Act normativ contestat de Scântei

Senatorul PNL Iuliana Laura Scântei a declarat luni, într-o conferință de presă, că partidul din care face parte a sesizat Curtea Constituțională a României privind organizarea manifestărilor dedicate celebrării centenarului Marii Uniri.

„PNL a formulat o se­sizare la CCR privind neconstituționalitatea legii de celebrare a Centenarului Marii Uniri și a Războiului pentru reîntregirea neamului, întrucât coaliția PSD — ALDE nu a dorit să includă acțiuni concrete în an de Centenar, care să privească nu doar Iașiul, regiunea Moldovei, ci și întreaga țară. Secundar au inclus prevederi neconstituționale. Au refuzat să mențină prevederea prin care se acorda titlul de «Oraș al Marii Uniri» orașelor Iași, București și Alba Iulia. Au dorit să evite prevederile constituționale și prerogativele prezidențiale, în virtutea poziției curente a președintelui Klaus Iohannis, ignorând un act fundamental și posibilita­tea și distincția pe care o pot avea cele trei orașe prin decret prezidențial, indiferent cine este pre­ședintele în funcție”, a spus Iuliana Laura Scântei.

Inițiatorul legii a „minimalizat” importanța evenimentului

Liberala, care este și vicepreședinte al Senatu­lui României, a adăugat că a sesizat CCR cu privire și la alte aspecte de neconstituționalitate in­cluse în această lege. „Principalul inițiator al legii neconstituționale, cel care și-a dorit practic să personalizeze într-un stil demagogic această lege, este actualul ministru al Culturii, Lucian Romașcanu care, în calitate de președinte al Comisiei de Cultură și Media din Senat, a făcut tot posibilul pentru a minimaliza din punct de vedere guvernamental și parlamentar tot ceea ce este legat de Centenarul Marii Uniri, tot ceea ce este legat de Iași și este rezultatul muncii sale politice de a îngropa practic evenimentele Centenarului”, a afirmat Iuliana Laura Scântei. Totodată, ea a criticat faptul că, deși ne aflăm în luna iulie, Guvernul României nu are un program concret de acțiuni, „nu de machete, medalii, festivități și băi de mulțime, prezentări în drumuri publice”.

Lipsesc proiecte concrete legate de Unire

Scântei a mai adăugat că, „o sută de ani de existență a României trebuiau marcați în primul rând prin niște proiecte concrete care să dureze măcar 100 de ani, precum SRU, prima sapă sau primii 500 de metri din autostrada care să lege Transilvania de Moldova sau Nord-Sud, dar care să lege ceva de care românii să își amintească și să citească în cărți de istorie, așa cum noi acum sărbătorim ceva ce acum regăsim în cuprinsul cărților de istorie”, a mai spus senatorul PNL Iuliana Laura Scântei.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.358