Banca Comercială Română (BCR) a încheiat noile convenții tripartite cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și fondurile de garantare în scopul finanțării capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii schemelor de sprijin în sectorul agricol, în campania din acest an, a anunțat instituția financiară.
În baza acestor convenții, BCR poate acorda credite fermierilor prin toate cele 514 unități teritoriale. Anul acesta, BCR le propune micilor fermieri un proces simplificat, care permite, în condiții normale, aprobarea creditului într-o singură zi, astfel încât aceștia să poată beneficia cât mai repede de banii necesari lucrărilor agricole.
BCR oferă capital de lucru de până la 80% din valoarea subvențiilor pe care fermierii urmează să le încaseze de la APIA, în cadrul Schemei de plată unică pe suprafață (SAPS), Plăților Redistributive, Plăților pentru practicile agricole benefice pentru mediu și climă, cât și în cadrul Măsurilor compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole.
Potrivit băncii, pentru acest credit, rambursarea și plata dobânzii se fac într-o singură tranșă, ulterior încasării subvenției, astfel încât nu este necesară existența altor surse proprii.
Fermierii eligibili pentru subvenții APIA se pot adresa oricărei unități din rețeaua BCR pentru accesarea acestor tipuri de facilități de finanțare, în baza Adeverinței de înregistrare fermier emisă de APIA. Prin acest document se confirmă că s-au efectuat controalele administrative asupra cererii unice de plată depuse și că beneficiarii îndeplinesc condițiile generale de acordare a sumelor cuvenite.
APIA, în control
În această perioadă, APIA se află în plină campanie de controale în teren pentru cererile depuse în 2017. Eșantionul de control conține un număr de 104.146 dosare selectate pentru verificarea normelor de ecocondiționalitate, a schemelor de sprijin pe suprafață și în sectorul zootehnic, astfel:
● pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 28.547 fermieri;
● pentru controlul pe teren prin metoda teledetecției – 75.599 fermieri.
Plata subvențiilor în campania 2017 se va desfășura după un calendar fix, stabilit prin ordin de ministru. Între 1 iulie – 1 octombrie 2017 se va efectua controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eșantionate la control pe teren, iar controlul aferent al unor obligații specifice, în iarna sau în primăvara anului următor. Plata avansului pentru anul de cerere 2017 se va efectua începând cu data de 15 octombrie 2017.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.362