Vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov (CJI) și președinte al Comisiei de Cenzori a Partidului Mișcarea Populară (PMP), Petre Popeangă, a participat la Forumul reprezentanților țărilor Uniunii Europene membre ale proiectului „Inițiativa Trei Mări” (ITM), desfășurat, la începutul lunii iulie, sub înaltul patronaj al președintelui Poloniei, Andrzej Duda.

Articol apărut în Jurnalul de ilfov, ediția print, nr. 413

 

”Inițiativa Trei ­Mări” este un proiect interstatal lansat în 2015 de președinții Poloniei și Croației, Andrzej Duda și Kolinda Grabar-Kitarovic, la care au aderat 12 țări – state membre ale Uniunii Europene – situate între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică – Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia, Austria, Slovenia, Croația, România, Bulgaria. Scopul acestei inițiative este reducerea decalajelor dintre țările foste membre ale blocului comunist (excepție Austria) și celelalte state din spațiul vestic al Europei, membre ale Uniunii Europene.

Proiectul are ca obiective: dezvoltarea in­fra­­structurii energetice și de transport pe axa Nord-Sud și creșterea activităților comerciale pe aceasta, realizarea autostrăzii ”VIA CARPATIA” – un sistem complex de căi rapide de rulare care va lega localitățile Klaipeda, din Lituania, de Thessalonic, din Grecia, traversând celelalte țări membre care formează flancul estic al Uniunii Europene. Apoi, dezvoltarea infrastructurii IT de o manieră care să permită realizarea schimburilor directe de informații dintre statele membre ITM, evitând eventualele ”filtre ideologice ale agențiilor de presă și de mainstream media din Europa Occidentală”.

Discuțiile din Forum s-au desfășurat pe două grupuri de lucru, în cadrul cărora a fost prezentat stadiul la zi al realizării obiectivelor asumate, în vederea pregătirii summit-ului următor, care va avea loc pe 18 septembrie 2018, la București. Evenimentul va reprezenta ”un pas important în trecerea proiectului „Inițiativa Trei Mări” de la concepție la materializare și, în plus, față de agenda reuniunilor anterioare, au fost anunțate noi inițiative: înființarea unui forum de afaceri la care să participe atât țările membre ITM, cât și altele din afara acesteia; înființarea unei rețele de camere de comerț; înființarea unui fond propriu pe modelul Fondului Internațional Visegrad. Separat de agenda forumului, Petre Popeangă a avut câteva convorbiri punctuale cu oficialități din Polonia în cadrul cărora a prezentat principalele activități ale CJI. Din discuții a rezultat ideea unei eventuale înfrățiri a județului cu voievodatul Mazovia, din jurul Varșoviei.