“Da și Eu Pot” este un proiect inițiat de doi oameni obișnuiți, Gabriela-Elena și Cristian Airinei, din credința că viața oamenilor din România se poate schimba, atât timp cât lupți pentru cauza în care crezi. După ce au parcurs mai bine de 2.500 km pe bicicletă, cei doi au reușit să strângă fondurile necesare susținerii a zece copii, pentru o perioadă de șase luni.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 378, ediția print

Gabriela-Elena Airinei a fost diagnosticată cu diabet tip 1 în anul 2002, an din care a început lupta ei cu monitorizarea glicemiei: 4 înțepături zilnic pentru monitorizarea glicemiei și alte 4 pentru administrarea insulinei, mai bine de 2.920 de înțepături într-un an. După 15 ani de diabet și peste 43.800 de înțepături, Gabriela s-a întrebat cum suportă un copil toată această suferință, mai ales că, în cazul copiilor, pot fi și 10 înțepături într-o zi doar pentru măsurarea glicemiei și alte 5 pentru administrarea de insulină.

Gabriela-Elena Airinei: “Sunt aparate de monitorizare a glicemiei care necesită o singură înțepătură pe zi și care le poate transmite părinților și medicului informații privind valoarea glicemiei copilului, prin telefon”

“Cum poate fi viața unui copil care trebuie să se înțepe de peste 10 ori pe zi? Cum poate fi viața unui părinte îngrijorat tot timpul de valoarea glicemiei copilului său, care se întreabă permanent: Oare a mâncat, oare și-a calculat corect doza de insulină? Este o grijă permanentă și o mare provocare pentru un copil să se înțepe la școală ca să-și măsoare glicemia. Există acum soluții prin care acești copii pot avea o viață mai frumoasă și prin care părinții să își facă mai puține griji. Sunt aparate de monitorizare a glicemiei care necesită o singură înțepătură pe zi pentru calibrare și care le poate transmite părinților și medicului informații privind valoarea glicemiei copilului, prin telefon. Prin programul “Da și Eu Pot!” dorim să sprijinim cât mai mulți copii prin achiziționarea acestor aparate și a consumabilelor necesare. Din păcate, aceste aparate sunt scumpe și mulți dintre părinți nu și le pot permite, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu decontează aceste sisteme”, spune Gabriela-Elena Airinei.

Campania a strâns 10.000 de euro

“În cadrul proiectului am parcurs, între 25 iunie și 25 iulie 2017,  2.600 de kilometri pe biciclete, făcând turul României cât mai aproape de graniță. Am pedalat 26 de zile, însumând 135 de ore petrecute în șa, pedalând. Am vizitat 21 de județe, am avut întâlniri cu comunitatea locală a persoanelor cu diabet, am întâlnit autoritățile și presa locală.

Tricourile albastre au fost văzute timp de o lună pedalând prin soare, vânt și ploi, perioadă în care am strâns fonduri pentru a ajuta copiii cu diabet tip 1 din România, am vorbit cu autoritățile locale despre problemele celor cu diabet, am ascultat părinții cu copii cu diabet. În total, campania de donații și sponsorizări a strâns aproximativ 10.000 €, bani cu care vor asigura sisteme de monitorizare și consumabile pentru acestea pentru zece copii cu diabet, timp de șase luni”, susține Cristian Airinei.

Și tu poți ajuta un copil cu diabet. Iată cum!

Oricine poate ajuta copiii care suferă de diabet printr-o donație în contul “Da, și eu pot!”, deschis de Asociația Sprijin pentru Diabet. Cont LEI Banc Post:

RO86BPOS70608474041RON01

Detalii suplimentare cu privire la acest proiect, donații și sponsorizări se pot obține accesând site-ul www.dasieupot.ro sau, discutând direct cu inițiatorii, la telefon 0763.642.798.