Primarul comunei Snagov, Marian Oancea, verifică la fiecare sfârșit de săptămână stadiul lucrărilor din teritoriul pe care îl gospodărește. Chiar dacă ziua de vineri este pentru cei mai mulți o zi de lucru cu program redus sau chiar de vacanță, l-am găsit pe edilul din Snagov pe șantiere, alături de echipa sa, analizând cu mare atenție fiecare detaliu al construcțiilor aflate în execuție.

Articol apărut în Jurnalul de ilfov, ediția print, nr. 413

”În fiecare vineri, suntem pe șantiere. Vrem să vedem care este evoluția proiectelor și apoi mergem la birou. Sloganul meu de campanie a fost ”Fără vorbe, doar fapte!”, iar acum vorbim de fapte, am trecut de perioada vorbelor. Tot ce am promis se realizează: școală, asfaltări, extinderi de canalizare, se lucrează intens la documentația necesară construirii liceului din Snagov, prin contractul de asociere cu Primăria Capitalei, un liceu ce va fi  reprezentativ, nu doar pentru zona aceasta, ci și pentru județ și, poate, chiar pentru toată țara”, a punctat primarul.

Școala din Ghermănești, o bijuterie a învățământului ilfovean

Primul popas a fost vineri, la școala nouă din Ghermănești, instituție de învățământ despre care edilul a reiterat că își dorește foarte mult să o inaugureze pe 11 septembrie, când începe noul an școlar 2018 – 2019. Așa cum am mai precizat,  edilii snagoveni au avut nevoie de 1,7 milioane de lei pentru a duce la bun sfârșit lucrările, începute în 2016. Această sumă se adaugă celor 4,2 milioane de lei, de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II care a permis ridicarea construcției. Vineri, se lucra intens la finisajele interioare și instalații. Primăria va mai asigura dotările, bănci, table, mobilier. Școala va avea 8 săli de clasă și 3 laboratoare. La intrare, având în vedere că școala se numește ”Mihai Eminescu”, va fi realizată o frescă ce va ilustra pasaje din opera marelui poet.

Pentru că proiectul se apropie de final, se conturează tot mai bine varianta finală a școlii care, așa cum s-a dorit și s-a sperat, va avea opt clase și trei laboratoare pentru fizică și chimie, limbă și comunicare, precum și pentru informatică.  Prof. Mariana Banu, directoarea școlii, ne-a spus că instituția va beneficia și de un pachet home-cinema, astfel încât elevii să poată viziona filme educative sau spectacole.

”Proiectul va beneficia de toate dotările necesare, conform standardelor moderne în vigoare. Școala veche nu mai făcea față din niciun punct de vedere, nici tehnic, nici ca spațiu. Din toamnă, copiii din Ghermănești vor avea șansa să învețe într-o clădire complet nouă, cu toate facilitățile”, ne-a spus primarul.

La rândul său, arhitectul șef Luigi Ionescu ne-a dezvăluit câteva detalii ale proiectului: ”Cu ajutorul domnului primar și al constructorului, vom reuși să facem nu numai ce am visat, dar aplicăm și lucruri pe care dânșii le-au suplimentat pe parcursul execuției. Vorbim de calitatea materialelor, acuratețea execuției, de faptul că avem tâmplărie de lemn stratificat cu geam termoizolant, ceea ce în puține școli din țară s-a realizat. Calitatea materialelor înseamnă inclusiv hidranți interiori și exterior adică, din punctul de vedere al protecției la incendiu, școala este asigurată. Instituția va avea o centrală de avertizare la incendiu, au  fost obținute toate avizele necesare de-a lungul procesului de proiectare, iar la finalizare vom avea și dosarul complet pentru autorizarea de funcționare la ISU București Ilfov și sperăm să fie totul în regulă”. Am mai aflat, în acest context, că, la solicitatarea ediului, iluminarea se va face pe bază de leduri, acesta fiind mai eficient și mai puțin costisitor pentru zona de interior.

