Când te expui la soare, razele ultraviolete nu-ţi afectează doar pielea, ci şi vederea. Acum, mai mult decât în oricare perioadă a anului, trebuie să acorzi o atenţie deosebită protecţiei ochilor. În caz contrar, lumina ultravioletă, componentă a luminii solare, îţi creează probleme grave de sănătate a ochilor care pot duce la arsuri ireversibile ale retinei şi chiar la orbire.

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 356.

Nu ieşi din casă în timpul zilei fără ochelari de soare şi fără să aplici creme speciale pe pleoape, cea mai eficientă metodă de protecţie a vederii pe timpul verii. Soarele îţi afectează atât suprafaţa ochilor (corneea şi conjunctiva), cât şi interiorul lor. Poţi să-ţi dai seama încă de la început dacă ochii tăi sunt afectaţi de razele UV, pentru că te vei confrunta cu hipersensibilitate la lumină, care se manifestă prin dificultate în privirea luminii puternice, senzaţie de mâncărime la nivelul ochilor, clipire frecventă, ochi înlăcrimaţi tot mai des, umflarea ochilor, durere la nivel local. 

La ce boli te expui dacă nu-ţi protejezi vederea

Neîngrijirea şi lipsa mijloacelor de protecţie a vederii pot avea urmări ireversibile. Neglijenţa te poate costa scump. În loc să te bucuri cu adevărat de soarele strălucitor, e posibil să ajungi să suferi arsuri grave ale corneei sau ale retinei, cataractă, degenerescenţă maculară sau chiar cancer ocular. Nu este exclus ca aceste afecţiuni severe să-ţi provoace orbirea. Studiile arată că majoritatea pacienţilor cu astfel de probleme de sănătate sunt persoane care au stat în soare fără să-şi protejeze ochii. 

Cum să-ţi alegi ochelarii potriviţi 

Ochelarii de soare  cei mai potriviţi pentru această perioadă a anului sunt cei cu peste 400 de filtre UV. Însă, înainte să-i cumperi, trebuie să faci o vizită la medicul oftalmolog, singurul care poate să-ţi recomande lentilele cele mai bune. „Ochelarii trebuie să fie achiziţionaţi numai din centre speciale de optică medicală. Nu din piaţă de la tarabe sau din marketul de la colţul străzii. Cel mai indicat este să porţi ochelari cu lentile cenuşii (care nu deformează culorile, fiind recomandate chiar şi atunci când şofezi), maro sau verzi. Lentilele maro au capacitatea de a reduce din strălucirea razelor solare, iar cele verzi lasă să treacă lumina folositoare, în zilele înnorate. E bine să porţi ochelarii chiar şi atunci când cerul e acoperit de nori sau e vânt puternic. Ochii sunt afectaţi şi de umiditatea scăzută din aer”, recomandă oftalmologul Alina Petreanu.