Sezonul rece este momentul în care ne bucurăm de frumusețea sărbătorilor. Din păcate, încă de la debutul acestei perioade primim și semnalul de instalare a unor probleme de sănătate. Ce afecțiuni se agravează în sezonul rece? Care sunt cele mai afectate categorii de vărstă și, mai ales, ce recomandă specialiștii pentru a preveni bolile specifice?

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 379, ediția print

An de an, spitalele înregistrează în această perioadă o creștere a numărului de pacienți cu 40% comparativ cu restul anului. În ceea ce privește problemele de sănătate care duc la acest procent alarmant există diferite situații. Pe de o parte sunt pacienți care doresc să rezolve acum anumite probleme pe care le-au amânat în timpul anului, de exemplu kilogramele în plus sau în minus, tulburările metabolice diverse (un colesterol mai mare, o gută supărătoare, un acid uric mai crescut). Multe persoane își propun să înceapă un stil de viață mai corect, mai sănătos, odată cu începerea Postului Crăciunului.

“Există însă și o serie de afecțiuni care se agravează odată cu instalarea frigului, din cauza incapacității organismului de a se adapta la schimbările acestui sezon. Astfel, cele mai frecvente neplăceri apar pe fondul unei alimentații incorecte, fără vitamine, minerale, antioxidanți (în special decompensări ale aparatului respirator, alergii) sau acutizări ale bolilor metabolice pe fondul exceselor alimentare, (mai ales de sărbători – pancreatite, atacuri de gută, decompensări ale diabetului zaharat, episoade de hipertensiune, crize de tip colică biliară sau renală etc.)”, spune dr. Luminița Florea – medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Centrului ProVita.

Traheobronșita afectează în special copiii care merg la creșă sau la grădiniță

Așa cum era de așteptat, odată cu intrarea în sezonul rece crește și numărul pacienților care se prezintă la medic pentru afecțiuni virale ale tractului respirator, iar majoritatea sunt de tip traheobronșită acută. “Cea mai afectată categorie de vârstă este grupa 2 – 4 ani, respectiv copiii care se află în primul sau al doilea an de colectivitate și la care sistemul imunitar este încă în formare”, ne explică dr. Malvina Petrov, medic specialist pediatru în cadrul aceleiași clinici.

Entorsele și fracturile vin odată cu poleiul

Vremea nefavorabilă, zăpada și poleiul cauzează, de asemenea,  numeroase entorse și fracturi, mai ales în rândul persoanelor de vârsta a treia. Și pentru că intrăm în luna sărbătorilor, trebuie specificat și faptul că acestea nu sunt pentru toată lumea un motiv de bucurie. În perioada respectivă se vor agrava depresiile în rândul celor care deja au astfel de probleme.

Mișcarea și alimentația fără un aport crescut de grăsimi sporesc protecția organismului

Pentru a preveni aceste categorii de afecțiuni, medicii ne sfătuiesc să evităm excesele alimentare care pot duce la complicații și să abordăm un stil de viață care să aducă o protecție sporită pentru organism. “Trebuie să facem mai multă mișcare (atenție la sedentarismul motivat de temperaturile scăzute), să evităm prăjelile, alimentele prea grase și dulciurile concentrate (capcana sărbătorilor de iarnă). Organismul nostru are acum nevoie de un aport crescut de fructe, legume proaspete, surse de vitamina E, D, vitamina C, omega 3 (anti-oxidanții clasici)”, recomandă dr. Luminița Florea. Copiilor, în special, li se recomandă un supliment pe bază de ulei de pește, cu un conținut crescut de vitamina A, D, E, acizi omega 3 și omega 6, care să îi ajute să învingă mai ușor virozele.