Biserica se îngrijește atât de sănătatea sufletească a copiilor din România, cât și de cea trupească. Dovadă stau numeroasele campanii umanitare demarate de clerici pentru prevenţia și tratamentul bolilor severe specifice micuţilor, prin intermediul cărora au fost salvaţi foarte mulţi copii.

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 365
16-page-001

Preafericitul Părinte Da­niel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a dăruit recent dispozitive și echipamente medicale ultramoderne pentru douăzeci de unităţi medicale, din întreaga ţară. Este vorba despre douăzeci de dispozitive medicale de tip Dräger Jaundice Meter JM-105 de uz pediatric pentru stabilirea bilirubinei (o substanţă care intră în componenţa hemoglobinei), investigaţie care este indicată ori de câte ori se suspicionează o suferinţă hepatică, indiferent de natura ei. Potrivit basilica.ro, selecţia celor 20 de spitale beneficiare ale donaţiei a fost realizată pe baza datelor statistice oferite de Ministerul Sănătăţii, apli­-
cându-se ca și criterii: număr de paturi din secţiile de neonatologie, dotările deja existente, acceptul conducerii unităţilor spitalicești în cauza.

Unităţile medicale în care ajung dispozitivele

Spitalul Municipal Câmpulung,

Spitalul Municipal Sfântul Ierarh Dr. Luca, Onești,

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa,

Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău,

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Apostol Andrei, Constanţa,

Spitalul Municipal Târgu Secuiesc,

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Apostol Andrei, Galaţi,

Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc,

Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva,

Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Cuza Vodă, Iași,

Spitalul Judeţean de Urgenţă Dr. Constantin Opriș, Baia Mare,

Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei,

Spitalul Municipal de Urgenţă Roman,

Spitalul Orășenesc Sfântul Dimitrie, Târgu Neamţ,

Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău,

Spitalul Judeţean Alba,

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria,

Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea,

Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui,

Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Pantelimon, Focșani.

“Reprezentanţii unităţilor spitalicești cărora le-au fost oferite instrumentele medicale au participat și la un instructaj de utilizare a aparatului, realizat de un reprezentant al firmei producătoare. Fondurile necesare achiziţionării aparatelor de ultimă generație, aproximativ 65.000 euro, au fost strânse de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, sub îndrumarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru. Donaţia nu reprezintă singura acţiune de acest gen. Din 2015 până în prezent, Patriarhia Română a mai donat aparatură medicală, cu sprijinul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, în valoare de 190.000 euro (aici fiind inclusă și suma cheltuită pentru aparatura ce va fi donată miercurea viitoare)”, spun reprezentanţii Bisericii.

O procedură neinvazivă

Medicii au confirmat necesitatea acestor dispozitive în beneficiul micilor pacienţi. Aparatul asigură determinarea bilirubinei fără să provoace leziuni și sângerări, reducând astfel, stresul asupra copiilor. Utilizarea lui nu presupune folosirea altor consumabile. În plus, aparatul permite memorarea rezultatelor a o sută de pacienţi pe aparat.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: “Darul Sfânt al vieții trebuie păstrat și cultivat”

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a felicitat pe donatori și a subliniat necesitatea investiției. “Ne bucurăm că acești credincioși care vin să se roage, să caute sănătatea sufletească prin rugăciune, spovedanie și împărtășire la Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului se ocupă și de sănătatea trupească a celor care sunt bolnavi. Darul Sfânt al vieții trebuie păstrat și cultivat, făcut roditor potrivit voii lui Dumnezeu. Considerăm că știința medicală, împreună cu rugăciunea, ajută foarte mult în spitalele noastre și, mai ales, în spitalele pentru copii. Sunt o mulțime de copii care suferă și au nevoie de îngrijire, iar aparatura medicală performantă îi ajută mult pe medici. Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, coordonați de părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, au mai ajutat și alte unități spitalicești, dar mai mult prin București. Acum, multe din acest unități se află în provincie”, a spus Părintele Patriarh.