Potrivit datelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din Români (APAPR), fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) dețin, după nouă ani de activitate, active nete gestionate de 35,1 miliarde lei și 6,9 milioane de participanți.

APAPR arată că Pilonul II a primit în administrare contribuții brute de 28,2 miliarde lei.

Diferența până la 35,1 mld. lei o constituie suma de 6,91 miliarde de lei (peste
1,51 miliarde de euro), care reprezintă câștigul total obținut din investiții, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul contributorilor români.

Randament mediu de 9,46 la sută

Pentru perioada 20 mai 2008 — 19 mai 2017, toate fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, reiese din calculele Asociației. „Cu alte cuvinte, românii au câștigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard și jumătate de euro, doar din investițiile fondurilor, sume care se adaugă contribuțiilor deja virate în conturile lor personale. De asemenea, potrivit estimărilor Asociației, peste un milion de români din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II au în conturi sume de peste 10.000 de lei, fiecare, un capital personal deja destul de consistent, ce va continua să crească pe măsură ce sistemul va progresa”, susține Iulius Postolache, președintele APAPR.

Stagnarea contribuției, principala problemă

„În acest moment, principala problemă a Pilonului II este stagnarea, deja de doi ani, a nivelului contribuției virate către fondurile de pensii private la 5,1%, în contextul în care acest procent trebuia să ajungă la 6% încă din anul 2016. Conform legislației actuale, acest nivel va fi atins abia în anul 2018. De asemenea, este important de reiterat faptul că banii de pensii private ai românilor sunt investiți în România (92% – n.r.), contribuind la creșterea economică și crearea de locuri de muncă din țară”, precizează APAPR

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.356