@ ˜Chinezii doresc să investească în infrastructură, educație, turism și cultură @˜ Primarul Ștefan Condu a promis că anul viitor va fi inaugurat un nou drum ce va facilita accesul mărfurilor în Dragonul Roșu

Primăria comunei Dobroești, în frunte cu primarul Ștefan Condu, a primit vineri, 15 septembrie, vizita unei delegații chineze formate din oficialități ale orașului Nantong, condusă de Secretarul General al Partidului Comunist Chinez din Nantong, Zhu Jin.

Articol apărut în nr. 369 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

12-13-page-001

Comuna Dobroeşti, în care se găseşte cea mai mare comunitate de chinezi din România, a semnat în anul 2014 declaraţia de înfrăţire cu oraşul Nantong, având drept scop principal schimburile comerciale şi culturale. Anul trecut, a fost încheiat un al doilea memorandum, între Poliția din Dobroești și Poliția orașului Nantong, prin care oficialii chinezi au promis că vor sprijini partea română în privința îmbunătățirii logisticii, pentru instruire, dotare, supraveghere și intervenție mai bună în cazuri de crimă organizată, dar și în ceea ce privește condițiile de repatriere a celor care intră în conflict cu legea.

Vizita de vineri este a treia dintr-un șir de întâlniri de lucru, având drept scop principal întărirea și continuarea relației de înfrățire cu Nantongul, dar și analizarea unor posibilităţi de colaborare ulterioară şi schimburi de experienţă, în scopul îmbunătăţirii activităţii instituţiilor celor două localităţi.

Oaspeții chinezi au fost primiți mai întâi la sediul Primăriei din Do­broești, conform tra­di­ției românești, cu pâine și sare, iar apoi au vizitat Școala Gimnazială din localitate și piesa de rezistență a comunei, noul campus școlar Dobroești – Fundeni, o adevărată perlă educațională, inaugurată cu ocazia începerii noului an școlar, ce include o școală, grădiniţă, un bazin de înot și un teren acoperit pentru fotbal.

În sprijinul oamenilor de afaceri

Discuțiile de la primărie s-au axat în mod special pe intensificarea relațiilor de colaborare pe domenii de interes ale ambelor părți, prioritare fiind activitățile economice, industriale, Sănătatea și Educația.

„Ne bucură și ne onorează prezența dumneavoastră, pentru a treia oară în localitatea noastră. România și China au o colaborare îndelungată și vreau să vă asigur de tot sprijinul meu, al consiliului local, al primăriei, în tot ce constă comerțul făcut de cetățenii din ­Nantong. Și eu vin din mediul privat și știu ce greutăți întâmpină oamenii de afaceri, motiv pentru care caut tot timpul să fiu în sprijinul acestora printr-o cât mai bună colaborare cu administrația din Dragonul Roșu, și Niro, unde sunt cei mai mulți cetățeni chnezi. Încercăm să integrăm și copiii chinezi în școlile noastre. Avem și un proiect prin care vrem să ducem un drum, numit DC3 către Dragonul Roșu pentru a fluidiza traficul și a face ca transportul mărfurilor către Dragon să fie mult mai ușor”, a precizat primarul Ștefan Condu.
Românii au făcut impresie bună

Secretarul General al Partidului Comunist Chinez din Nantong, Zhu Jin, s-a arătat impresionat de România, în mod special de ceea ce a văzut în comuna Dobroești, precizând că i-a atras atenția faptul că cetățenii români sunt foarte bine organizați. „Nantong este un oraș foarte dezvoltat, unul dintre cele 14 orașe din China, cu port la mare, situat în apropiere de Shanghai. În anii ’90, mulți oameni de afaceri din Nantong au venit în România și s-au stabilit în Doborești. Oamenii de afaceri chinezi au avut în România colaborări în diverse domenii, în educație, comerț, colaborarea fiind foarte bună, iar românii mi-au lăsat o impresie foarte profundă. Sperăm ca în viitor colaborarea să se intensifice și să se dezvolte în mai multe domenii, inclusiv turism sau cultură”, a precizat Zhu Jin.

Din punct de vedere economic, Nantong are cei mai mulți re­pre­zentanți în Dragonul Ro­șu, iar comunitatea de afaceri generează fonduri semnificative, prin impozite, la unitatea administrativ teritorială, aceștia fiind cei mai mari contribuabili la bugetul comunei Dobroești, consolidat prin taxe și impozite.

Infrastructura este prioritară

În acest sens, un subiect foarte important a fost reprezentat de infrastructura rutieră și de modul în care oame­nii de afaceri chinezi pot fi sprijiniți în privința comerțului, inclusiv prin deschiderea unei noi căi de circulație către Marea Neagră. În acest scop, Ștefan Condu le-a vorbit invitaților despre proiectul reprezentând un nou drum ce va fi realizat pentru a facilita circulația mărfurilor spre și dinspre Dragonul Roșu.

Vorbind despre infrastructură și modul de colaborare dintre cele două părți, șeful delegației chineze a invitat partea română să efectueze o vizită de lucru în Nantong, iar primarul Ștefan Condu le-a mulțumit, precizând că aceasta este o ocazie foarte bună în primul rând pentru a avea șansa de a vedea infrastructura acestei zone, având în vedere că partea chineză s-a oferit să investească la rândul său în România. Secretarul general al PCC din Nantong a observat că România are o politică destul de bună în privința investițiilor cetățenilor străini, iar astfel există condițiile necesare pentru a veni în sprijinul românilor pe viitor prin investiții. Pe de altă parte, oficialul chinez a dorit să spună că în China există un principiu potrivit căruia înainte de a face o afacere este foarte important să ai un drum.

