină de tot felul de flori şi apoi pentru că e pe malul lacului. Şi, aşa, cele 12 hectare oferă de fiecare dată spaţiu de desfăşurare pentru idei inteligente care să scoată în faţă Moara Vlăsiei şi în ceea ce priveşte o astfel de sărbătoare.  Prezenţa reprezentanţilor Muzeului Agriculturii din Slobozia veniţi şi în acest an cu ţestul după ei şi pâinea ce se coace în timp real este una dintre acele idei, după cum alambicul venit din zona Oradei a dat ocazia celor tineri să asiste la îndelungul proces al fabricării palincăi. Şi pentru că la orice serbare câmpenească, merge şi o mâncare de profil (în afară de celebrii mici), la Moara Vlăsiei a venit clujeanul Radu Zărnescu şi echipa lui de bucătari amatori care au oferit celor de la câmpie posibilitatea să guste, printre altele, una dintre reţetele celebre ale Ardealului „varza lucikos”, pregătită soldăţeşte la bucătăria de campanie deplasată la Moara Vlăsiei.

„Hai-hai cu trăsioara”…

Structurat în două părţi, tradiţional şi modern, programul muzical al Festivalului Vlăsiei i-a adus pe impunătoarea scenă de la canton pe Florin Vasilică şi Grupul Teleormanul, serioşi continuatori ai cântecelor teleormănene „Hai-hai cu trăsioara”, sau „Marine la nunta ta”, făcute celebre de Liviu Vasilică. Le-a urmat alt „copil bun” al Teleormanului, îndrăgitul Gelu Voicu venit cu ale sale fluiere, cavale şi ai lui „Lăutari din Teleorman”. Prilej minunat pentru toată lumea să se prindă în hore și sârbe. Vocea unică a Vetei Biriş a răsunat cu siguranţă până hăt-departe alături de petrecăreţi, atunci când s-a cântat „Noi suntem români”, în timp ce Anca Ţurcaşiu a făcut trecerea lină către partea modernă, de rock.

„La tine aş vrea să vin”

L-am felicitat după show pe Mihai (Miţă) Georgescu, de la Bere Gratis, pentru profesionalismul cu care el şi trupa au cântat în faţa miilor de locuitori ai comunei, fără nicio diferenţă faţă de alte concerte din locuri mult mai publice. Şi atunci când eşti sincer, publicul cântă cu tine piesele, dansează şi n-ar mai vrea să te lase să pleci. Am văzut la Moara Vlăsiei unul dintre cele mai frumoase duete „public-interpret”, un regal de comunicare, emoţie şi bucurie, care poate fi oferit  unor oameni care nu au cum să ajungă în fiecare săptămână la Bucureşti pentru un concert. Cornel Ilie şi trupa Vunk au pus laserele în mişcare şi aproape uitasem că suntem la Moara Vlăsiei şi nu pe Arena Naţională. Iar laserele au fost, de fapt, avanpremiera spectacolului de artificii lansate la sfârşitul unei zile de petrecere câmpenească.

„Vă mulţumesc!”

Unul dintre momentele unice ale zilei comunei Moara Vlăsiei a fost prezenţa constantă printre oameni a noului deputat de Ilfov, Daniel Gheorghe, el a urcat  pe scenă să mulţumească locuitorilor comunei Moara Vlăsiei pentru voturile acordate la recentele alegeri.  Foarte bine primite fiindu-i cuvintele, Daniel Gheorghe a arătat, încă o dată, că reprezintă noua generaţie de politicieni  care ar putea să redea încrederea populaţiei în aleşii mai mult sau mai puţin locali.

„Te măriţi cu mine? Da!”

Şi momentele unice nu s-au terminat, aici la Moara Vlăsiei, căci, odată ce-l auzim pe prezentatorul spectacolului, actorul Marcel Horobeţ că ne atrage atenţia asupra unui moment solemn. Şi a fost… o cerere în căsătorie la modul cel mai public şi mai frumos posibil, cu tot tacâmul: îngenunchiat, pus inelul, pupat. Spre fericirea a mii de oameni care au aplaudat frenetic şi le-au urat logodnicilor casă cât mai de piatră!

Ce spun oamenii…

Bucuroşi să ne revadă alături de ei şi în zi de sărbătoare, locuitorii din Moara Vlăsiei se prind repede la poveşti şi amintiri despre „ce era înainte”. Nu, nu înainte de 1989, ci înainte de venirea lui Andrei Filip la primărie. Iar ei, locuitorii, sunt cei care fac în permanenţă diferenţele şi nu pot uita cu una cu două că „înainte” nici nu aveau voie să calce în primărie, pe când acum primarul are un număr public de telefon la care îl sună toţi, că au şi ei asfalt, tinerii case şi copiii şcoală. „Sunt mândră de primarul nostru, Andrei Filip!” , spune Daniela Ilie din Moara Vlăsiei.

Iana şi Dumitru Dobrin, vecinii de peste lac ai petrecerii: „ ca de fiecare dată, primarul nostru ne-a oferit o petrecere foarte frumoasă şi îi mulţumim!”. Invitaţii familiei Dumitru sunt din Baloteştiul vecin: „Mulţumim primarului de aici pentru aşa spectacol şi vă aşteptăm şi la Baloteşti, săptămâna viitoare, să-l vedeţi şi pe primarul nostru, că e maestru şi la organizat Ziua Comunei”, spune Aurelia Prepeliţă.

Florin Barbu, din Căciulaţi, are şi el o părere: „De când a venit domnul primar Andrei Filip se vede că s-a schimbat comuna şi din punct de vedere cultural, e frumos că toată lumea e aici şi se distrează, organizarea e de nota 10”. De aceea, poate şi maxima cea mai potrivită: Vox populi, vox Dei – Vocea poporului este vocea lui Dumnezeu.