Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat, la o dezbatere pe teme agricole, că peste 9.500 de producători s-au înscris în acest an în programul de tomate lansat de Ministerul Agriculturii, iar rezultatele se vor vedea în timp și în balanța comercială a acestui produs.

”Nu ne așteptam la un rezultat atât de bun, dar pentru că mulți producători de legume au văzut că au primit banii în primul ciclu au creat spații noi și așteptăm ca în lunile următoare să vedem tomatele pe piață. Programul are două etape legate de ciclul de producție, primul s-a încheiat și 4.378 de producători care s-au înscris în program au cultivat, au produs, au vândut, au desființat cultura și au încasat și banii în momentul în care au putut aduce la minister deconturile pentru cantitatea de 2.000 de kilograme pe care trebuiau obligatoriu să o vândă ca să beneficieze de subvenții. Ciclul II înseamnă producerea de tomate în perioada octombrie, noiembrie și decembrie și în acest ciclu s-au înscris și au plantat și acum valorifică produsele mai mult de 4.000 de legumicultori. O parte au vândut cantitatea de 2.000 de kilograme, iar 33 de producători au depus deja deconturile, urmând ca și ceilalți să o facă ca să își ia banii”, a precizat Daea.

Specialiștii au fost reticenți

El a explicat că programul de tomate s-a constituit foarte greu.

„Una vorbeai cu ei când stabileai programul și alta se realiza în spate, pentru că oboseala hârtiei și a analizelor fără un rezultat practic, din nefericire, pe mulți i-au scos în afara realității. Concret, nu mă așteptam ca unii specialiști, nu toți, să nu aibă încredere în acest program și în discuțiile pe care le-am avut căutau tot felul de explicații tehnice, dar care erau de fapt teoretice, și de aceea a fost plecatul meu în plină iarnă la legumicultori, pentru a implementa acest program”, a spus ministrul.

În opinia lui, produ­cătorii care s-au înscris în program „au fost determinați doar cu entuziasm” și cu garanția că vor avea sprijinul financiar prevăzut dacă vor realiza producția și o vor valorifica.

Potrivit ministrului, ast­fel de programe vor fi extinse și către alte produse deficitare identificate în balanța comercială, însă acest lucru nu se va întâmpla din 2018, pentru că atunci va intra programul privind susținerea suinelor.

Potrivit datelor statistice prezentate în conferință, România importă de 280 de ori mai multe roșii față de cât exportă. Numai în 2016, valoarea exporturilor s-a cifrat la 250.000 de euro, în timp ce importurile au sărit de 70,1 milioane de euro.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.376