Buftea.

Sâmbătă, 14 iunie

Ştiţi cum a fost? Ca atunci când o mulţime de oameni şi-au pus la pachet bucuriile unei zile proaspete, însufleţită de vioiciune. Cu ele, au umplut un balot uriaş, apoi l-au expediat într-o tabără de vară. Iar acolo, la Buftea, i-au dezlegat baierele. Şi i-au împrăştiat peste tot locul, pofta de viaţă. O zi generoasă, plină de satisfacţii, chiote, ovaţii, aplauze, strigăte de încurajare, sunete asurzitoare de vuvuzele. O competiţie spectacol, în împrejurimile unui oraş “verde, curat şi ospitalier”, aşa cum tradiţia l-a consacrat în ultimii ani.       

Peste 300 de concurenţi au participat la triatlon – tineri şi maturi,  profesionişti şi amatori. I-am inclus aici şi pe copiii care au avut cursele lor, separate de competiţia propriu-zisă.  Prezenţa lor pe trasee a avut un farmec nespus. Iar publicul a dublat cifra amintită: membri ai familiilor cu mic, cu mare, prieteni, rude, cunoscuţi, susţinători, oaspeţi sau localnici. Plus organizatori, arbitri, forţe de ordine locale şi echipaje de asistenţă medicală. 

Întreceri disputate, atmosferă entuziastă  

Concurenţii au avut de trecut trei discipline sportive: înot, ciclism, alergare. Probele galei s-au desfăşurat legat, fără întrerupere, pe distanţe şi categorii de vârste diferite. Cronometrele au înregistrat timpi strânşi. S-au adunat recorduri personale şi de echipe. Încleştarea competitorilor şi susţinerea asistenţei au fost admirabile. 

Startul competiţiei? Ora 09:00.

Kilometrii din apă, de sub roţi şi tălpi

Cum să nu te molipseşti de vitalitate, când, la Buftea, totul era un stup care zumzăia de mişcare şi pofta întrecerii? Concurenţii se înscriau de zor pe listele oficialilor, aşezate pe câteva mese de la terasa hotelului cu restaurant, “La Calul Bălan”. Peste drum, la  marginea lacului Buftea, se dădea pornirea în  iureşul competiţional. Direct din apă. Fără săritură de pe mal. Obligatoriu, fără costume de neopren. Temperatura apei: 26 de grade.   

Prima probă? Cea de înot. Pe două lungimi: Sprint – de 750 m şi Olimpic – 1.500 m. 

Următoarea? Ciclism. Traseul Sprint – 21 km. Traseul Olimpic – 42 km.

Ultima probă? Alergare. Ruta Sprint – 5 km. Cea Olimpică – 10 km. 

Pe scurt: organizatori, sponsori şi susţinători

Asociaţia “Pegas Triatlon Club” a întocmit organizarea evenimentului. Cu Tudor Socaciu-Buţu şi Cosmin Rogoveanu, respectiv preşedinte şi vice, prezenţi peste tot locul. Sponsor principal – Herbalife, România, cu Romeo Căzănescu, director general şi Liviu Irimia, director de marketing şi vânzări. Federaţia Română de Triatlon, l-a avut acolo pe secretarul ei general, Peter Klosz. 

Matinal, vioi şi amfitrion plin de grijă binevoitoare – George Pistol, primarul oraşului Buftea. 

Cristina Ştefănuţ, e vicepreşedinte al Asociaţiei Noi Orizonturi Familia. Ea s-a ocupat – împreună cu cei 10 voluntari ai săi – de organizarea Curselor pentru Copii şi împărţirea de cadouri “dulci şi gustoase”, celor peste 100 de reprezentanţi ai puştimii competitoare.     

Vedete – campioni europeni şi mondiali

Anca Bucur este “Miss Fitness Universe”, titlu câştigat în 2011 şi anul trecut la proba profesioniştior. Ea a ţinut minutele de încălzire a concurenţilor, înainte de start. “Sunt aici pentru că susţin mişcarea şi pe toţi iubitorii de sport. Mi-am dorit foarte mult să iau şi eu parte la acest eveniment. Am emoţii. Mai am două ajutoare pentru proba de ştafetă, la care vom concura. Abia aştept să înceapă această frumoasă nebunie”, a spus ea.

Ciprian Bălănescu este campion balcanic şi campion naţional absolut al ţării, la duatlon şi triatlon. A fost ales ca imagine a acestui eveniment, adjudecată de Herbalife România, la Buftea. 

Drumul spre succes, din scaunul cu rotile 

Octavian Ilina a concurat la proba paralimpică. Este o persoană cu dizabilităţi. A avut un accident grav în tinereţe şi de atunci, foloseşte un scaun cu rotile, cu care se deplasează. Aici,  a participat la proba de sprint individual. A înotat 43:04 minute. Au urmat turele de ciclism. Timpul total? Trei ore şi 15 minute.  Are o  bicicletă adaptată, de construcţie specială,  pe care a  „pedalat-o” cu braţele. A participat la multe concursuri. Ultimul? La Braşov, din luna trecută. 