Spațiile sunt generoase, dimensionate conform normelor, vor exista rampe de acces pentru persoane cu dizabilități, o parcare pentru părinți, acces pentru spațiu tehnic. Laboratoarele au anexe pentru substanțe, materiale didactice etc. Noua școală din Ghermănești va fi echipată cu toate cele necesare pentru confortul elevilor și al profesorilor, o școală altfel decât cele standard, va oferi un cadru nou în care elevii și profesorii să se poată exprima. Cancelaria, de exemplu, este proiectată ca un spațiu modern dedicat profesorilor, luminos, cu multe ferestre. Din punct de vedere estetic, s-a reușit o încadrare cât mai firească  în peisaj, constructorii străduindu-se să nu taie niciun copac.

Pentru ca lucrurile să se deruleze eficient, primarul s-a interesat la constructori dacă ­s-au achitat sumele necesare și dacă lucrările sunt în grafic. ”Am încercat să aducem îmbunătățiri proiectului, iar tot ce e  în școală va fi nou. Mai mult, clasele vor fi personalizate. Nu vom face clase standard, ca în alte instituții. Fiecare clasă va avea culoarea ei de mobilier, dotări personalizate. Astfel, copiii vor simți că este clasa lor și vor fi mândri”, ne-a declarat Marian Oancea. Edilul a precizat că se va învăța într-un singur schimb și este convins că datorită acestei noi și moderne instituții și calitatea învățământului va crește. ”Vom încerca să aducem îmbunătățiri nu numai din punct de vedere al construcției și dotărilor, dar și în ceea ce privește procesul de învățământ, adică în privința calității învățământului și a profesorilor care predau în școală. Vom ridica șta­cheta. Noi oferim tot, dar avem și pretenții. Dorim ca copiii noștri să fie mai sănătoși și mai performanți”, a mai spus edilul.

Școala va avea cabinet de psihologie cu consilier școlar și cabinet medical, ne-a mai spus directorul Mariana Banu. ”Avem un consilier școlar care este arondat și școlilor noastre, dar ideal ar fi să avem un consilier numai al nostru. Avem o asociație și încercăm prin intermediul ei să strângem fonduri pentru a plăti propriul asistent medical, consilier etc.”, ne-a mai spus profesoara, mândră și nerăbdătoare în același timp să înceapă activitatea în noua școală, o adevărată bijuterie destinată confortului dascălilor.

Se lucrează la foc continuu la asfaltări

Odată finalizată in­spec­ția la școala din Gher­mănești, primarul Ma­rian Oancea ne-a invitat să verificăm împreună cu domnia sa stadiul lucrărilor de asfaltare. Prima escală am făcut-o pe strada Plopilor, cu o lungime de 500 metri, unde, după finalizarea rețelei de canalizare, s-a trecut la asfaltare, prin finanțare obținută prin programul PNDL II al Ministerului Dezvoltării. ”Va fi o stradă extrem de frumoasă și sunt convins că va dăinui foarte mult, la cât de bine a fost lucrată. Strada, chiar dacă va avea un singur sens, a fost complet modernizată”, ne-a spus primarul. Mai departe, am ajuns pe strada Zorelelor, pentru care a fost desemnat constructorul, iar până la sfârșitul anului există speranța că va fi finalizată asfaltarea și acolo. Este o stradă care a dat multe bătăi de cap primăriei. ”Există canalizare, dar este complet distrusă. Când am venit primar, am avut de plătit  28 de miliarde de lei vechi pentru execuție și penalități, iar rezultatul a fost un dezastru. Nu am putut interveni pentru că nu mi-a permis legea să o repar din nou atât de repede. Pe stradă au apărut adevărate cratere, canale și a crescut iarba. Acum vom avea trotuare pe ambele părți, plus iluminat stradal nou și pietonal. Strada, care va avea două sensuri, face parte dintr-un contract de asociere cu Consiliul Județean. Se va scoate toată piatra de pe rețeaua de canalizare și se va interveni cu beton, astfel încât să nu se mai surpe și să evităm problemele. Din păcate, apar întârzieri din cauza vremii, mai ales din cauza ploilor excesive, situație ce nu poate fi controlată”, ne-a spus primarul.

