Păstrând tradiția locală, Primăria și Consiliul Local Periș au oferit și în acest an două zile de petrecere și spectacole extraordinare, pentru membrii comunității. Ca și în anii trecuți, primii care au început sărbătoarea comunei au fost locuitorii din satul Buriaş, joi, 7 septembrie, iar cei din satul Periş au petrecut vineri, 8 septembrie, până seara târziu.

Articol apărut în nr. 368 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

periș

Petrecerea pregătită de primarul comunei Periș, Anghel Albu, şi Consiliul Local a fost fără cusur, în ambele locații, pe toate gusturile și pentru toate vârstele participanților, o adevărată bucurie pentru locuitori. ”Este o tradiție și sper ca obiceiul pe care l-am împământenit acum șapte ani să ducă zeci de ani de acum înainte. Este o bucurie a locuitorilor. Sunt oameni care așteaptă această sărbătoare un an de zile și nu vreau să îi dezamăgesc, în momentul în care putem să le oferim o petrecere o dată pe an. Am selectat participanții, în așa fel încât toată lumea să fie mulțumită, să avem câteva ore de muzică din toate genurile”, ne-a spus edilul.

Muzica a fost completată cu bunătăți la discreție, pentru toată lumea. Petrecăreții s-au înfruptat cu mititei, cârnăciori, fripturi la grătar, tot felul de dulciuri, bere și sucuri. Micii comercianți au venit cu tarabele pline de jucării, dulciuri şi suveniruri, iar copiii au avut la dispoziție și un mini-parc de distracție, unde s-au putut juca după pofta inimii, în timp ce părinții lor dansau și chiuiau la hore și sârbe.

Muzică bună pentru suflet

Voia bună a fost întreținută în ambele zile de numeroși artiști foarte apreciați de public care au avut minirecitaluri din toate genurile muzicale. I-am putut asculta pe Dan Cenovodeanu, de la Constanța, într-un spectacol de muzică populară, în satul Buriaș, ce a oferit publicului și numeroase urări prilejuite de sărbătorirea Sfântei Mării. Am admirat și trupa Adinei Broștiuc cu ale sale dansuri sportive, pentru care tinerele se pregătesc cu multă pasiune, de trei ani, la Casa de Cultură din localitate. George Nicoloiu, care a venit cu band-ul său la Buriaș, a oferit piese pentru sufletul spectatorilor și a reușit cu melodiile sale antrenante să îi mobilizeze pe locuitori la dans.

La rândul său, Marius Văduva a cântat coveruri din muzica folk și muzica ușoară românească și italienească. Pe scena din Buriaș a mai urcat și Georgiana Lepădat, îmbărcată într-un costum primit de la Ileana Ciuculete și care a început frumosu-i spectacol cu ”Mama”, o melodie interpretată în memoria regretatei cântărețe.

Voie bună la pătrat

În ambele zile, petrecerea a fost întreținută de îndrăgitul Aurel Moga, de interpreta de muzică populară Mariana Stan care a mobilizat spectatorii la joc, cu ale sale ritmuri oltenești sau de Caravana lui Axinte, care a antrenat spectatorii cu glumele sale caracteristice, aducând umorul la cote maxime. Mariana Stan ­ne-a spus: „Am cântat melodii din Teleroman, melodii antrenante care i-au făcut pe oameni să vibreze, să fie veseli, să le oferim o stare de bine. Asta înseamnă zilele unei localități. Oamenii să se simtă bine, dar și cântece de dragoste, de dor care să ajungă la sufletul tuturor”. La rândul său, Aurel Moga ne-a declarat: ”Sunt pentru prima oară la Periș. Fac parte din caravana lui Axinte și colindăm țara în lung și în lat, împreună cu Alin Oprea de la Talisman. Mă bucur că mă aflu printre invitații domnului primar și că avem un public atât de prietenos. Le doresc locuitorilor să aibă parte de tot binele din lume”.

Mihai Napu și band-ul său au venit cu melodii din repertoriul internațional, nu tocmai noi, dar care au mobilizat în număr mare lumea la dans, chiar și copiii, care se mișcau frenetic în ritmuri de rock and roll sau rusești, fără a mai ține cont de vârsta pieselor atât de melodioase și poate total necunoscute pentru mulți dintre adoles­cenții prezenți. A urcat pe scenă și cunoscuta Bianca Ioana Cristea, care a oferit numeroase melodii de muzică ușoară apreciate foarte mult mai ales de copii, dar  și sexy-cântăreața Julia ­Jianu și, nu în ultimul rând, mult iubitul Vali Vijelie, care a reușit să umple scena cu dansatori încântați de acordurile sale antrenante.

Sărbătoarea comunei Periş s-a încheiat cu spectacolul susținut de Alin Oprea și Talisman, culminând cu mult așteptatul foc de artificii care a luminat cerul minute întregi.

Bucurie pentru toată lumea

Alin Oprea, care s-a ocupat de organizare împreună cu Axinte, ne-a spus: ”În primul rând, dincolo de partea artistică, am încercat să ne adaptăm și să aducem artiști cât mai buni, la un preț cât mai mic, pentru că, știm și noi, banii la bugetele locale sunt puțini. Am reușit să aducem și comercianți la bugete rezonabile, cât și artiști valoroși și foarte diversificați ca stiluri muzicale. Avem, de la muzică populară și de petrecere, până la dance, pop și rock. În același timp, artiștii, fiind prieteni cu noi, au venit cu prețuri rezonabile”. Am aflat astfel, de la Alin Oprea, că însuși Vali Vijelie a venit la un preț  extraordinar de bun, față de cât costă el de fapt, în mod normal. ”Cred că am reușit să aducem spectacole complete, de calitate, din toate punctele de vedere. Suntem la Periș pentru prima oară, cu formația Talisman care aniversează 20 de ani de la înființare. Ne-am dorit foarte mult ca spectacolele pe care le facem în acest an să fie deosebite. Avem câte o melodie pentru fiecare an, numeroase artificii instrumentale, solo-uri de tobe și vioară, care merg foarte bine cu muzica pop-rock”, ne-a dezvăluit artistul înainte de a urca pe scenă, iar recitalul pe care l-a oferit cu trupa sa, vineri seară, a fost mult peste așteptări.