Construit în anul 2011 pe amplasamentul Catedralei Naționale, Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului și-a sărbătorit joi, 12 iulie, hramul de vară, închinat Icoanei Maicii Domnului Prodromița. Cu acest prilej, clerici și pelerini, din București-Ilfov și din împrejurimi, au înălțat rugăciuni la Ceruri și au adus laudă și închinare Preacuratei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu.

Articol publicat în Jurnalul de IlfovNr. 411, ediția print

Manifestările religioase dedicate hramului Icoanei Maicii Domnului Prodromița, ocrotitoarea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, au fost deschise, cu o seară înainte, adică miercuri, pe 11 iulie, printr-un superb concert de muzică psaltică, susținut de Grupul Tronos al Catedralei Patriarhale. „Cântarea psaltică, însă, rămâne un simbol viu al unei arte valoroase atât prin vechimea ei, cât şi prin autenticitate, care exprimă cel mai bine frumusețea transcendentală, dumnezeiască, a Împărăției lui Dumnezeu, așa cum face în general arta bizantină”, a spus Părintele Arhimandrit Paisie Teodorescu, Vicar Patriarhal, conform Basilica.ro. După momentele de încântare sufletească ce i-au făcut pe rugători să-și închine cugetele Divinității, ierarhii, preoții, diaconii și credincioșii au purtat în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, Prodromița. Cu icoana purtată pe umeri, clericii și pelerinii au înconjurat sfânta așezare și au intonat imnuri religioase. În cinstea marelui praznic, a fost oficiată Slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de Slujba Utreniei. Joi, la hram, alături de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, a slujit un sobor de preoți din care au făcut parte și Părintele Prodromos, Starețul Marii Lavre din Muntele Athos și Părintele Atanasie de la Schitul Prodromu.

„Suntem siguri că Maica Domnului, prin icoana sa Prodromița, nu se roagă doar pentru închinătorii acestui paraclis, ci și pentru ctitorii Catedralei Mântuirii Neamului, adică pentru toți aceia care ajută economic și de bunăvoie în vederea încheierii cât mai rapide a lucrărilor Catedralei Naționale, spre slava lui Dumnezeu”, a spus părintele Prodromos, citat de Basilica.ro. Potrivit aceleiași surse, Părintele Prodromos a explicat că prezența Icoanei Maicii Domnului Prodromița la Paraclisul catedralei Mântuirii Neamului este o binecuvântare, mai ales „ținând cont de faptul că Maica Domnului este mama tuturor creștinilor, pururea rugătoare pentru noi către Fiul Său”. „Să veghem atent cu credință și în rugăciune; și mai ales cu răbdare și smerenie, ținând cu tărie adevărul în fața cursului apocaliptic care se revarsă înaintea noastră și mai ales în sânul Bisericii, iar nu în afara ei, împreună luptând și împreună veghind, mici și mari, patriarhi, episcopi, preoți și credincioși, noi toți cei îngrădiți cu semnul Sfântului Botez în numele Treimii celei de o ființă și nedespărțită, Tatăl și Fiul și Sfântul Duh”, a spus Părintele Atanasie de la Schitul Prodromu, îndemnând oamenii la întărirea în credință și unitate.

Foto: Basilica.ro