Spectatorii au avut șansa de a primi câte o caricatură din partea renumiților caricaturiști prezenți la festival

Primarul Siviu Constantin Gheorghe, cetățean de onoare al umorului

Umoristul Cornel Udrea, doctor docent în râsologie și trofeul pentru întreaga carieră

Cei mai buni actori de stand-up comedy și cele mai tari trupe de improvizație din țară s-au duelat, în perioada 9-11 iunie 2017, la cea de-a treia ediție a Festivalului de Umor “Otopeniul Vesel”, ce a avut loc la Centrul Cultural „Ion Manu”, din Otopeni. Trupele Urban Impro, Backstage Boys, Etaju‘ 13, Freeze, Iele, Joe‘s Club Soda, Obligo, ImproVizor, Idiot au înveselit spectatorii, dar și juriul, cu replicile lor, umoristul, scenaristul și scriitorul Cornel Udrea și-a lansat cea de-a 125-a carte, Heblu, o antologie de piese de teatru scrise chiar de domnia sa, iar caricaturiștii Leonte Nastase, Alex, Costel Pătrășcan, Avram Iancu, Criv Vecerdea și Marian Avramescu au facut cadou celor prezenți câte o caricatură.

Articol apărut în nr. 356 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

otopeniul vesel

Evenimentul organizat de Asociația Culturală „Mileniul III“, Primăria Orașului Otopeni și Centrul Cultural „Ion Manu“ s-a desfășurat pe două secțiuni: Stand-up comedy și Improvizație. Concursul s-a adresat atât actorilor profesioniști, cât și amatori, iar valoarea totală a premiilor a fost de 18.000 lei. Înscrierile la secțiunea de concurs a festivalului au fost gratuite, dar limitate.

Zâmbete pe chipurile otopenarilor

Președintele de onoare al juriului a fost scriitorul, dramaturgul și umoristul Cornel Udrea. Lui i s-au alăturat Viorel Gaiță, Ovidiu Ianu și Marian Ghenea, directorul Centrului Cultural „Ion Manu”, din Otopeni. Prezentatorul festivalului a fost actorul Marius Florea Vizante. Cu această ocazie, primarul orașului Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, a primit din partea organizatorilor un trofeu și titlul de cetățean de onoare al umorului, pentru contribuția decisivă la aducerea zâmbetelor pe chipurile otopenarilor. De asemenea, Cornel Udrea a primit o diplomă de onoare cu titlul de „Doctor docent în râsologie pentru întreaga activitate în umor, alături de respectul și aplauzele noastre, președintelui Partidului Râsului Românesc, domnul Cornel Udrea” și trofeul „Otopeniul Vesel pentru întreaga carieră.

Invitat surpriză, de la mare distanță

Programul festivalului a fost completat în fiecare seară cu un spectacol de comedie. Astfel, vineri, 9 iunie, spectatorii au avut șansa să vadă „One man show“ cu Radu Gheorghe, sâmbătă „Spectacol de umor“, susținut de grupul Distractis, iar duminică ne-am delectat cu un spectacol de pantomimă Nautilus, susținut de invitatul surpriză Trygve Wakenshaw, venit tocmai din Noua Zeelandă, laureat al multor Festivaluri internationale de umor.

A crescut numărul de participanți

”Încercăm, de la an la an, să creștem festivalul. Au fost mai mulți participanți, respectiv 19, la secțiunea de stand-up, comedy, aproape dublu față de anul trecut, foarte mulți noi. La secțiunea improvizație au venit cam cele mai bune trupe din țară”, ne-a declarat Viorel Gaiță, care a adăugat că există și posibilitatea ca la edițiile următoare să fie introduse secțiuni noi în concurs, cum ar fi teatru scurt sau monolog.

Maestrul Cornel Udrea ne-a spus, la rândul său: „Evenimentul de la Otopeni este un act de normalitate frumoasă, de îndrăzneală din partea organizatorilor iar Ovidiu Ianu, artizanul festivalului, l-a gândit inteligent și profesionist. Evident că între aceste repere se află trupele aflate în concurs și interpreții individuali. Valorile sunt inegale, este normal așa, se întâmplă peste tot unde miza este arta. Și această a treia ediție a fost un succes, cel puțin din punctul meu de vedere, ca unul care umblu de 50 de ani la festivaluri și manifestări festivaliere. Umorul trebuie să fie un zâmbet complice între cel care îl rostește de pe scenă și spectator, nu o hăhăială groasă de subnutrit intelectual. Pentru asta pledăm și cei de aici au izbândit, iată și Viorel Gaiță și Ovidiu Ianu au reușit un lucru formidabil. Ajutorul primăriei a fost elegant, discret și în primul rând eficace”.

MARIUS VIZANTE: Am avut o experiență foarte plăcută, un festival complex și greu de ținut în mână. Umorul are loc oriunde și la oraș și la sat și este loc de mult umor în lumea asta.

Câștigătorii celei de-a III-a ediții a Festivalului de umor „Otopeniul Vesel“ 2017 au fost la secțiunea Stand Up Comedy: Adrian Nicolae Lungu – locul III, Cristian Manolescu – locul II, iar locul I a fost câștigat de Gabriel Dumitrașcu. La secțiunea Improvizație, premiile au fost câștigate astfel: locul III – trupa Urban Impro, locul II – trupa Backstage Boys, locul I – trupa Freeze.