Paladinii de Terra Medies

 

Micul la 1 leu şi ceaunele cu bunătăţi “medievale” au potolit foamea participanţilor @ Artişti cunoscuţi nu s-au lăsat intimidaţi de ploaie. Iar publicul nu a fost cu nimic mai prejos

La Moara Vlăsiei ne-am obișnuit de ceva vreme cu o altfel de aniversare a comunei – ”Festivalul Vlăsiei”, care a ajuns în acest an la cea de-a noua ediție, fără să-și epuizeze surprizele! Iar dacă de această dată, ploaia s-a oprit abia după ora 19.00, iar temperatura a fost una mai degrabă de toamnă decât de vară, programul s-a derulat exact așa cum a fost gândit de la început, iar cei prezenți, deloc puţini la număr, au plecat acasă abia la miezul nopții, după o zi întreagă de distracție!

Pentru ediția din acest an, Consiliul local din comuna Moara Vlăsiei, împreună cu primarul Andrei Filip şi echipa de organizare a festivalului, au ales tema medievală care s-a regăsit generos în spectacolul oferit de cavaleri și domnițe sau în ceea ce privește arta gătitului în aer liber! Evident, scena a aparținut artiștilor consacrați!

Micul la 1 leu!

Noi am ajuns pe deja cunoscutul ”platou canton” din Moara Vlăsiei, la ora 15.00 și, chiar dacă ploua de ceva vreme, pe scenă urcaseră deja copiii Corului Centrului Cultural pentru Tineret Moara Vlăsiei și se pregăteau cei de la ”Magic Dance”, de la Centrul Cultural ”Ion Manu”, din Otopeni. Pe o laterală a amplasamentului sfârâiau deja grătarele, la care se formaseră cozi, pentru că, trebuie să vă spunem, una dintre tradițiile festivalului este ca orice mic să coste doar 1 leu! Și, tot coadă era și la kurtos kolacs-ii lui nea Anton Kolumban, care, de ani de zile, vine negreșit la festivalul de la Moara Vlăsiei, din Plăieșii de Jos, județul Harghita, pentru a arăta și ilfovenilor ce înseamnă kurtos kolacs adevărat, frământat manual, din lapte proaspăt și bun și ouă de țară, simplu sau cu nucă, scorțișoară sau cocos.

Andrei Moţ şi-a adus la Moară, preţioasa colecţie de obiecte medievale

Pe cealaltă laterală, au fost amplasate corturile medievale (în care se puteau admira veșminte din acea perioadă), parte a taberei organizate de Andrei Moț, președintele ”Asociației pentru promovarea istoriei și a artei medievale – Lupus Dacus”. Lângă tabără, în cadrul expoziției Medievalum, puteau fi văzute dispozitivele de tortură ale Evul Mediu, precum spânzurători, ”măgarul spaniol”, ”spintecătorul de sâni” sau ”leagănul lui Iuda”, construit special pentru torturarea femeilor, arme cavalerești (săbii și spade, inclusiv o copie 1:1 a spadei lui Ștefan cel Mare, lănci, archebuze, tunuri cu roți) sau dispozitive de protecție cavalerească (coifuri, platoșe, scuturi, cămăși cu zale etc). Toate acestea reprezentând colecția privată a lui Andrei Moț, arădeanul care cumpărat de-a lungul timpului, inclusiv recuzita din filmele „Dacii şi romanii”, „Mihai Viteazul” şi „Nemuritorii”, exponatele sale fiind unele extrem de bine apreciate de colecționarii de gen.

Paladinii de Terra Medies – dans, muzică şi lupte medievale

Și, pentru că partea de spectacol medieval nu se termină aici, pe platoul de la Moara Vlăsiei, deși pe jos se formase deja un strat consistent de noroi, din cauza ploii, au evoluat cei din orchestra Lupus Dacus – folosind, evident, instrumente muzicale ale Evului Mediu – cimpoaie, fluiere, ocarine, duduc, tapam, tulnice, tilincă etc. Iar domnițele și cavalerii de la Paladinii de Terra Medies, din Mediaș, au reconstruit, pentru public, fragmente de istorie medievală, cu turniruri, lupte sau dansuri specifice.

Masters of Flame, la ceaune

Cum toate activităţile prezentate fac foame, divizia de show a Asociației Culturale Euro Est Alternativ (ACEEA) – Masters of Flames – a venit, în acest an, cu cea mai mare ”întindere de ceaune”, în care s-au pregătit bunătăți, oferite gratis, celor prezenți. Meniurile au fost concepute de Gianny Bănuță, câștigătorul sezonului 3 al concursului ”Chefi la cuțite”, care a supravegheat atent, împreună cu Radu Zărnescu, secretar general al ACEEA, ceaunele cu borș de găină de țară, cu ouă bătute și tăiței de casă, ciorbă de spanac cu orez, varză călită cu jumări, tocană de ceapă cu ardei gras și piept de porc, fasole verde înnăbuşită cu mujdei de usturoi și pui, gulaș de cartofi, tocăniță de cartofi cu ardei gras și carne de porc sau pui la ceaun cu mujdei.

Ploaia nu a oprit distracţia

La ora 17.00, chiar dacă ploaia s-a întețit între timp, participanții la festival s-au adunat în fața scenei, unde a început spectacolul susținut de invitații anunțați. Marcel Horobeț, alias Marcelino, a deschis spectacolul cu fetele de la Rustic – Mirela și Lorena. Au urmat Ionuț și Doinița Dolănescu, dar și Maria Ciobanu, așteptată cu sufletul la gură de mulți dintre cei din public, într-o formă maximă, deşi, peste puţin timp, celebra artistă împlineşte 80 de ani. Au urmat-o pe scenă – Talida, care a fost însoţită de dansatoarele ei – cele două Beatrice, Anca Neacşu, tot cu dansatoarele, de data asta – Zizica şi Larisa şi băieţii de la Autentic RBA. Între timp s-a oprit, în sfârşit, ploaia, şi a pornit distracţia şi în Luna Parc – zona amenajată special pentru cei mici cu baloane pe apă, carusel, trambuline şi saltele gonflabile.

Sentimente intense, jonglerii cu focul şi artificii spectaculoase

La ora 21.30, Pepe a stârnit “Sentimente intense” cu muzica sa, iar o oră mai târziu, finalul a aparţinut întru totul celor de la formaţia pirotehnică Fire Dream, care au pregătit un spectacol incendiar, de asemenea, cu temă medievală – “visul de foc al unei tinere fecioare”.

La miezul nopţii cerul s-a aprins spectaculos cu sute de artificii, iar cei prezenţi au plecat spre case, uzi, dar încântaţi la maximum de ziua petrecută la încă un ”Festival al Vlăsiei”!