Elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 din Petrăchioaia au ținut să marcheze miracolul Nașterii Domnului printr-un frumos buchet de colinde tradiționale și poezii, vineri, pe 22 decembrie. Sub îndrumarea atentă a prof. Mariana Iordănescu și în prezența prof. Ionel Cojoacă, directorul unității de învățământ, cu glasurile lor îngerești, copiii au mângâiat sufletele spectatorilor și i-au introdus în atmosfera magică și călduroasă a sărbătorii cu trei zile înainte.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 383, ediția print

La Petrăchioaia, tradițiile și obiceiurile de Crăciun sunt trasmise cu cinste și onoare, din generație în generație. Ne-au dovedit-o, încă o dată, pentru a nu știu câta oară, elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 din comună care au creat vineri, o adevărată feerie de Sărbători ce ne-a purtat într-o plăcută călătorie, de la suflet la suflet, la serbarea dedicată Nașterii Pruncului Sfânt și a Sărbătorilor de Iarnă. Cu decoruri și costume de sărbătoare, școlăreii au colindat, au recitat, au cântat și au realizat, prin rolurile lor, un spectacol original, prin care au îndemnând, la unison, la răbdare, iubire, bunătate și generozitate. Prin minunatele colinde și versurile emoționante, rostite impecabil, copiii de la Petrăchioaia au readus în sufletele tuturor, bucuria de a primi lumina și viața veșnică dăruite de Hristos Domnul, prin Nașterea și iubirea Lui.

Elevii de la Petrăchioaia au fascinat prin gesturile lor nu numai la această serbare, ci și cu alte ocazii, când au adus bucuria Sfintei Sărbători în inimile oamenilor nevoiași din localitate. „În întreaga mea activitate am fost întotdeauna însoțită de mișcarea artistică datorată copiilor care au foarte mult talent și cărora le place să facă acest lucru. Avem copii buni, suntem mândri de ei. Ca să nu piardă din farmecul tradiției, s-au îmbrăcat în portul popular de sărbătoare și colindă, cântând cele mai reprezentative colinde de Crăciun, pe care le duc mai departe cu onoare. Laud inițiativa claselor I-IV de la Școala nr. 1 Petrăchioaia, care au adus alimente neperisabile, au făcut o listă cu câțiva bătrâni nevoiași din fiecare sat și, ieri, cu microbuzul școlii ­s-au deplasat la acești bătrâni (cam patru-cinci bătrâni din fiecare sat) împreună cu învățătorii lor ­i-au colindat, le-au recitat poezii și le-au dăruit cadouri. Elevii noștri au mai strâns și un microbuz de haine și jucării pe care le împărțim de o săptămână familiilor nevoiașe. Cei de la Centrul Educațional Fecioara Maria din București ne ajută foarte mult în fiecare an și anul acesta au excelat. Ne-au ajutat în primul rând pentru un băiețel de la Școala primară din Vânători, cu o cataractă congenitală, care suferise o operație nereușită și avea nevoie de niște ochelari cu un cost destul de ridicat, iar când au fost în școală și au împărțit cadouri copiilor au fost foarte impresionați de starea copiilor și chiar astăzi au trimis niște sume de bani (nu știu cât) pentru niște familii din satul Vânători, pentru ca ei să aibă ce să pună pe masă de Sărbători. S-au făcut gesturi frumoase și le mulțumim din suflet, tuturor”, ne-a spus prof. Mariana Iordănescu.

„Avem 413 elevi în școală, clasele I-VIII și încercăm să obținem de la ei ce este mai bun. Din puținul lor și din sufletele lor, au făcut daruri și pentru oamenii greu încercați. De fapt, ei sunt buni și la învățătură. Avem cadre didactice foarte bune și ne străduim să ținem aproape și părinții pentru că numai printr-o colaborare strânsă reușim. Domnul primar ne ajută în tot ceea ce facem și-i mulțumim pe această cale. Cu ajutorul Primăriei și al Consiliului Local, s-a încheiat recent construcția unui teren de handbal sintetic, iar în primăvară vor demara lucrările pentru o nouă sală de sport. La mulți ani, sănătoși și fericiți!”, ne-a spus prof. Ionel Cojoacă, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 Petrăchioaia.