Tradiția merge mai departe și Ziua comunei Grădiștea s-a întâmplat, ca în fiecare an, în frumosul parc din fața primăriei, un spațiu care, din fericire pentru organizatori, este foarte ofertant.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.354

grădiștea

Natura se pare că ține cu grădiștenii, pentru că în această localitate ai senzația că ai sosit undeva într-o stațiune și ai parte de foarte multă relaxare. Festivalul organizat pentru sărbătorirea Zilei comunei Grădiștea, de către Consiliul Local și Primăria Grădiștea, a avut loc pe 5 iunie, cu mare fast.

Timp de aproape zece ore, mii de localnici și oamenii sosiți din localitățile învecinate, au profitat de ziua liberă, oferită de Rusalii, și s-au distrat, cu mic, cu mare, pe terenul amenajat special, ca în fiecare an, între Biserica nouă, sediul nou al Primăriei și sediul vechi al instituției.

„Ca și cum am fi în vacanță”

Petrecerea s-a realizat cu efortul Consiliului Local și al Primăriei Grădiștea, cu sprijinul oferit de Jandarmerie, Poliția din Ilfov și de serviciul de Ambulanță.

”De abia așteptam să ajungem la Grădiștea, știind locul, pentru că în afară de muncă, este și o relaxare pentru noi, acest eveniment. Îmbinăm utilul cu plăcutul, într-un final de weekend destul de încărcat, de Rusalii. În această zi de sărbătoare religioasă, reușim să ne tragem sufletul și să facem un spectacol fără să ne simțim la muncă, ca și cum am fi în vacanță”, ne-a spus Alin Oprea, de la Talisman. Acesta s-a ocupat de organizarea artistică și de sonorizare, împreună cu Florin Petrescu – Axinte, amfitrionul petrecerii.

Având toate ingredientele necesare, evenimentul s-a bucurat de o prezență numeroasă încă de la orele prânzului, chiar dacă soarele aducea multe grade în termometre. Printre cei care au venit alături de primarul din Grădiștea, Mihail Toma, la marea sărbătoare, s-au numărat și Ion Samoilă, primarul comunei Gruiu, Niculae Cismaru, primarul comunei Brănești, Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, Rizia Tudorache, vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov, consilieri județeni și locali.

Artiști de seamă

Organizatorii au pus în practică și în acest an principiul de a aduce artiști care nu  au mai fost în zonă. Formația Talisman este singurul nume care s-a repetat, la insistența locuitorilor și a primăriei.

A cincea ediție a festivalului prilejuit de Ziua comunei Grădiștea a avut invitați de seamă, artiști de muzică populară și muzică ușoară precum, Nicu Paleru, Angela Rusu, Nemuritorii din Buzău, Talisman, Julia Jianu. Spectacolul a început după slujba de Liturghie, cu o serbare a elevilor comunei, în jurul orei 12.30.

Elevii Școlii gimanziale nr. 1, din Grădiștea și preșcolarii Grădiniței nr. 1 au pregătit un program artistic care i-a încântat pe cei prezenți. Elevii s-au implicat, au dat dovadă de spirit de echipă, dorind să își încânte consătenii. Copiii au fost coordonați de cadrele didactice, care au dovedit prin programul oferit respect față de tradiție și valorile românești.
„S-au implicat de la mic la mare și au abordat diverse teme, șezători, proverbe și ghicitori, cântece populare, dansuri moderne”, ne-a declarat Ionela Dobre, directorul școlii din Grădiștea. Maria Izac, fiica preotului Corneliu Izac de la Parohia Grecu, a cântat „De-ai fi tu salcie la mal” și „Ready or not”.

Morris, aflat pentru prima oară în concert la Grădiștea, a oferit un show incendiar de muzică dance, susținut de dansatoarele sale care au aprins atmosfera, mai ales în rândul tinerilor.

Au sfârâit grătarele

Pentru cei mici au fost pregătite gonflabile uriașe și trambuline, tiribombe, iar comercianții s-au pregătit cu jucării, obiecte și cămăși tradiționale, vată de zahăr, popcorn, înghețată, gogoși și kurtoscolacs.

Pe  toată perioada petrecerii, au sfârâit grătarele pline cu mici, fripturi, frigărui, pastramă sau cârnăciori, bunătăți aduse de renumitul Mircea Măcelaru, toate udate din belșug cu sucuri, bere și vin.

Spectacolul s-a încheiat cu concertul extraordinar, aniversar, susținut de formația Talisman, sută la sută live. Talisman a sărbătorit, la petrecerea grădiștenilor, 20 de ani de la înființare, printr-un recital ce a inclus toate piesele importante, fiecare melodie reprezentând piesa care a avut succes într-un an.

În final, aproape de miezul nopții, petrecăreții au avut parte de un foc de artificii extraordinar, pe o structură audio specială.

Am petrecut momente deosebite

„Mă bucur că oamenii deja au înțeles că aceasta este sărbătoarea lor și este o ocazie foarte bună să se întâlnească, pentru a petrece momente deosebite. Sunt părinții și bunicii care vin să își vadă copiii și nepoții și profită de această sărbătoare. Și vremea a ținut cu noi, după o lună ploioasă. Ne ajută și locația. Am asigurat 1.200 de locuri pe scaune. Adică ne-am gândit să le asigurăm confortul. Am adus câțiva artiști cunoscuți. Nu ne permitem să aducem artiști care costă exagerat pentru o oră de spectacol, dar aducem artiști care știu să facă spectacol la un preț normal”, ne-a spus  primarul Mihail Toma.