Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a anunțat, prin directorul acestei instituții, Adrian Pintea, că, începând din acest an, a fost introdus și un criteriu de selecție cu privire la controalele pe teren, în sensul că acei fermieri care au fost controlați în anii anteriori să nu mai fie controlați în 2017.

„Frustrarea, să îi spun așa, a fermierilor a fost nu neapărat că sunt controlați, ci că automat ei au anumite decalaje la plată. Dar dacă finalizăm controalele în termen, adică 1 iulie-1 octombrie, și cu siguranță așa va fi, atunci nu va mai exista niciun fel de problemă pentru plata avansului, dacă fermierii au fost deja controlați”, a explicat Adrian Pintea pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

Selectarea eșantionului de control respectă normele europene

Șeful APIA a mai explicat că în 2017 au fost actualizate reglementările pentru Campania 2017 privind selectarea eșantionului de control, conform legislației europene și naționale, astfel încât la acest moment au fost stabilite criteriile și implementați factorii de risc privind selectarea fermierilor din anii anteriori care nu au avut nici o neconformitate.

„În cazul în care, prin metoda aleatorie, se va selecta un fermier verificat anterior, atunci prin procedura de control se pot folosi rezultatele din anul anterior, dacă nu au fost modificări asupra cererii unice de plată și nici la fața locului, pe parcelele declarate. Cu alte cuvinte, putem considera aceasta metodă ca o prioritizare din punct de vedere al controlului, fără a avea un impact referitor la termenele de efectuare a plăților. Așadar, considerăm că am luat măsurile optime pentru a veni în sprijinul fermierilor care fac parte din eșantionul de control”, a mai completat șeful agenției de plăți.

Vor fi controlați aproximativ 95.000 de fermieri

În săptămâna care a trecut, APIA a efectuat procedurile de extragere a eșantionului de control. Directorul APIA declara, la acea vreme că, „Având în vedere complexitatea metodologiei pentru selecţia eşantionului de control, precizăm că la această dată (30 iunie – n.r.) activitatea de eşantionare la controlul pe teren a cererilor unice de sprijin este în plină desfăşurare şi prin urmare încă nu putem să avansăm o cifră clară a numărului de fermieri ce vor fi controlaţi pe teren. Totuşi, precizăm că numărul de fermieri posibil a fi selectaţi la control, atât clasic cât şi prin teledetecţie, în anul 2017, este de circa 95.000.”

Totodată, Pintea a mai precizat că suprafaţa propusă pentru controlul prin teledetecţie aferentă anului de cerere 2017 este de aproximativ 32.900 kmp, iar zona de control este structurată pe 35 site (zone de control) distribuite pe întreaga suprafaţă a ţării.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.358