O altă stradă  pregătită de asfaltare este Alexandru Ioan Cuza, pentru ale cărei lucrări au fost alocate de la bugetul local 850.000 de lei. Am găsit aici un adevărat furnicar de oameni și mașini. Dar, am văzut și multă lume la porți, curioasă și în același timp nerăbdătoare să vadă strada în sfârșit finalizată. Și pe această stradă, ca de altfel mai peste tot în comuna Snagov, vin să locuiască din ce în ce mai multe personalități din lumea artistică, bancară, medici, arhitecți, profesori, oameni ce dau plus valoare comunei, ne-a spus Marian Oancea, și trebuie să beneficieze inclusiv de confortul unei străzi asfaltate.

Parc modern pentru cetățenii satului Tâncăbești

Un alt popas l-am făcut la dispensarul din satul Tâncăbești, care a fost renovat și reabilitat, dispunând acum și de un cabinet stomatologic, pe lângă cabinetele medicilor de familie. Vineri, se efectuau ultimele lucrări necesare amenajărilor ex­terioare dispensarului, care va deveni unul dintre cele mai moderne și frumoase dispensare dintre cele trei dispensare din comuna Snagov.

Ca și în alte dăți, vizita la dispensarul din Tâncăbești a fost un bun prilej pentru edil să afle problemele cu care se confruntă locuitorii, medicul de familie Mihaela Irimian care își desfășoară activitatea aici, ori farmaciștii. Dispensarul este în vecinătatea Căminului Cultural, care a fost la rândul său modernizat în mandatul primarului Oancea, iar între cele două instituții se va amenaja un parc al comunității, pe locul unei foste construcții deteriorate, care nu mai putea fi reparată. Parcul din Tâncăbești se va afla în zona centrală a satului, un loc unde se adună foarte multă lume, în special tineri. În zona centrală a parcului va fi un foișor, va mai exista o scenă, unde copiii vor putea ține spectacole și, evident, parcul va avea foarte multă verdeață.

Un program concret de lucru

”Cum se poate vedea, lucrurile se mișcă prin comună, se lucrează intens. Este posibil ca unii oameni să se considere uitați și ar dori să știe când se ajunge cu modernizarea la dânșii. Ordinea asfaltărilor în comuna Snagov, sau ce ne mai dorim să facem anul acesta, înseamnă străzile Alexandru Ioan Cuza și Plopilor. Urmează străzile Ion Vodă, Ștefăniță Vodă, Ricinului, Albăstrelelor, Țarinei, Anatol Vieru, George Enescu, Nottara și Zorelelor. Aceste străzi sunt prinse în bugetul local al comunei. Mai avem și trei străzi ale căror lucrări de modernizare sunt finanțate prin PNDL II, respectiv Florilor – 4 milioane de lei, Vaslui – 996.000 lei și Plevnei – 657.000 lei, care vor fi asfaltate anul viitor. Ordinea este aceasta și oricât mi-aș dori să le asfaltez mai repede și mai bine nu pot, pentru că durează foarte mult documentația. Am avut și neșansa de a găsi firme  care au foarte mult de lucru,  altfel foarte bune profesional, dar foarte ocupate”, a oferit clarificări primarul, care a mai dorit să menționeze că în satul Tâncăbești, tot anul acesta, dorește să fie reparate și trotuarele de pe Drumul Național.

Lucrările se fac cu investiții din PNDL II, o parte provin din bugetul local al comunei, cât și printr-un contract de asociere cu Consiliul Județean, pentru strada Zorelelor, unde lucrările,  în urma licitației, au ajuns la valoarea finală de 2,8 milioane de lei.