Între Popești-Leordeni și Berceni, șoseaua de Centură va avea 4 benzi

Documentația de licitație pentru realizarea a două noduri rutiere și lărgirea la patru benzi a unui tronson din Centura de Sud a Capitalei, între DN4 (Popești-Leordeni) și DJ401 (Berceni), a fost transmisă de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP). Lucrările vizează un tronson de circa 6 km din Centura Sud și cele două intersecții, iar valoarea estimată pentru realizarea acestora este de circa 88 de milioane de euro. Trebuie reamintit faptul că, în anul în 2015, când a fost reproiectată Șoseaua de Centură Sud a Capitalei, pentru cele două intersecții au fost prevăzute sensuri giratorii suspendate.

Pe 2 mai, ”CNAIR SA a transmis spre validare la ANAP prin intermediul SEAP, documentatia de atribuire pentru procedura de achiziție publică „Lărgire la 4 benzi a centurii rutiere a Municipiului București Sud între A2 km 23+600 și A1 km 55+520” – Lot I: Amenajare nod rutier CB – DN4 (Oltenița) km 29+500 – km 33+190; Lot II: Amenajare nod rutier CB – DJ401 (Berceni) km 33+190 – km 35+600”, se arată într-un comunicat al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Valoarea estimată a investiției este de 216.682.448,01 lei, fără TVA pentru Lotul I și de 179.286.280,21 lei, fără TVA, pentru Lotul II. Potrivit
CNAIR, lucrările urmează să fie cofinanțate din fonduri europene nerambursabile.

Sensuri giratorii suspendate, la Berceni și Popești-Leordeni

CNAIR nu a oferit mai multe detalii referitoare la proiect, acestea urmând a fi făcute publice odată cu publicarea licitațiilor în SEAP. Cu toate acestea, dacă luăm în considerare datele proiectului Șoselei de Centură Sud a Capitalei, care a fost modificat în anul 2015, pentru a se include intersecții complet denivelate (pasaje suspendate) și fără conflicte de trafic, cele două încrucișări ale Șoselei de Centură cu DN4 și DJ401 au fost reconfigurate și prevăzute cu sensuri giratorii suspendate. Astfel, în cazul intersecției cu DJ 401 care duce spre comuna Berceni, Șoseaua de Centură va trece la nivelul actual, în timp ce pe deasupra va fi construit un sens giratoriu suspendat asemănător cu proiectul pasajului de la Domnești. Potrivit Hotnews, DJ 401 va trece, practic, pe deasupra Centurii, prin acest sens giratoriu suspendat.

Totodată, la intersecția cu DN4 spre Oltenița, Șoseaua de Centură va trece la nivel pe sub un sens giratoriu suspendat pe care se va muta actualul DN4. Șoferii care vor veni de pe DN4 vor avea rampe de coborâre de pe giratoriul suspendat către toate direcțiile Șoselei de Centură.

Articolul a apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.350