Președintele PNL, Ludovic Orban, solicită imperios Guvernului Tudose și PSD să rectifice programul de guvernare prin eliminarea „aberațiilor fiscal-bugetare” pe care acesta le propune și să prezinte Parlamentului aceste modificări.

El a mai afirmat că nu crede în promisiunea premierului Mihai Tudose privind menținerea unui deficit bugetar sub 3%.

„Considerăm că impozitul pe cifra de afaceri, taxa de solidaritate, impozitul pe gospodărie rebotezat impozitul pe venitul global, suprataxarea produselor care sunt nocive cu sănătatea, interdicțiile pentru aceia care au avut două insolvențe să mai facă afaceri, plata contribuției de asigurări sociale pentru cei care lucrează part-time la nivelul salariului minim pe economie, suprataxarea introdusă în domeniul energiei și în domeniul comunicațiilor ca și contul separat de TVA — măsuri împotriva mediului de afaceri. Solicităm partidului de guvernământ să renunțe la aceste măsuri”, a cerut președintele PNL.

Guvernul, „interesat să ia șapte piei de pe contribuabil”

El a susținut că, „din păcate, actualul Guvern arată că nu este interesat decât de cum să mai ia șapte piei de pe contribuabil, fără să se gândească la dezvoltarea companiilor, la nevoile pe care le au oamenii de afaceri, antreprenorii, investitorii pentru a putea să genereze prosperitate”. Orban a mai criticat faptul că Guvernul a introdus în programul de guvernare măsuri fără să aibă studiu de impact.

„În ce țară din lumea asta un partid de guvernământ introduce în programul de guvernare măsuri fiscal-bugetare fără să facă anterior studiu de impact, fără să facă analize, fără să consulte mediul de afaceri și pe toți aceia pe care îi afectează aceste taxe și impozite care sunt introduse pe șestache, noaptea?”, a spus liderul liberal.

PNL este convins că se va depăși ținta de deficit bugetar

Orban susține că, în aceste condiții, Executivul va depăși ținta de deficit bugetar de 3%. „Nu, nu cred în această promisiune, iar dacă o să facă scamatorii bugetare astfel încât să se încadreze cât de cât în limita de 3%, o să o facă în dauna investițiilor, a cheltuielilor importante, a înzestrării pentru Apărare, pentru că altfel nu au cum să mențină. Oricum, au făcut o șmecherie că au introdus în buget plățile la hectar în agricultură, care practic sunt bani care nu mai trec prin bugetul României, numai ca să crească venitul astfel încât să reducă în mod artificial deficitul bugetar. Probabil vor mai apela la astfel de șmecherii. O să amâne rambursările de TVA. Sunt maeștri în astfel de șmecherii, dar per total vă spun clar și limpede: nu pot fi suportate cheltuielile care au fost generate de aplicarea programului de guvernare”, a mai declarat liberalul.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.360