Orchestre, ansambluri folclorice şi îndrăgiţi solişti de muzică populară au încântat publicul cu cele mai frumoase cântece româneşti, timp de trei zile, la Festivalul Folcloric de Artă și Tradiție Populară Românească. Pe lângă concertele de folclor autentic românesc, a avut loc și o paradă a costumelor populare, dar și sărbătoarea marei artiste Maria Ciobanu, care a împlinit 80 de ani.
Articol apărut în nr. 367 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Primăria Otopeni și Centrul Cultural “Ion Manu” au organizat, pe 1, 2 și 3 septembrie 2017, a 16-a ediție a Festivalului Folcloric de Artă și Tradiție Populară Românească, eveniment la care au participat zeci de artiști valoroși și renumiți din România, dar și oaspeți din străinătate.
Folclor de o mare valoare
Ca de fiecare dată, locuitorii din Otopeni, iubitorii de folclor autentic, în general, au venit în număr mare la spectacole, dornici să asculte cântece și să admire dansuri și costume populare de o mare valoare. Numeroși meșteri populari și-au expus lucrările, iar publicul a putut admira o frumoasă paradă a costumelor populare ce a deschis, vineri, festivalul. Pentru cei mici, organizatorii au pregătit ateliere, unde copiii au putut crea fel și fel de minunății. Atelierele de creație pentru copii și-au propus să îi învețe pe princhindei să decoreze covorașe cu motive tradiționale românești, să realizeze semne de carte, să își folosească imaginația și îndemânarea dând viață celor mai frumoase vase tradiționale sau să descopere lumea minunată a bijuteriilor tradiționale.
Pe scena Centrului Cultural „Ion Manu”, din Otopeni, au urcat artiști de la Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” din Sibiu, Ansamblul profesionist pentru promovarea culturii tradiționale „Doina Oltului” din Slatina, Ansamblul Perinița al Centrului Cultural „Ion Manu”, din Otopeni, Orchestra de copii „Mezzo Forte Soul Music”, din Otopeni, Ansamblul folcloric „Florile Bucovinei”, din Rădăuți, Ansamblul folcloric Slavutich, din Dniepr – Ucraina, Ansamblul de muzică și dans popular „Nistrenii”, din Republica Moldova, Ansamblul folcloric „Dor Transilvan”, din Cluj Napoca, cât și Ansamblul folcloric național Transilvania, din Baia Mare. Din program au mai făcut parte interpretări ale artiștilor Mioara Velicu, Maria Ionescu Căpitănescu, Petrică Mâțu Stoian, Constantin Enceanu, Cornelia și Lupu Rednic, Elena Dincă, Gelu Voicu și Laura Lavric.
Festivalul a fost prezentat de Simona Maican și Văru Săndel, iar acompaniamentul recitalurilor a fost asigurat de Orchestra Marian Alexandru din București, dirijor Marian Alexandru.
Ansamblul Perinița, la înălțime, ca de fiecare dată
Ca de fiecare dată, Ansamblul Folcloric „Perinița” al Centrului Cultural „Ion Manu” a oferit publicului un spectacol de excepție. Mesageri ai artei populare româneşti, membrii Ansamblului Folcloric “Periniţa” al Centrului Cultural “Ion Manu”, au prezentat frumoase cântece tradiţionale româneşti, sub îndrumarea directă a doamnei profesor coregraf Liliana Comana. Încă de la înfiinţarea sa, în anul 1999, format dintr-un colectiv cu vârste între 7 şi 50 de ani, ansamblul a constituit o prezenţă activă în viaţa culturală din România şi din afara graniţelor sale, impunându-se prin dragostea şi grija cu care aduce în scenă vechi cântece şi dansuri româneşti, precum şi bogăţia şi diversitatea costumelor populare specifice zonelor folclorice reprezentante (Oltenia, Muntenia, Maramureş, Banat, Ardeal, Bihor, Dobrogea).
Sărbătoarea Mariei Ciobanu
Un moment artistic de o maximă intensitate a fost cel susținut de îndrăgita interpretă Maria Ciobanu, pentru care a devenit o tradiţie ca de ziua ei să se afle pe scenă. Duminică, la împlinirea vârstei de 80 de ani, Maria Ciobanu s-a serbat cu toată familia sa, alături de care a cântat într-un concert aniversar de zile mari. În Otopeni, au venit 3.500 de persoane să o aplaude şi să-i ureze ”la mulţi ani” artistei.
”Ciocârlia cântecului popular românesc” a urcat pe scena Casei de Cultură alături de toată familia sa, fiicele Leontina Văduva şi Camelia Ciobanu Filip, dar şi de mezinul Ionuţ şi soţia acestuia, Doiniţa. Toţi cei cinci, acompaniaţi de Orchestra “Marin Alexandru”, au făcut un spectacol de zile mari.
Începând cu anul 2001, festivalul a reușit să creeze o imagine completă și actualizată a muzicii și dansului popular românesc, folosind cele mai reprezentative embleme ale zonelor de folclor.
Festivalul a evoluat, reușind să se impună în viața culturală și artistică locală și națională. Spectacolele folclorice de pe scena Centrului Cultural „Ion Manu” , întâlnirile dintre diferiți artiști populari, tradițiile și obiceiurile specifie regiunilor din România, au ca obiectiv exploatarea culturii și tradițiilor naționale și încurajarea generațiilor tinere să își asume aceste valori culturale.
Festivalul Folcloric de Artă și Tradiție Populară Românească a fost organizat de Primăria Orașului Otopeni și Centrul Cultural „Ion Manu”, iar accesul a fost liber.
Marian Ghenea, directorul Centrului Cultural „Ion Manu” a estimat pentru fiecare seara peste 3.000 de spectatori: „Este un festival unde Otopeniul devine mai mult o gazdă a întâlnirilor dintre diverse ansambluri din țară, care bagă de seamă unii de la alții. Anul acesta am avut și ansambluri din Ucraina și Republica Moldova. Școala de folclor de la Chișinău este absolut adorabilă și își păstrează rangul, la fel și școala de coregrafie de folclor. Eu sunt convins că rădăcinile culturii românești nu pier. „Alunelu, alunelu, hai la joc!” stârnește către o diversitate de conexiuni culturale inimaginabilă și nu va pieri niciodată din fibra niciunui copil”.