După ploaie, iese soarele. Marea și muntele ne cheamă la distracție, relaxare și băi de soare dar, expunându-ne la radiațiile UV, riscăm să dezvoltăm cel mai frecvent tip de cancer de piele – melanomul. Nu și dacă știm totul despre această afecțiune și, mai ales, cum să o prevenim. Dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, ne prezintă pașii spre menținerea sănătății și frumuseții pielii, în zilele toride de vară!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 412, ediția print

Din fericire, de cele mai multe ori această afecțiune poate fi prevenită prin adoptarea unor măsuri de protecție corespunzătoare, iar 95% din cazurile de cancer de piele pot fi tratate cu succes dacă sunt diagnosticate și tratate încă din stadiul incipient. Cancerul de piele este de departe cel mai frecvent tip de cancer și este cauzat de supraexpunerea la radiațiile UV. Din fericire, prin adoptarea unor măsuri de precauție această temută maladie poate fi prevenită, iar pielea menținută sănătoasă chiar și după o întreagă vară în care ne-am bucurat de căldura razelor soarelui. Ce putem face în acest sens?

  1. Aplicarea de protecție solară

Primul și cel mai important pas în protejarea  pielii de agresiunea razelor UV este utilizarea unor produse cu SPF de bună calitate și folosirea lor în mod regulat pe tot parcursul zilei. Protecția solară trebuie aplicată pe piele cu 30 de minute înainte de a ieși afară și reaplicată la fiecare 2 ore sau imediat după înot sau în caz de transpirație excesivă. “Folosirea pro­tecției solare este esen­țială pe tot parcursul anului, dar mai ales în timpul verii. Pentru un adult de dimensiuni normale, aproximativ 30-40 ml de protecție solară este o cantitate suficientă pentru o singură aplicare corporală completă. Acoperirea alunițelor cu plasturi nu este necesară și nici nu va minimaliza riscurile în lipsa protecției solare. Este recomandată, însă, acoperirea zonelor în care există cicatrici recente, pentru a evita pigmentarea neregulată a pielii”, explică dr. Laurențiu Vlădău.

2. Îmbrăcă­mintea potrivită și purtarea ochelarilor cu factor de protecție

Cămășile cu mâneci care acoperă brațele și umerii și o pălărie cu boruri largi pentru a proteja fața, gâtul și urechile se vor dovedi foarte utile pe toată durata sezonului cald. “Un aspect căruia puține persoane îi acordă atenția cuvenită este protecția ochilor, care pot fi și ei afectați de melanom – cunoscut, în acest caz, sub numele de melanom ocular sau melanom intraocular. Astfel, este esențial ca ochelarii de soare să aibă un factor de protecție a ochilor (Eye-Sun Protection Factor E-SPF). În lipsa unui factor EPF de cel puțin 10, ochelarii nu ne vor proteja de razele soarelui într-un mod corespunzător”, atenționează specialistul.

3. Evitarea arsurilor solare

Pentru a evita arsurile solare este indicată limitarea expunerii la soare în orele de vârf ale zilei (între orele 11:00 și 16:00) când radiațiile sunt foarte puternice. Pie­lea arsă de soare devine din ce în ce mai sensibilă la soare și mai predispusă, în timp, la dezvoltarea cancerului de piele.

4.  Evitarea saloanelor de bronzare artificială

Chiar dacă principala cauză a cancerului de piele este expunerea prelungită la radiațiile solare, zilele de vară petrecute sub soare nu sunt singurele vinovate. Bronzarea artificială presupune, de asemenea, radiații ultraviolete (UV) care pot cauza cancer de piele. Este mai puțin dăunătoare, în schimb, obținerea treptată a bronzului, prin expunerea zilnică la soare, în aer liber, dimineața până în ora 11:00 și după amiaza, începând cu ora 16:00.

5. Controlul anual al alunițelor

Pentru a putea identifica timpuriu orice formă de cancer de piele este recomandată o verificare de rutină a alunițelor o dată pe an. “Detectarea precoce poate salva vieți, fiind astfel vital ca pielea să fie examinată anual pentru a identifica orice schimbare, fie că e vorba de variații în dimensiune, formă sau culoare a alunițelor sau pentru a observa dacă au apărut altele noi”, explică dr. Vlădău.

Protecția solară ne prelungește tinerețea

Ne putem bucura toată vara de soare, însă cunoașterea factorilor de risc și adoptarea unor măsuri de precauție vor reduce semnificativ șansele de a dezvolta boli cutanate. Nu în ultimul rând, aceste măsuri de protecție vor asigura prelungirea tinereții și aspectului sănătos al pielii. Și totuși… Atunci când pielea ne-a fost arsă de soare, avem nevoie de exfoliere pentru a îndepărta celulele moarte. Putem folosi mălai amestecat cu miere de albine sau smântână. Pasta care rezultă este un gomaj din ingrediente naturale, foarte eficient. Tot ce trebuie să facem este să întindem compoziția pe toată fața și să masăm ușor, prin mișcări circulare. Apoi clătim fața cu ceai de mușețel. Cu ajutorul mălaiului vom scăpa de celulele moarte, iar mierea de albine vindecă și corectează orice imperfecțiune.