Banalele aspiratoare s-au diversificat atât de mult și au căpătat noi funcții în ultimii ani, astfel încât alegerea unui aparat a devenit mai dificilă. Cum nu toate tipurile de aspiratoare oferă aceleași rezultate, trebuie să studiezi calitățile fiecărui tip astfel încât să faci cea mai bună alegere pentru tine, alegere ce îți va ușura considerabil această sarcină pentru curățenia casei tale.

Iată cele mai importante aspecte pentru alegerea unui aspirator:

Formatul și metoda de colectare

În funcție de modalitatea de colectare a prafului și a mizeriei, aspiratoarele sunt de mai multe tipuri.

Aspiratorul cu sac 

Având cea mai mare vechime în domeniu, aspiratorul cu sac sau aspiratorul clasic colectează praful aspirat într-un sac din hârtie sau material textil. Sacii din material textil mai pot fi reutilizați după curățare, pe când sacii din hârtie trebuie schimbați cu unii noi.

Aspiratorul fără sac

A venit ca răspuns la primul tip pentru a scuti costurile suplimentare cu achiziția de noi saci. Aspiratorul fără sac colectează praful și mizeria în interioul acestuia, în compartimentul special creat. De cele mai multe ori acest compartiment este din plastic pentru a facilita evacuarea și curățarea lui.

Nu sunt diferențe notabile în ceea ce privește performanțele celor două tipuri, însă în cele mai multe cazuri un aspirator cu sac are o capacitate de stocare ceva mai mare, relatează casepractice.

Aspiratorul cu filtrare prin apă 

Este de tehnologie nouă și a devenit popular datorită bunei capacități de absorbție, dar și a modului în care stochează praful și mizeria. Datorită sistemului de filtrare prin apă și a circuitului continuu de apă, praful și mizeriile odată intrate nu mai pot fi răspândite din nou în încăpere și astfel vei îmbunătății și calitatea aerului din casă.

Aspiratorul cu spălare

Este similar cu aspiratorul cu filtrare prin apă însă cu diferența că aspiratorul cu spălare are dublă funcție. Aspiratorul cu spălare nu utilizează apă numai pentru a filtra mizeriile aspirate și pentru a nu permite prafului să se elibereze din nou în cameră, ci și pentru a spăla suprafața, fie ea gresie, marmură, parchet, covor sau mochetă, cu detergentul potrivit.

Aspiratorul vertical

Este recomandat în mod special persoanelor care au probleme cu spatele sau alte probleme osoase. Designul aspiratorului vertical permite o utilizare foarte ușoară, fără a te apleca și astfel îți protejezi spatele. Însă, un aspirator stick are dezavantajul că nu are o capacitate mare de stocare a mizeriei ceea ce presupune o curățare mai frecventă.

Dacă vrei să achiziționezi un aspirator vertical bun și util trebuie să alegi un model cu o putere de aspirare mare, cu un motor puternic, produs de un brand cunoscut și sau unul cu spălare.

Puterea

În prezent, cele mai multe aspiratoare au o putere de aspirare de 300-450 W, în timp ce aspiratoarele ieftine au în general o putere de aspirare de circa 200-300 W.

Capacitatea de colectare

Cantitatea de praf care poate fi aspirată în recipientul aspiratorului este măsurată în litri. De regulă, aspiratoarele cu sac au o capacitate de colectare de 3-6 litri, în timp ce în cazul aspiratoarelor fără sac cuva de plastic are o capacitate de 1-3 litri.

Tipul de roți

Uită-te și ce fel de roți are, mai ales dacă vei folosi aspiratorul pe parchet. Caută un aspirator cu roți confecționate din material moale, pentru a evita zgârierea suprafeței.

Zgomotul

Nivelul de zgomot generat de un aspirator este un factor important de luat în calcul, întrucât un aspirator silențios este mai plăcut de folosit. Dacă o conversație obișnuită generează aproximativ 60 de decibeli (db), pentru fiecare 6-10 db în plus, nivelul de zgomot se dublează, astfel încât un aspirator de 80 db va fi de circa două ori mai zgomotos decât unul de 70 db.