O alimentaţie bogată în fructe și legume este ideală pentru zilele călduroase. Acestea sunt pline de nutrienţi și oferă o cantitate mare de vitamine și minerale, proteine și grăsimi sănătoase, atât de necesare în lupta cu temperaturile extrem de ridicate.
Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 364
Ardeiul gras, roșiile, vinetele, morcovul, salata verde, prunele, caisele, conopida furnizează foarte multe vitamine inculsiv, vitamina A, complexul de vitamine B, vitamina C și D, fibre, fier și betacaroten, esenţiale pentru îmbunătăţirea vederii, protecţia pielii expuse la soare, reglării temperaturii corpului în zilele toride, prevenirii infecţiilor de sezon, întărirea sistemului osos și creșterea imunităţii. În această perioadă, fructele și legumele nu trebuie să lipsească din meniul zilnic al hipertensivilor și al cardiacilor. Iată câteva gustări de vară, răcoritoare și gustoase, perfecte pentru zilele cu multe grade în termometre!
Limonadă cu petale de trandafiri
Ingrediente:
- 200 gr petale de trandafiri,
- 200 ml zeamă de lămâie,
- 200 gr zahăr (mai mult sau mai puţin, după gust),
- 2 l apă plată sau minerală.
Mod de preparare: Începe să desfaci petalele și trece-le printr-un jet de apă. Apoi pune-le într-un vas încăpător și freacă-le bine cu zahărul. Lasă petalele la macerat toată noaptea, în frigider. Dimineaţa, când deja au căpătat o culoare mult mai intensă, adaugă apă și zeamă de lămâie, amestecă până la omogenizare și strecoară limonada preparată. Dă-o din nou la frigider măcar pentru o oră ca să răcească și să se aromatizeze bine. Servește-o cu feliuţe de lămâie și cuburi de gheaţă.
Corăbioare de vinete cu pui
Ingrediente:
- 125 ml lapte,
- 3 căţei de usturoi,
- 2 vinete mari,
- 1 piept de pui mare,
- 1 ceapă,
- 1 lingură de făină,
- cașcaval,
- sare și piper, după gust.
Mod de preparare: Spală vinetele și taie-le în jumătate pe lung, crestează-le ușor cu cuţitul și condimentează-le cu puţină sare și piper. Lasă-le la copt în cuptor cam o jumătate de oră. Între timp, toacă mărunt ceapa și usturoiul și călește-le în puţin ulei până când încep să prindă culoare. Apoi ocupă-te de pui. Taie-l în bucăţele, condimentează-l cu sare și piper și rumenește-l cu ceapa și usturoiul. Când ai carnea pregătită, scoate vinetele din cuptor. Scoate pulpa vinetelor cu mare atenţie să nu le rupi coaja, tai-o mărunt și adaug-o peste pui. Călește totul încă vreo cinci-zece minute. Adaugă făina amestecând bine și încorporează laptele. Continuă să amesteci câteva minute și umple vinetele. Adaugă cașcavalul tăiat bucăţele și dă la cuptor pentru 10-15 min. Servește-le calde.
Desert cu prune
Ingrediente:
- 250 ml frișcă lichidă,
- 8 prune (mai multe sau mai puţine, după gust),
- 4 linguri nuci mărunţite,
- 4 linguriţe fulgi de cereale,
- câteva frunzuliţe de mentă.
Mod de preparare: Pune miezul de nucă, mărunţit, într-o tigaie fără grăsime și rumenește-l circa cinci minute. Până ţi se răcește nuca rumenită, desfă prunele în două și scote-le sâmburii. Bate frișca în momentul în care încă mai este foarte rece și pregătește patru pahare sau patru cupe. În fiecare pahar, pune câte o jumătate de prună, acoperă cu frișcă, presară nuci, iar prună, frișcă, nuci și tot așa. Continuă până când termini ingredientele. La final, presară nucă mărunţită și fulgi de cereale. Pune paharele pe masă, ornate cu mentă.