Reginele fructelor, în această lună, sunt cire­șele. Având o mulțime de proprietăți terapeutice, acestea constituie un adevărat miracol al naturii, fiind utilizate cu succes în prevenirea și tratarea bolilor de rinichi, eliminarea toxinelor, reglarea digestiei, combaterea oboselii și subţierea sângelui. Tot ele au și puterea miraculoasă a scăderii în greutate, îmbunătăţirii memoriei și a capacităţii de concentrare. Cum să le prepari ca să le păstrezi dulceaţa, savoarea și valenţele terapeutice, intacte?

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 356. 

23-page-001

Jeleu de cireșe    

Ingrediente:

  • 3 linguri suc de lămâie,
  • 250 gr de cireșe,
  • 200 ml de suc de cireșe,
  • 200 ml de vin roșu,
  • zahăr, după gust,
  • o crenguţă de rozmarin,
  • câteva frunzuliţe de rozmarin.

Mod de preparare: Spală cireșele, curăţă-le de sâmburi, taie-le jumătăţi și scurge-le de apă. Topește gelatina în apă călduţă și amestecă sucul de cireșe cu sucul de lămâie și vinul roșu. Adaugă zahăr după gust. Tot acum pune și crenguţa de rozmarin. Apoi pune ingredientele la foc domol, dar nu le lăsa să dea în fiert. Acoperă vasul cu un capac, mai lasă-l la foc mic încă vreo 10 minute și scoate rozmarinul. Ia preparatul de pe foc și încorporează gelatina. Pentru decor, în cupe poţi pune și câteva jumătăţi de cireșe și o frunzuliţă de rozmarin. Ţine cupele la frigider până în momentul servirii.

 

Suc de cireșe 

Ingrediente:

  • 3 linguri de zeamă de lămâie,
  • 200 gr de cireșe, fără sâmburi,
  • câteva frunze de mentă proaspătă,
  • apă minerală,
  • câteva cuburi de gheaţă.  

Mod de preparare: Spală fructele și strivește-le doar atât cât să-și lase zeama. Împarte-le în trei pahare și în fiecare adaugă o lingură de zeamă de lămâie, o linguriţă de miere de albine și amestecă bine. La final, adaugă cuburi de gheaţă, frunze sau chiar crenguţe de mentă și umple fiecare pahar cu apă minerală.

 

Dulceaţă de cireșe       

Ingrediente:

  • 500 gr de zahăr,
  • 1 kg de cireșe,
  • o lămâie,
  • o jumătate de păstaie de vanilie.

Mod de preparare: Trece cireșele prin jet de apă, scoate-le sâmburii și pune-le într-un vas încăpător. Acoperă-le cu zahăr și lasă-le așa o noapte întreagă, la loc răcoros, dar nu în frigider. În ziua următoare, pune-le la fiert pentru o oră și ai grijă să nu se afume, să nu se lipească, deci amestecă mereu și ia spuma ori de câte ori este nevoie. După o oră de fierbere, adaugă sucul de lămâie și păstaia de vanilie. Amestecă bine, scoate păstaia de vanilie și pune gemul în borcane. Înfiletează foarte bine capacele și lasă dulceaţa la răcit.

 

Îngheţată de cireșe

Ingrediente:

  • 200 ml de lapte,
  • 300 ml de smântână dulce, 
  • 450 gr de cireșe,
  • 200 gr de zahăr.

Mod de preparare: Începe prin a spăla bine fructele. Apoi scoate-le sâmburii și pune-le  într-un blender. Presară zahăr peste ele și lasă-le să se omogenizeze timp de 20 de minute. Între timp, bate smântâna pentru frișcă și amestecă bine cu laptele și pasta de cireșe. După ce se omogenizează, pune compoziţia într-un vas de plastic la congelator și las-o până când îngheaţă pe margini. Scoate-o din congelator și continuă să mixezi până devine spumoasă. Ca să fie mai cremoasă, repetă procedeul de două ori. La ultima amestecare, poţi să pui în cremă bucăţele de cireșe. Introdu îngheţata la congelator.