Mult aşteptata primăvară aduce cu sine şi simptomele chinuitoare ale alergiilor. Dat fiind faptul că multe alergii de sezon se manifestă în general la nivelul mucoaselor respiratorii, multe dintre poziţiile yoga pot avea efecte benefice în ameliorarea simptomelor alergice. Acestea activează energiile din jurul gâtului şi capului. Îţi prezentăm în cele ce urmează, un material relizat împreună cu instructorul de yoga, Andreea Lada, fondatorul Şcolii Iubirii, în care vei descoperi exerciţiile care-ţi activează energiile şi cum trebuie să le execuţi, ca să ai o sănătate de fier şi în sezonul alergiilor!

Lumânarea

Întins la sol ridică picioarele şi triunchiul perpendicular pe sol. Începi să  percepi fluxul de energie cosmică ce coboară prin picioare, canalizarea acestuia pe coloană şi focalizarea la nivelul gâtului. Această poziţie îţi deschide căile respiratorii, însă nu trebuie să rămâi decât 2-3 minute în asana.

Postura podului în tensiune

Aşezat pe spate, prinde cu mâinile gleznele picioarelor şi ridicăm bazinul cât mai sus, presând bărbia în furca sternului. Vei percepe circuitul subtil al energiilor pământului prin picioare, focalizându-se în zona gâtului. Această poziţie te ajută la destinderea pieptului şi plămânilor şi îţi oferă capacitate mare de respiraţie. În plus încurajează psoasul să se relaxeze (un muschi flexibil al şoldului, care îşi are originea în apropierea glandelor suprarenale – aceeaşi zonă inferioară a coastelor spatelui). Psoasul ţi se va activa în condiţii de stres şi va rămâne în această stare până când îţi vei elibera gândurile.

Postura cleştelui

Aşezat la sol, te apleci în faţă şi prinde degetele mari de la picioare cu degetele arătător, mijlociu şi mare ale mâinilor, apropiind cât mai mult capul şi pieptul de genunchi. Orice aplecare înainte reprezintă o calmare a sistemului nervos, îndeosebi pentru că destinde zona coastelor din spate, locul unde se află rinichii şi glandele suprarenale, care produc hormonii de stres din corp.

Respiraţia alternativă

„Această metodă de pranayama se consideră în mod tradiţional că echilibrează cele două părţi ale creierului şi curăţa nadiurile, canalele energetice dispuse de-a lungul şirii spinării, ajută sistemul circulator şi cel respirator, tranchilizează mintea şi activează centrul intuiţiei din corp. Dacă ai nasul congestionat aşteaptă-te ca acest exerciţiu să-ţi pună în mişcare mucusul, aşa că ar fi bine să ai câteva şerveţele la îndemână”, spune instructorul, Andreea Lada. Pentru a putea practice acest exerciţui, trebuie să stai în poziţie aşezată şi să foloseşti mâna dreaptă. Cu degetul mare pe nara dreaptă inspiră uşor şi expiră pe nara stângă. Inspiră şi expiră de trei ori pe nara stângă, apoi obturează nara stângă cu degetul inelar imediat. Inspirăi şi expiră de trei ori pe nara dreaptă, apoi lasă mâna jos. Profund şi încet, inspiră şi expiră prin ambele nări (imaginează-ţi că inspiraţia şi expiraţia are loc începând de la nări). Aceasta este o rundă de respiraţie. Acum repetă procedura, însă începând cu nara dreaptă. Execută în acest fel 12 runde, însă alternând nara cu care începeţi. Poţi începe cu 2-3 runde, mărind gradat numărul acestora.

Andreea Lada, instructor yoga: “Unele boli pot avea rădăcini adânci, iar pentru a le vindeca e nevoie de paşi mici, prin care să ne educăm mintea să ne susţină”

„În yoga autentică se consideră că tot ceea ce noi considerăm a fi realitate este influenţat de gândurile, emoţiile şi acţiunile noastre. Acest lucru de fapt nu mai este atât de străin nici pentru oamenii de ştiinţă, pentru că fizica cuantică are la bază aceleaşi principii. De aceea oricând avem vreo problemă de sănătate trebuie să o luăm ca pe o atenţionare care ne semnalează că ne manifestăm dizarmonios. Nu este o pedeapsă, ci o consecinţă a faptelor şi atitudinilor noastre. Unele boli pot avea rădăcini adânci, iar pentru a le vindeca este nevoie de paşi mici, prin care să ne educăm mintea să ne susţină în a avea o atitudine şi un stil de viaţă cât mai relaxat”, explică Andreea Lada.