Sâmbătă, 9 iunie, soarele dimineții a inundat orașul. Dar, peste zi, a năvălit și „o ploaie”, în torente. Sute de cicliști au invadat câteva străzi, oprite circulației mașinilor, preț de șapte ore. Totul a pornit din centrul urbei, de lângă parcul Primăriei, în valuri de proporții. Iureșul, ieșit din comun, a pornit de la ora 09:30 și a continuat, în rafale, până după-amiaza. Iar satisfacția numărului mare de spectatori n-a fost umbrită de niciun inconvenient. Chit că, pe traseele anunțate din timp, atenția oricui s-a încumetat să traverseze strada a trebuit mărită. Nu de alta, dar cicliștii și-au dezlățuit viteza impetuoasă. Iar spectacolul plin de viață oferit de ei, plus cel al suporterilor, a avut momente de imagine și sunet de neuitat.

Articol apărut în nr. 406 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Peste 400 de competitori au participat la această redutabilă competiție națională. Toți, fete și băieți, pe categorii de vârste, ori modele de biciclete, de la copii între 9 și 15 ani, apoi cei mari – amatori sau licențiați cu palmares – juniori, cadeți sau elite. Cei mai
mici concurenți au plecat primii în curse, după care au urmat ceilalți competitori, cu vârsta de până la15 ani. Starturile lor s-au dat neîntrerupt, până către ora 12, când a avut loc festivitatea de premiere a acestora.

Lungimile traseelor au fost și ele repartizate conform grupurilor amintite, de la 500 metri – pentru cei mai mici concurenți – până la maximum 51 de kilometri, parcurși în ture continue, de elitele licențiate și categoriile masculin amatori între 16-35 de ani și peste 35 de ani.

Gazde și organizare excelente

Cea de-a V-a ediție a Cupei „Mircea Romașcanu” a fost organizată de Clubul Sportiv Otopeni, Federația Română de Ciclism, într-un parteneriat onorant cu Primăria localității. Desigur că rigorile competiției au impus Regulamentele Uniunii Cicliste Internaționale  și Federației Române de Ciclism (FRC).

Dincolo de regulile și mecanismele competiției ca atare, orașul i-a primit pe oaspeții săi – concurenți veniți din toată țara – cu ospitalitatea lui binecunoscută. Pentru cei însetați, sau chiar deschidratați de efortul pedalării, standurile cu apă minerală și fructe (mere, banane) le-au oferit tuturor o binemeritată oază.

O competiție fără taxe de înscriere

Unul dintre argumentele succesului participării masive a con­curenților la startul diferitelor probe a fost acela al eliminării oricărei contribuții materiale, la înscrierile pe listele de participare. E adevărat că nu multe dintre competițiile de gen, deschise în diverse localități din țară, se pot lăuda cu o asemenea favoare. În plus, echipajele jandarmeriei județene și poliției au asigurat liniștea și ordinea des­fășurării în cele mai bune condiții a întrecerilor, iar echipajele de asis­tență medicală au fost pregătite să intervină în orice moment, dacă
s-ar fi ivit nevoia.

Premierile campionilor

Festivitățile de premiere au fost împărțite în două etape. Puțin după ora 12, a avut loc ceremonia pentru competitorii copii, între 6 și 16 ani. Ei au primit diplome, cupe, plachete campionii de pe locul I, la fiecare categorie de vârstă, au îmbrăcat consacratul tricou galben și au primit o bicicletă în dar.

Cea de-a doua festivitate s-a petrecut în jurul orei 18:30 și a cuprins toate celelalte categorii de sportivi, tineri și maturi. Acești medaliați au repetat protocolul simbolic al îmbrăcării tricoului galben, după care li s-au oferit trofeele de câștigători, premii în bani, plus nelipsita sticlă cu șampanie.

Mircea Romașcanu, nu a prididit

Campionul pedalării pe două roți în competiții naționale și peste hotare, otopenarul care și-a împrumutat numele acestei competiții – Mircea Romașcanu – a fost la linia de start a tuturor grupelor de concurenți, de dimineață până     după-amiază. Dar nu numai atât. A ținut legătura permanent cu arbitrii și cu cei de la BibChip România, care s-au ocupat de cronometrarea timpilor obținuți de concurenți, în cursă.

Edilul Silviu Gheorghe, festivitatea premierilor

Primarul orașului a fost primit cu căldură și cordialitate de toți cei prezenți. Iar în finalul zilei trepidante, a înmânat premiile campionilor ediției.

Rezultatele concursului, detaliate pe fiecare grupă de concurs, pot fi consultate la adresa de internet cupaotopeni.info.

Totul s-a încheiat în apropierea orei 19:00, când pe scenă au urcat toți participanții competiției care au avut răbdare să nu plece până la sfârșit și s-au făcut fotografiile de grup, o bună amintire de la un eveniment care i-a bucurat, deopotrivă, pe campioni și familiile lor, pe cei care au asistat la desfășurarea lui și, nu în ultimul rând, pe cei mai mici pasionați de ciclism, copiii.