Armonia timpurilor istorice cu actualitatea modernă există. O demonstrează spiritul comunităţii din Afumaţi şi a celor care îi conduc destinele. Adunate la zi, munca şi biruinţele lor dau o densitate nouă tradiţilor moştenite. Iar bucuria sărbătorii e cu adevărat mândria contopită a acestor valori. În ultimii nouă ani, la începutul fiecărei toamne, oamenii de aici îşi aniversează cu bucurie aspiraţiile de ieri, care se transformă constant în fapte durabile ale prezentului. La 2 şi 3 septembrie, ei au petrecut o celebrare memorabilă a Zilelor Comunei, ajunsă acum la a 9-a ediţie.

Articol apărut în nr. 367 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

12 - 13 jpg

Frumoasa sărbătorire a fost oferită de primăria condusă de edilul Gabriel Dumănică, căruia i s-au alăturat, ca de fiecare dată, Consiliul Local, angajaţi ai unităţii administrative, voluntari şi un număr record de 78 de sponsori, companii şi persoane fizice cu activităţi economice, sedii și puncte de lucru pe teritoriul comunei. A fost un adevărat maraton al distracţiei şi bunei-dispoziţii, întreţinut de un şuvoi neîntrerupt de recitaluri artistice.

Tradiția, locul și distracția

Ca de fiecare dată, totul s-a desfășurat pe platoul din incinta Școlii ­Mari, din comună. Câteva mii de spectatori au asistat la programele artistice, în cele două zile ale evenimentului. Ei s-au încins la sârbe și hore, în toate ocaziile oferite. Și ele n-au lipsit nicio clipă.

Pe scenă au urcat vedete îndrăgite de public, soliști și formații de instrumentiști, care au oferit un program antrenant de muzică şi dans, deosebit de variat, pe gustul și preferințele tuturor generaţiilor.

Artiști pentru două zile de petrecere

Genurile muzicale au fost diverse: fanfară, pop, rock, dance, etno, folclor lăutăresc și tradițional, din multe regiuni ale țării. ­S-au adunat astfel peste 12 ore de recitaluri, pe toată durata spectacolelor.

Îndrăgitul solist Aurelian Temișan, artistul vedetă TV, a asigurat cu vervă prezentarea evenimentului, pe toată întinderea desfășurării sale.

Ziua deschiderii a fost dedicată genurilor in­terpretative moderne, spre bucuria spectatorilor tineri, dar nu numai a lor. Protagoniști au fost soliști și grupuri interpretative care au cules ropote de apla­uze și participarea en­tu­ziastă a auditoriului. Au urcat pe scenă solistele Oana Radu, Jo, Amna, Lidia Buble, Fely. Ele au fost însoțite de dansatoare sau instrumentiști. În finalul programul, a urmat grupul „Whats UP”. Programul primei zile s-a încheiat către ora 22:00, într-o ploaie strălucitoare de confetti.

Cea de-a doua zi a debutat la ora 15:00 cu fanfara condusă de Sandu Flavius. Au urmat: Viorica Chiurcu, Roxana Pene, Grupul „Aventurierii” și solista Mirela, acompaniată de Taraful „Năsturică”, apoi grupurile „Datina”, „Măriutze”, „Etno” și ”România”. Afumățenii ­s-au încins la hore sârbe, în spațiul din fața scenei. Către ora 21:00, focul de artificii a încântat publicul spectator. La câteva minute după asta, a izbucnit și o furtună, însoțită de ploaie cu grindină, în rafale puternice.

Din cuvântul primarului

Gabiel Dumănică: „La mulţi ani Afumaţi! Mulți ani și buni, dragi afumăţeni! Cu emoţie vă spun că, în urmă cu 9 ani, în această locaţie frumoasă, Şcoala Mare, a avut loc prima ediţie a Zilelor Comunei Afumaţi. Sunt 9 ani, care coincid cu mandatele mele de primar al comunei noastre, lucru cu care mă mândresc. Acest lucru se datorează sprijinului şi susţinerii majorităţii dv.

În ultimii ani, comuna noastră s-a schimbat mult în bine şi dezvoltarea ei va continua” (…). „Vreau să mulţumesc sponsorilor, persoane fizice şi juridice, pentru împlinirea şi realizarea acestei minunate sărbători a comunităţii noastre. Anul acesta, avem foarte mulţi. Am bătut recordul din 2016, de 72 de sponsori. Acum am avut 78. Fără sprijinul şi susţinerea lor, această sărbătorire nu ar fi avut amploarea şi frumuseţea cuvenite. La fel, le mulţumesc voluntarilor, tuturor angajaţilor primăriei, Consiliului Local, pentru realizarea în cele mai bune condiţii a acestui eveniment, care a devenit unul zonal.

Însă, cel mai important lucru, este prezenţa dv. în număr atât de ­mare, la această spectaculoasă aniversare, ediţia a 9-a a Zilelor Comunei. Vă mulţumesc tuturor, pentru tot”.

Realizări recente și proiecte de viitor

În cuvântul său, edilul comunei a amintit ultimele realizări pentru modernizarea localității, asigurarea unor servicii publice de primă însemnătate, și alte surprize referitoare la îmbunătățirea calității vieții afumățenilor.

Promitem ca într-o ediție viitoare să le consemnăm în toate detaliile lor substanțiale și semnificative.

Deocamdată, lăsăm imaginile să vorbească despre strălucirea acestei minunate sărbători.