”Doresc să colaborăm în cât mai multe domenii, cum ar fi comerț, agricultură, inclusiv în domeniul construcțiilor, Nantong fiind cel mai puternic în China în acest domeniu”, a precizat oficialul chinez.

Delegația chineză și-a exprimat interesul în special pentru activitatea de comerț cu confecții textile, segment pe care ­și-au exprimat intenția de a-l dezvolta, urmând ca anul viitor să întensifice legătura directă cu orașul Nantong, iar românii să poată beneficia în timp real de ultimele noutăți apărute pe piața chineză. Membrii delegației chineze au dezvăluit că oamenii de afaceri din Nantong sunt în discuții avansate cu oameni de afaceri din România privind achiziția unui teren în apropiere de Dragonul Roșu, unde să fie construite cel puțin zece fabrici de textile. ”Pentru aceasta sperăm într-o bună cooperare cu primăria Dobroești să ne ajute în demersurile noastre viitoare. Confecțiile din Nantong sunt renumite datorită calității lor, licențelor și serviciilor post livrare, fiind pe locul trei în lume. China s-a străduit foarte mult ca să fie la acest nivel și încă mai lucrează în acest sens”, a spus Zhu Jin.

”Noi avem nevoie de dumneavoastră, dumneavoastră aveți nevoie de noi. Doresc o prezență cât mai accentuată a părții chineze alături de noi, iar prin cetățenii pe care îi lăsați aici, ca delegați, vom putea crea legături mai strânse în ce privește educația și infrastructura”, a spus Ștefan Condu.

Secretarul General al Partidului Comunist Chinez din Nantong a venit la întâlnirea din Doborești însoțit de președintele Asociației de Știință și Tehnică – Miao Jianhong, reprezentantul Asociației de Prietenie – Huang Youhe, vicepreședintele Asociației Medicale din Nantong – Pan Guohua, directoarea bibliotecii din Nantong – Gu Huidong, reprezentanta Departamentului de Externe – Zhou Jingyi și președntele Asociației chinezilor din Nantog în România, Zhong Chen Jian.

La rândul său, primarul comunei Doborești a fost însoțit de Adrian Dumitrescu – secretarul comunei Doborești, Mihai Brebenel – viceprimarul comnei Dobroești, Camelia Chiran – șef arhitect urbanism, Cristian Asimionesei – șeful poliției locale, Eugenia Cristea – contabil șef al primăriei și, nu în ultimul rând, Teodora Florea, directorul școlii din Doborești și consilierul cultural Marcel Sasu.

Schimb de experiență pentru soluții eficiente

Adrian Dumitrescu a ținut să le arate invitaților săi harta comunei precizând că nu întâmplător a venit Dragonul Roșu în comuna Dobroești, pentru că, după cum se vede, comuna seamănă cu un dragon. Acesta a precizat că la strategia privind realizarea unui nou drum menit să fluidizeze traficul spre și dinspre Dragonul Roșu au fost consultați și oamenii de afaceri din conducerea acestui centru comercial, pentru a putea fi găsită cea mai eficientă soluție, iar specialiștii preconizează că această nouă rută ar putea deveni operațională anul viitor.

La rândul său, șeful Poliției a declarat că speră în sprijinul oferit de poliția din Nantong, având în vedere că în memorandum au fost stabilite câteva repere. „Prezența Poliției din Nantong, anul trecut, aici a fost și datorită înteresului cetățenilor din Nantong care trăiesc pe raza comunei Dobroești, care au dorit să se simtă în deplină securitate. S-a convenit un schimb de experiență privind pregătirea antitero și a traficului de droguri dar și pentru dotarea logistică. Șeful Poliției din Nantong a vizitat sediul Poliției din Dobroești și și-a exprimat dorința să îi sprijine cel puțin în privința acoperirii cu camere video a întregii localități”, a precizat Cristian Asimionesei.

Copiii chinezi sunt foarte buni la matematică și foarte serioși

Directorul școlii din Dobroești, Teodora Florea a precizat că în comunitatea Dobroești sunt două școli gimnaziale și două grădinițe cu circa 580 de elevi și 250 de preșcolari. „Sprijinim integrarea copiilor familiilor de naționalitate chineză care locuiesc și muncesc pe teritoriul comunei, bineînțeles cei care solicită acest lucru. Am avut pe băncile școlii circa 10 copii de naționalitate chineză. În prezent sunt 6 elevi înscriși și urmează să echivalăm studiile pentru încă doi elevi. Sunt elevi serioși, foarte buni la matematică și respectuoși, care s-au integrat foarte bine”, a declarat Teodora Florea. Ea a adăugat că, având în vedere inaugurarea noului campus școlar, din apropierea Dragonului Roșu, așteaptă să crească numărul copiilor de naționalitate chineză care se înscriu la școala românească. Delegația de chinezi a avut ocazia chiar să cunoască câțiva dintre acești copii, care erau prezenți la cursurile primare și chiar un absolvent de clasa a VIII-a care a primit numeroase laude din partea foștilor săi profesori.

Vorbind despre contextul educațional, primarul Condu a profitat de ocazie și a cerut sprijinul delegației pentru realizarea unei grădinițe pentru copiii chinezi, iar răspunsul pozitiv a venit imediat din partea oficialilor, care au spus că vor ajuta cu tot ceea ce este nevoie pentru înființarea acestei instituții educaționale.