Bani mai mulți pentru lapte și fructe în școli
Valoarea totală a programului pentru școli în anul școlar 2017-2018 este de 81.975.806,7 euro în care este inclusă și finanțarea din bugetul național în valoare de 63.877.124,7 euro. Alocarea națională pentru programul pentru școli este de 3,5 ori mai mare decât alocarea europeană, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat.
Bugetul UE pentru România/an școlar 2017/2018 este de 18.098.682 euro, din care, pentru schema de fructe şi legume 5.493.478 euro şi pentru schema de lapte 12.605.204 euro.
Pentru anul școlar 2018/2019, bugetul UE pentru România/an va fi de 17.610.684 euro, respectiv 6.866.848 euro pentru schema de fructe şi legume şi 10.743.836 euro pentru schema de lapte.
Fonduri suplimentare solicitate de România
Pentru utilizarea cât mai eficientă a bugetului european, România a solicitat, pentru anul școlar 2017-2018, transferul a 20% din fonduri – aproximativ 1.373.370 euro – destinat componentei de fructe/legume către componenta de lapte și produse lactate, ținând cont de numărul de autorități contractante care au încheiat acorduri cadru/contracte de furnizare.
De asemenea, România a solicitat repartizarea suplimentară de fonduri neutilizate de alte state membre. În urma acestor demersuri, pentru anul școlar 2017/2018 România a obținut 12.605.204 euro pentru componenta lapte, respectiv 366.256 euro în plus față de suma transferată de la componenta fructe – legume.
Recomandări ale Ministerului Sănătății
Conform recomandărilor Ministerului Sănătății, pentru un aport de fibre alimentare, elemente minerale sau vitamine, produsele de panificație – corn, baton, covrigi simpli sau biscuiți uscați – trebuie preparate din făină integrală, fără adaosuri de zahăr, îndulcitori sau alți aditivi alimentari, cu posibilitatea de a adăuga amestecuri de semințe (floarea-soarelui, dovleac, in şi/sau mac).
Pentru asigurarea diversității distribuției produselor şi pentru a evita instalarea monotoniei în consumul produselor oferite prin Programul pentru școli al României, dar şi pentru a acorda prioritate laptelui, se apreciază că o alternare a porțiilor per categorie de produs poate reprezenta o soluție. (3 zile lapte/lactate, 2 zile legume/fructe).
Astfel, distribuția săptămânală va cuprinde două porții de fructe şi/sau legume, două porții de lapte, o porție de produse lactate şi cinci porții de produse de panificație, repartizate după cum urmează: porția de fructe şi/sau legume va fi însoțită de covrigi simpli şi/sau biscuiți uscați, iar porția de lapte şi cea de produse lactate va fi însoțită de corn sau baton.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.404