Fie că faci ultimele pregătiri pentru mult așteptata vacanță de vară sau tocmai te-ai întors din cel mai relaxant concediu al tău, trusa medicală nu trebuie să-ţi lipsească. Pe fondul temperaturilor extrem de ridicate, a regimului alimentar ş.a.m.d. sănătatea ta poate avea de suferit. Iată ce medicamente trebuie să ai la îndemână, în zilele călduroase!

 

Tratamentele de urgenţă

  • analgezice – algocalminul, novocalminul, nurofenul sau ibuprofenul pentru durere, panadolul îți vor fi de un real folos atunci când vei avea dureri la nivelul gâtului, spatelui sau al musculaturii. 
  • antitermice – paracetamolul sau ibuprofenul te vor ajuta să-ți reglezi temperatura corpului, după ce stai în soare sau dacă faci febră. 
  • antivomitive – dacă pleci la drum lung sau schimbi regimul alimentar poţi avea amețeală, greață și stări de vomă. Pentru a trece peste orice disconfort, în trusa cu medicamente trebuie să ai și emetostop sau coculine. 
  • antiarsuri – dacă stai mult la plajă, te expui la soare la ore nepotrivite (mai exact, între 11.00 și 17.00, când radiațiile ultra violete sunt mult mai puternice) e posibil să te confrunți cu arsuri solare pe suprafețe întinse ale pielii. Dacă arsurile sunt ușoare, iritațiile, senzația de mâncărime și usturime le tratezi cel mai bine cu un gel calmant sau cu unguent de propolis, ori de aloe vera. 
  • antialergice – în­țe­păturile de insecte, po­lenul florilor sau părul animalelor de la ferme, de la grădinile zoologice pe care le vizitezi sau de la pensiunea în care te cazezi îți pot provoca alergii. De aceea, trebuie să ai la tine și claritine sau orice alt antialergic pe care îl folosești de obicei. Împotriva insectelor trebuie să ai și spray-uri sau comprimate speciale. 
  • antidiareice – furazolidonul trebuie să îl ai la îndemână, în aceste zile. Cu atât mai mult dacă, în perioada caniculei, consumi doar alimente care nu sunt preparate termic suficient sau care sunt cumpărate din magazine care nu respectă regulile de depozitare, preparare și comercializare.   
  • antiinflamatorii – nici unguentul pe bază de diclofenac nu trebuie să-ți lipsească din casă sau din bagajul de vacanță. Folosește-l când descoperi o mică in­fla­mație pe corpul tău!   
  • împotriva balonărilor și arsurilor gastrice –  preferințele alimentare nesănătoase din această perioadă îți pot declanșa tulburări intestinale. Așa că, e musai să ai și produse farmaceutice care să-ți trateze aceste simptome. Atunci când îți simți stomacul balonat, ia redigest. Iar când ai arsuri gastrice administrează-ți omez, rennie sau ranitidină.

Atenţie! Recomandările sunt valabile numai în situaţii de urgenţă, și numai până când ajungi la medic.

Nu te trata după ureche! Cere sfatul doctorului înainte de a lua medicamente!

Dacă vrei să te bucuri cu adevărat de zilele călduroase de vară care au mai rămas, cere sfatul medicului și nu-ţi stabili singur schemele de tratament! Unele dintre medicamentele menţionate anterior, pot fi contraindicate în cazul în care suferi deja de anumite afecțiuni. Tocmai de aceea, se impune o vizită la medicul de familie care-ţi monitorizează periodic starea de sănătate.