„M-am simţit extraordinar. A fost minunat, un concurs deosebit. N-a fost deloc obositor. Dimpotrivă”, a declarat el, la final.  

Acte caritabile pentru Casa de copii „Cireşarii”

De la Alina Manu, specialist marketing la Herbalife, am aflat că această companie sponsorizează „Centrul de Primire a Copiilor, în Regim de Urgenţă – Cireşarii 2”, din cartierul Ferentari. O parte dintre aceşti copii au susţinut un program artistic, pe scena din preajma locului de start. Au fost conduşi de directoarea aşezământului, Antonia Simion. La ora 13:00, am aflat că s-au strâns pentru ei peste 1.000 de Euro, din taxa de participare la triatlon.  Banii vor fi folosiţi pentru reamenajarea terenului de sport, al Centrului.  

Asociaţia “Noi Orizonturi, Familia” – nu se dezminte

Ei sunt cei care au organizat concursurile de “cros”, pentru copii. O nostimadă mai mare, nu s-a aflat. Pentru că au apărut pe traseu şi concurenţi mai mici decât omologarea de pe liste. Au fost cele mai tari prezenţe pe categorii de vârste: între 4-6 ani, au alergat însoţiţi de părinţi. Apoi: între 6 şi 7 ani – 250 m; 8-9 ani – 400 m şi 10-12 ani – 800 m. Toţi participanţii au primit medalii şi cuvenitele pungi, cu dulciuri. Nimeni nu a fost descalificat.    

Cristina Ştefănuţ şi voluntarii ei

E vicepreședinte al Asociaţiei “Noi Orizonturi”, care s-a ocupat de “Cursa copiilor” împre­aună cu 10 voluntari.  Ea a declarat: “Evenimentul este un model de comportament şi atitudine.  Promovăm  mişcarea şi prin ea,  dezvoltarea lor generală. Câştigătorii de pe locurile întâi, au primit în plus şi câte un curs de înot, gratuit. Pe tricourile noastre scrie că dacă îţi pasă, alegi să te implici. Aptitudinile dăruite de Dumnezeu trebuie îndrumate, crescute cu migală şi drag”. 

Câteva cuvinte ale celor care înfăptuiesc 

Cosmin Rogoveanu, vicepreşedinte “Pegas Triatlon Club”: “Mă bucur că localnicii din Buftea sunt o prezenţă remarcabilă. Au avut şi facilitatea înscrierii, plătind numai jumătate din costul unui bilet de participare. Primarul George Pistol a avut un rol determinant în asta. Am avut chiar şi o ştafetă, alcătuită din  bufteni. Mai e ceva: am atras concurenţi şi din străinătate: Grecia, Bulgaria, Ungaria şi Republica Moldova”, a spus el. 

Romeo Căzănescu, director general Herbalife România, a precizat: “A fost extraordinar. E primul eveniment, dar cu siguranţă nu va fi ultimul. Mi-am dorit foarte mult realizarea lui. Mulţumesc mult organizatorilor şi gazdei noastre. Am concurat şi eu, pentru prima oară. A fost o experienţă unică. Am  reuşit să termin cursa. Dar în primul rând a câştigat sportul şi o viaţă sănătoasă. Asta ne propunem să realizăm: mişcare şi o nutriţie sănătoasă. Una fără cealaltă, nu se poate. Vă mulţumesc şi ne vedem anul viitor. Vă promit”. 

George Pistol, primarul oraşului Buftea, ne-a declarat: “În primul rând, ne-am bucurat că am găzduit acest eveniment. Triatlonul este un sport cu caracteristici speciale. Necesită foarte multă rezistenţă şi energie bine dozată.  Mişcarea e minunată nu numai pentru sănătatea fizică, dar şi pentru cea mentală. După cum se vede, oraşul nostru s-a consacrat ca gazdă ospitalieră şi pricepută a sporturilor de grup, care dezvoltă şi virtuţi sociale. 

Îi felicităm pe toţi participanţii. La fel şi pe sponsorul principal – Herbalife. Vom fi alături de acest brand, ori de câte ori va avea nevoie. Acum am devenit o tradiţie.  Îi aş­teptăm pe toţi concurenţii cu familiile, prietenii şi cunoştinţele lor să ne şi viziteze oraşul nostru, verde şi curat, nu numai la concursuri, pentru că avem ce să le arătăm şi oferi. 

Am făcut tot ce ne-a stat în puteri să fie bine primiţi. Le mulţumesc tuturor  pentru fair-play”.  Toate recordurile şi rezultatele obţinute la Triatlon Buftea – le aflaţi pe pagina de net:  http://www.herbalifetriatlon.ro/rezultate/