Seara zilei de 25 februarie a fost una cu adevărat specială pentru credincioșii din Buftea. Rugăciuni vindecătoare au răsunat în mica biserică de la Săbăreni, închinată Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, ore întregi. Sub coordonarea părintelui Florin Badea, parohul Parohiei Sfântul Ilie Tesviteanul, un ales sobor de preoți alcătuit din 12 clerici din acest oraș și din localitățile învecinate, a săvârșit slujba de Maslu pentru ajutorarea celor care se află în suferință.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 743


Sfântul Maslu este una dintre cele șapte Sfinte Taine ale Bisericii Ortodoxe, rânduită pentru vindecarea sufletului și a trupului prin harul lui Dumnezeu. Această slujbă deosebită se săvârșește de obicei de mai mulți preoți și este însoțită de rugăciuni rostite cu dreaptă credință pentru iertarea păcatelor și însănătoșire. Untdelemnul sfințit folosit la Maslu este un simbol al milei divine, iar ungerea cu el aduce mângâiere și întărire celor bolnavi și împovărați. Prin această Taină, credincioșii primesc nu doar vindecare trupească, ci și întărire sufletească, căci Dumnezeu lucrează atât asupra trupului, cât și asupra inimii omului. Sfântul Maslu este, atât pentru cei grav bolnavi, cât și pentru oricine simte nevoia de ajutor divin, de alinare și întărire în credință. Este o chemare la pocăință și la încredere în mila lui Dumnezeu, care ne întărește în încer-cări și ne aduce pace sufletească.
Cu acest prilej, în biserica de la Săbăreni a avut loc și un cerc pastoral cu temă, pocăința. Pocăința este calea întoarcerii noastre sincere la Dumnezeu, un act de sme-renie prin care ne recunoaștem slăbiciunile și cerem iertarea și mila Lui. Nu este numai regret pentru păcate, ci și o schimbare adâncă a inimii, o renaștere spirituală ce ne apropie de iubirea divină. Prin pocăință, omul își redescoperă sensul vieții, trăind în lumina harului și a adevărului lui Hristos. Să nu uităm că rugăciunea, Taina Spovedaniei și dorința sinceră de îndreptare sunt pașii spre o viață plină de pace și binecuvântare.

”Este o zi de mare sărbătoare. Și nu căutați în calendare, ci căutați în inima fiecăruia dintre noi. Este o sărbătoare a faptului că ne-am întâlnit cu toții în rugăciune. ”Iar unde doi sau trei sunt adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu”, zice Mântuitorul Iisus Hristos. În timpul slujbei ­mi-a venit în minte faptul că anul acesta se împlinește o sumă rotundă de la Sinodul din Niceea, din anul 325, pe care l-a convocat Împăratul Constantin, cel care a dat libertate creștinilor, și mă gândeam cât de mult înseamnă să avem un conducător politic credincios pe lângă noi. Și iată, domnul primar Gheorghe Pistol ne-a cooptat pe toți preoții și a venit cu ideea ca în fiecare lună să facem câte un maslu de obște, la fiecare biserică. Această idee, de a ne uni în rugăciune cu Hristos, îi aparține. În acest cerc pastoral la care ne-am întâlnit toți preoții, și iată că bisericuța noastră nu a mai avut de la Sfântul Irodion atât de mulți preoți și le mulțumesc pe această cale, în numele dumneavoastră, preoților colegi care au venit să ne rugăm împreună. (…) Icoana pocăinței este icoana fiului risipitor, a întoarcerii fiului către tată. Este o icoană frumoasă, a fiului risipitor care își ia averea, averea reprezen-tând zilele noastre și darurile pe care Dumnezeu le-a sădit în fiecare dintre noi, dar mai presus de orice, fiecare zi din viața noastră. Acest dar pe care fiul cel mic l-a primit de la tată, s-a dus într-o lume îndepărtată a păcatului și acolo a fost risipit în patimi și în desfătări. Dar, mai apoi, a flămânzit. Păcatul ne îndepărtează de Dumnezeu și îl vedem pe fiul risipitor flămânzind pentru că bucuria adâncă în sufletul nostru nu o poate aduce decât Dumnezeu. Acesta dorea să se hrănească din roșcovele porcilor, por-cii simbolizând patimile. Uitați-vă în lumea aceasta în care, iată, oamenii doresc să se bucure, să-și aducă bucurie în suflete prin păcat. Roșcovele simbolizează păcatul. Roșcova este o hrană care te îndulcește la început, iar mai apoi aduce multă amărăciune. Ca și păcatul. Dar, acest fiu și-a venit în fire, și-a adus aminte cine este el. Și a plecat la tatăl. O întâlnire cutremurătoare. Când fiul s-a întors după ani de zile, tatăl l-a văzut venind și a ieșit în întâmpinarea lui. Și întrebarea firească este: cum de l-a văzut tatăl pe fiu venind pe cărare, după atâția ani? Fiul nu a apucat să ajungă la ușa tatălui să-I spună că a venit. Și prin această icoană a Evangheliei, Hristos vrea să ne arate următorul lucru: că Tatăl cel Ceresc, de când copilul a plecat în lumea păcatului, nu și-a luat privirea de la drum, așteptând întoarcerea fiului”, a spus părintele paroh Florin Badea.

Așa cum ne-a obișnuit, alături de preoți și credincioși a fost prezent și primarul Gheorghe ­Pistol, un om credincios, care sprijină mereu Biserica și slujitorii ei, împreu-nă cu Primăria și Consiliul Local Buftea, după posibilități. De altfel, la inițiativa primarului și cu susținerea clericilor, acest eveniment va fi organizat în fiecare lună, într-o biserică diferită din Buftea, oferind astfel credincioșilor ocazia de a participa constant la Sfântul Maslu și la întâlniri duhovnicești.

”Astăzi ne-am întâlnit la biserica Sfântul Ilie Tesviteanul, din cartierul Săbăreni, la un Maslu alcătuit din 12 preoți. Slujba a fost una inedită, oamenii s-au rugat pentru sănătate, pentru liniște, pentru pace. Împreună am găsit liniștea mult așteptată și ne-am bucurat de slujbă. Așteptăm hramul bisericii Sfântul Ilie Tesviteanul, tot la aceas-tă biserică. În curând vom sărbători și hramul Sfântului Irodion de la Lainici și așteptăm inclusiv prezența Preasfințitului Veniamin, Episcopul Basarabiei, pentru a ne bucura împreună de această sărbătoare”, a spus Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea.